Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
19.50

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Miguel Angel Moya Atletico Madrid Bayer Leverkusen Diego Simeone UEFA liga prvakov špansko prvenstvo

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 19.50

12 mesecev

Kdo bo branil za Atletico v Leverkusnu?

Jan Oblak bo še malce počakal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Slovenski vratar Jan Oblak, ki se vrača po poškodbi leve rame, še ne ve, ali bo v torek na prvi tekmi osmine finala lige prvakov v Leverkusnu stopil med vratnici Atletica. Njegov trener Diego Simeone je pojasnil, da se bo o tem, kdo bo branil od prve minute, odločil šele na dan tekme.

Atletico je v tej evropski sezoni odigral šest tekem in na njih prejel le dva zadetka. Vselej je na vratih španskega velikana stal Jan Oblak in na lestvici vratarjev, ki so prejeli najmanj zadetek, skupaj z legendarnim Italijanom Gianluigijem Buffonom (Juventus) zasedel prvo mesto.

Po koncu skupinskega dela, v katerem je Atletico prehitel vse tekmece, tudi močnega nemškega prvaka Bayern, si je 24-letni Škofjeločan poškodoval levo ramo. Moral je pod nož, zdravniki pa so napovedali, da bo odsoten vsaj do marca.

Prvi vratar slovenske izbrane vrste med okrevanjem ni ničesar prepustil naključju. Sledil je navodilom, marljivo delal vaje in se v ponos vodstva Atletica vrnil na igrišče že nekaj tednov pred napovedanim rokom. Nanj so računali tudi za prvo tekmo osmine finala lige prvakov v Leverkusnu.

Simeone se bo odločil v torek

Navijači rdeče-belih bi mu takoj zaupali priložnost. V anketi, ki jo je opravil španski časnik Mundo Deportivo, je 83 odstotkov navijačev Atletica mnenja, da bi se moral Oblak vrniti na vrata, šestini pa bi bolj ustrezalo, če bi vratarsko nalogo še naprej opravljal Miguel Angel Moya.

Kako pa razmišlja trener Diego Simeone? ''Zdravniki so Oblaku prižgali zeleno luč za skupne treninge. Zdaj je z nami, tako kot Andre Moreira (portugalski vratar, ki je bil v obdobju odsotnosti Oblaka drugi vratar Atletica) in Moya. Jutri se bom odločil, kdo bo branil, kdo pa ne,'' je na novinarski konferenci pred srečanjem v Leverkusnu dejal Argentinec.

Moya neporažen, a prejema več zadetkov

Jan Oblak in Miguel Angel Moya sta velika prijatelja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak in Miguel Angel Moya sta velika prijatelja. Foto: Guliverimage/Getty Images Španec Moya je od Slovenca starejši osem let. Odkar ga je nadomestil na vratih Atletica, je madridski klub v domačem prvenstvu ostal neporažen.

Na osmih srečanjih je šestkrat zmagal, dvakrat pa se je s tekmecem razšel brez zmagovalca. Mrežo je ohranil nedotaknjeno petkrat. Edina poraza je doživel v španskem pokalnem tekmovanju (Las Palmas in Barcelona), kjer je Atletico izpadel v polfinalu.

Statistika pravi, da je Oblak do poškodbe rame na tekmo prejel 0,71 zadetka, Moya pa je moral večkrat po žogo v svojo mrežo. Na srečanje je prejel 0,99 zadetka.

Pred dvema letoma je Oblak v Leverkusnu ostal na klopi

Zanimivo je, da je leta 2015, ko sta se Bayer in Atletico pomerila v prvem srečanju lige prvakov, na BayAreni branil Moya, Oblak pa je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. Podobno je bilo tudi na povratni tekmi v Madridu, kjer pa se je nekdanji vratar Getafeja sredi prvega polčasa poškodoval.

Škofjeločan in soigralci na ponedeljkovem treningu v Leverkusnu | Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločan in soigralci na ponedeljkovem treningu v Leverkusnu Foto: Guliverimage/Getty Images

Vskočil je Škofjeločan, prejel prvo resnejšo priložnost pod taktirko Simeoneja in navdušil. Zaklenil je vrata in pomagal Atleticu, da je po izvajanju kazenskih strelov izločil lekarnarje, nato pa se zasidral na mestu prvega vratarja. Vse do poškodbe leve rame, ko je svojih pet minut dočakal Moya. O tem, ali se bo zgodovina v Leverkusnu po dveh letih ponovila, bo imel zadnjo besedo Simeone.

Dvoboj se bo začel v torek ob 20.45. Če bo nastopil Oblak, bosta na igrišču dejavna dva slovenska reprezentanta, saj bo pri gostiteljih od prve minute zaigral Kevin Kampl.

Ne spreglejte