Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 italijanska nogometna reprezentanca Švedska Gianluigi Buffon Milenko Ačimović

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 15.45

6 let, 5 mesecev

Prvič po letu 1958?

Italijani v skrbeh, grozi jim apokalipsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Italija Švedska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na dan, ko je nepozabni lob Milenka Ačimovića s sredine igrišča na tekmi z Ukrajino (1999) postal polnoleten, se nogometna Italija spopada z velikimi strahovi. Azzurri, štirikratni svetovni prvaki, so se znašli v težavah, saj lahko prvič po šestih desetletjih ostanejo brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Apeninski polotok so preplavili celo napisi o nogometni apokalipsi.

Če Italija danes na polnem San Siru ne bo vrnila Švedski milo za drago in je izločila v dodatnih kvalifikacijah, bo ostala brez udeležbe na SP 2018. To bi bil velik udarec, saj bi največje tekmovanje ostalo brez svetovne velesile, štirikratnih svetovnih prvakov, italijanska krovna zveza pa bi utrpela ogromno finančno škodo.

Na SP v Rusijo so se uvrstili že vsi nekdanji svetovni prvaki (Urugvaj, Brazilija, Argentina, Anglija, Nemčija, Francija in Španija) razen Italije. Zato bo v Milanu zvečer prisoten ogromen vložek, saj se bo odločalo o 29. potniku za SP 2018.

Gledalci ne dosegajo zadetkov

Bo selektor Gian Piero Ventura Švedski vrnil milo za drago? | Foto: Reuters Bo selektor Gian Piero Ventura Švedski vrnil milo za drago? Foto: Reuters Italijanski selektor Gian Piero Ventura se je po porazu na Švedskem (0:1) znašel v težavah. Nanj se je usul plaz kritik. Javnosti je pojasnil, da je že takoj, ko je videl, da je Italija po žrebu pristala v skupini s Španijo, vedel, da bo usodo o tem, ali bo zaigral v Rusiji, reševal v dodatnih kvalifikacijah. "Presenečen sem, da se govori o nogometni apokalipsi in podobnem," ni pričakoval takšnega odziva.

Poraz na Švedskem je pri slovenskih zahodnih sosedih prižgal glasen alarm, saj bi lahko Italija prvič po letu 1958 ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu.

Nedavno upokojeni Andrea Pirlo selektorju svetuje, naj izbere taktično postavitev 4-3-3 in napade Švede. Verjame v pomoč 65 tisoč navijačev, ki bodo napolnili San Siro, njemu zelo ljub štadion, a tudi dodaja: "Še nikoli nisem videl, da bi gledalci dosegli zadetek."

Buffon bi se lahko poslovil že danes

Buffon je navijače zaprosil za pomoč. | Foto: Reuters Buffon je navijače zaprosil za pomoč. Foto: Reuters Odločalo se bo na igrišču. Če se Italija ne bo uvrstila v Rusijo, bo danes sklepno dejanje reprezentančne kariere Gianluigija Buffona. Azzurri bodo ostali brez karizmatičnega kapetana, ki bo branil 175. za člansko reprezentanco. Lovi šesti zaporedni nastop na svetovnem prvenstvu in navijače poziva k pomoči.

"Vse, ki bodo prišli na tekmo, bi zaprosil, da pozabijo na svoje klubske barve in oblečejo modri dres, ki nas povezuje," je dejal izkušeni vratar, ki bo v začetku prihodnjega leta praznoval 40. rojstni dan. Nedavno je napovedal, da se bo v izbrani vrsti poslovil po koncu ciklusa za SP 2018. "Ne smemo objokovati poraza na prvi tekmi. Moramo si zaupati in biti samozavestni, drugače bomo izpadli. S pomočjo občinstva bi nam lahko uspelo," poudarja kapetan Juventusa.

Leonardo Bonucci bo nastopil z zaščitno masko. | Foto: Reuters Leonardo Bonucci bo nastopil z zaščitno masko. Foto: Reuters

Leonardo Bonucci (Milan), eden izmed obrambnih stebrov italijanske reprezentance, bo nosil zaščitno masko, saj se je iz Stockholma vrnil z zlomljenim nosom. Njegov dolgoletni soigralec pri Juventusu Andrea Barzagli, ki je pred 11 leti postal svetovni prvak, je odločen: "Potrebujemo dejanja, ne besed. Združiti se mora celotna Italija," meni 36-letni branilec.

V zvezni vrsti zaradi kazni ne bo zaigral Marco Verratti. V začetno enajsterico bo selektor najverjetneje uvrstil Jorginha in Alessandra Florenzija.

Švedski kapetan: Pritisk je na Italiji

Andreas Granqvist sporoča, da bo Švedska danes v dvoboj vstopila sproščeno. | Foto: Reuters Andreas Granqvist sporoča, da bo Švedska danes v dvoboj vstopila sproščeno. Foto: Reuters Švedi so pripotovali v Italijo po odmevno senzacijo. Največji uspeh na svetovnih prvenstvih so dosegli leta 1958, ko so zaigrali v finalu in izgubili proti Pelejevi Braziliji. To je bilo zadnje svetovno prvenstvo, na katerem je manjkala Italija; je namreč tako redna udeleženka največjih tekmovanj, da je zadnjič manjkala pred 25 let, ko je na Danskem potekalo Euro 1992.

"Pritisk je na strani Italije. Je nogometna velesila, ki je igrala skoraj na vseh svetovnih prvenstvih. Nič nimamo izgubiti," sporoča švedski kapetan Andrea Granqvist, ki je del kariere preživel tudi na Apeninskem polotoku v dresu Genoe.

"Ostajamo skromni. Naredili bomo vse za napredovanje," brez evforije sporoča Sebastian Larsson, izkušeni zvezni igralec. Jakob Johansson, strelec zmagovitega zadetka v Stockholmu, bo zaradi poškodbe Albina Ekdala zaigral v prvi postavi. Po odsluženi kazni se vrača Mikael Lustig.

Verjetni začetni postavi:

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Candreva, Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian, Immobile, Gabbiadini;
Švedska: Olsen, Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Larsson, Johansson, Forsberg, Toivonen, Berg. 

Ne spreglejte