Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 10. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Gylfi Sigurdsson Heimir Hallgrímsson kvalifikacije za SP 2018 Islandija

Torek, 10. 10. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Islandija najmanjša udeleženka SP v zgodovini

Fenomen, kot ga svet še ni videl

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Navijači islandije | Foto Sportida

Foto: Sportida

Ko je avstrijski sodnik Harald Lechner v ponedeljek zvečer označil konec srečanja med Islandijo in Kosovom, se je nad štadionom Laugardalsvollur v Reykjaviku zabliskalo nebo. Začel se je ognjemet, posvečen junakom, ki so le dobro leto po nepozabni senzaciji na Euru 2016 priredili nov podvig. Islandija se je uvrstila na SP 2018 in postala z naskokom najmanjša udeleženka svetovnega prvenstva v zgodovini!

Islandija si je prilastila rekord, ki ji je lahko v ogromno čast. Postala je najmanjša država, ki si je priigrala nastop na svetovnem prvenstvu.

Je prva, ki ji je to uspelo z manj kot milijon prebivalci, če odštejemo Paragvaj, ki je leta 1930 (brez kvalifikacij) nastopil na svetovnem prvenstvu v sosednjem Urugvaju, ko je imel le 0,85 milijona prebivalcev. Islandci imajo vsega skupaj 335 tisoč prebivalcev, kot Ljubljana s širšo okolico, a so dosegli izjemen uspeh, ki niti ne spada več v rubriko presenečenj.

Islandija ni muha enodnevnica

Islandija je v ponedeljek doma premagala Kosovo z 2:0 in kvalifikacije za SP 2018 končala na prvem mestu. | Foto: Reuters Islandija je v ponedeljek doma premagala Kosovo z 2:0 in kvalifikacije za SP 2018 končala na prvem mestu. Foto: Reuters To ni več naključje. Islandija, naj se sliši še kako nenavadno, postaja evropska nogometna velesila. Rezultati to le potrjujejo. Rusija, pozor, prihajajo Vikingi!

Ne Hrvaška, Turčija, Ukrajina, Finska ali Kosovo. V kvalifikacijski skupini I nihče ni zbral tako veliko točk kot Islandija. Lani so jo proglasili za pepelko evropskega prvenstva, ko se je uvrstila med osem najboljših, nato je dokazala, da še zdaleč ni muha enodnevnica. Fenomen islandskega nogometa je nase opozoril še enkrat. Tokrat pod vodstvom islandskega selektorja Heimirja Hallgrimssona.

Islandci so dokazali, da lahko pišejo nogometne pravljice tudi pod vodstvom domačega strokovnjaka. Lani je pomagal Švedu Larsu Lägerbacku, letos pa državo s skrajnega severa Evrope popeljal v osrčje nove nogometne evforije.

Z zadetkoma proti Kosovu sta jo potrdila prvi zvezdnik Gylfi Sigurdsson in Johann Berg Gudmundsson. Islandija je zadržala prednost dveh točk pred Hrvaško, zabava se je lahko začela.

Najmanjši udeleženci SP, ki so sodelovali v kvalifikacijah:

1. Islandija: 0,33 milijona prebivalcev
2. Trinidad in Tobago: 1,3 (leta 2006)
3. Severna Irska: 1,4 (leta 1958)
4. Kuvajt: 1,5 (leta 1982)
5. Slovenija: 2,0 (leta 2002)
...

Ronaldo in Messi (še) ne, Islandci pač!

Tako so sprejeli islandske nogometaše, ko so se vrnili z Eura 2016. | Foto: Reuters Tako so sprejeli islandske nogometaše, ko so se vrnili z Eura 2016. Foto: Reuters Zdaj že nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec je leta 2013 opozarjal, da so Islandci vse kaj drugega kot ribiči. Večina ga ni jemala resno, nato pa so jim simpatični severnjaki zaprli usta in zmagali v Stožicah. Nato jim je Katanec vrnil udarec in v gosteh zmagal s 4:2!

Danes je to nekaj nepredstavljivega, saj tekmeci na Islandiji padajo kot za stavo. Brez poraza so že 13 kvalifikacijskih domačih tekem zapored. Do živega jim ni mogla niti zvezdniška Hrvaška z nogometaši Reala, Barcelone, Juventusa, Atletica, Interja …

Tri točke so osvojili tudi proti Kosovu, ga premagali z 2:0 in postali svetovni rekorderji.

Otoška državica, polna gejzirjev in vulkanov, je pozdravila zgodovinski uspeh. Čeprav je na severu Evrope oddaljena od vseh, njeno podnebje pa ni zaveznik ekipnim športom, ki ne potekajo v dvoranah, tudi to ni bila ovira, da bi se družili z nogometno svetovno elito. Medtem ko si mnogi svetovni asi na čelu s Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem še niso zagotovili nastopa na SP 2018, Gareth Bale je že izpadel, Nizozemci pa so tik pred novo zaušnico, so si Islandci že zagotovili vstopnico. Država z zgolj 20 tisoč registriranimi nogometaši. Obeh spolov.

Ogromno strokovno podkovanih trenerjev

Islandija je država gejzirjev. | Foto: Thinkstock Islandija je država gejzirjev. Foto: Thinkstock Nogometna evolucija na Islandiji je posledica skrbno načrtovanega strokovnega dela z mladimi. Na Islandiji je največje povprečje trenerjev z licenco Uefa na število prebivalcev v Evropi. Kar eden na 500. Dela se kakovostno, na Otoku so zrasla številna pripravljalna središča, tople in prostorne dvorane, kjer se mladi Islandci pripravljajo na vrhunske napore v članski konkurenci. Prehod je uspešen.

Postali so zaželeni legionarji v mnogo evropskih državah, združujejo jih ogromno srce, želja, nepopustljivost, spoštovanje tekmeca in čarobna energija, ki jo oddajajo navijači. Slavni pozdrav "huuuh", ki smo ga letos slišali tudi na evropskem prvenstvu v košarki na Finskem, bo po francoskih (2016) zadonel tudi na največjih ruskih štadionih (2018).

Država, ki ima toliko prebivalcev kot Ljubljana z okolico, je postala evropska nogometna velesila. | Foto: Reuters Država, ki ima toliko prebivalcev kot Ljubljana z okolico, je postala evropska nogometna velesila. Foto: Reuters

Islandci na svetovno prvenstvo ne odhajajo kot senzacija. Po zadnjih uspehih nihče niti ne pričakuje, da bi bili topovska hrana za tekmece. Ni izključeno celo, da bi navdušili, postavili pred dejstvo še kakšnega tekmeca, ki jih morda podzavestno podcenjuje, in se uvrstili med 16 najboljših. S tem bi šli po stopinjah Eura, kjer so v osmini finala ponižali Anglijo in se zapisali med nesmrtne. "Islandci so tako dobri, da si lahko Anglija šteje v uspeh, da smo proti njim izgubili le z 1:2," se je pošalil slavni nekdanji angleški as Gary Lineker, zdaj spoštovani televizijski strokovni sodelavec.

V Rusijo z ljubeznijo

Kako bo šele prihodnje leto, ko bi lahko v Rusijo ponovno odpotovalo nekaj deset tisoč navijačev oziroma vsak deseti Islandec? Predsednik islandske vlade Bjarni Benediktsson se je že pošalil na Twitterju: "To Russia with love". V Rusijo z ljubeznijo, kar je parodija na znameniti film o junaku Jamesu Bondu (From Russia with love – Iz Rusije z ljubeznijo). James Bond in bradati islandski nogometni asi imajo kar nekaj skupnega. So junaki, nesmrtni in očarljivi.

Ne spreglejte