Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 5. 2016,
18.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

1

Natisni članek

Blessing Eleke Nejc Vidmar Nemanja Mitrović NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Agim Ibraimi Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 20. 5. 2016, 18.40

6 let, 6 mesecev

Vrednosti prvoligaških igralcev v Sloveniji

Z najdražjimi igralci 1. SNL se poigrava kruta usoda (infografika)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

1

Vrednosti nogometašev Prve lige Telekom Slovenije se na mednarodnem trgu spreminjajo. Boljše predstave prinašajo višje številke, manj uspešne pa zmanjšujejo vrednost. V 1. SNL ima tržno vrednost Agim Ibraimi.

V soboto se bo z zadnjim krogom Prve lige Telekom Slovenije končal redni del državnega prvenstva, v katerem nastopa deset ekip. V prvi slovenski ligi si služi kruh več kot 200 nogometašev, podatki nemške spletne strani Transfermarkt.de, ki podrobno spremlja dogajanje na nogometni borzi in ocenjuje tržno vrednost igralcev, pa so nam razkrili, na katerega se lepijo najvišje številke.

Nemška stran je vrednosti nogometašev 1. SNL nazadnje osveževala konec januarja, še pred začetkom spomladanskega dela. Nove spremembe velja pričakovati poleti, po končani sezoni 2015/16, ki bo poskrbela za dvige in padce tržnih vrednosti.

 

Statistika je pokazala, da je vrednost igralcev, na katere računajo slovenski prvoligaški klubi, od avgusta 2015 do konca januarja 2016, zrasla za slabe tri odstotke. Nogometaši, ki nastopajo v najvišjem kakovostnem klubskem razredu na sončni strani Alp, so skupaj vredni 57,75 milijonov evrov. V najboljših evropskih klubih navdušuje 16 nogometašev, ki so vredni več (Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Luis Suarez, Gareth Bale, Thomas Müller, James Rodriguez, Eden Hazard, Robert Lewandowski, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Kevin de Bruyne, Angel di Maria, Gonzalo Higuain, Sergio Agüero in Karim Benzema), v 1. SNL pa ima najvišjo tržno vrednost igralec, ki se že nekaj časa izmika nastopom na zelenici in je izpadel iz resnejših kombinacij za igranje v iztekajoči se sezoni.

To je makedonski reprezentant Agim Ibraimi, ki se po sporu s športnim direktorjem NK Maribor Zlatkom Zahovićem in suspenzu, ki je bil pozneje preklican, ne udeležuje klubskih aktivnosti in bo v prihodnji sezoni kariero nadaljeval drugje. Makedonec s slovenskim potnim listom je po podatkih Transfermarkt.de vreden 1,75 milijona evrov, neigranje pa bi lahko vplivalo na padec njegove vrednosti ob poletni osvežitvi tržnih vrednosti.

Krčanom poskočila vrednost, Koprčanom pa močno padla

Od začetka sezone do začetka spomladanskega dela je najbolj, skoraj za sto odstotkov, poskočila vrednost Krškega, ki se mu v zgodovinski krstni sezoni med najboljšimi nasmiha zagotovitev obstanka. Na vrednosti so pridobili tudi nogometaši Gorice, Zavrča, Olimpije in Krke, vsi drugi slovenski prvoligaši pa izgubili. Največ Koprčani, ki so se pozimi odločili za popolno prevetritev. Ta ni prinesla želenih rezultatov, Primorci pa so izpostavljeni resni grožnji, da bodo morali obstanek reševati v dodatnih kvalifikacijah.

Nemanja Mitrović bo zaradi poškodbe ahilove tetive počival od šest do osem mesecev. | Foto: Nemanja Mitrović bo zaradi poškodbe ahilove tetive počival od šest do osem mesecev.

Maribor tekmovalne sezone ni končal na prvem mestu, tako da bo po petih letih ostal brez državnega naslova. Pred začetkom spomladanskega dela je imel še vedno bistveno dražjo ekipo od Olimpije. Ljubljančani se lahko po novem pohvalijo s tremi članskimi reprezentanti, imeli pa bi še četrtega, če se ne bi obrambni steber zmajev Nemanja Mitrović težje poškodoval, tako da v tem koledarskem letu verjetno ne bo več stopil na igrišče.

Vrednost Maribora je kar za štirikrat večja od Krškega, ki je na dnu razpredelnice. Tako je bilo konec januarja. Ko bo Transfermarkt.de upošteval tudi dogajanje v spomladanskem delu, se bo Olimpija (vrednost igralcev znaša 9,05 milijona evrov) približala najvišjemu Mariboru (14,25 milijona evrov).

Matjašič obkrožen s tujci, a je prepričal selektorja

Vodilni klubski dvojec je najstarejši v 1. SNL, saj imajo njuni igralci v povprečju največjo starost, najmlajšo ekipo pa ima Zavrč, ki je pred dnevi dobil prvega članskega slovenskega reprezentanta (Jure Matjašič). Da si je v dresu Zavrča še toliko težje zagotoviti vpoklic članskega selektorja, priča podatek, da pri Haložanih v veliki meri prevladujejo tujci. Na igralnem seznamu jih je kar 82 odstotkov.

Izraelski legionar Sintayehu Sallalich je vreden okrogel milijon evrov. | Foto: Izraelski legionar Sintayehu Sallalich je vreden okrogel milijon evrov.

Med petimi nogometaši z najvišjo tržno vrednostjo, podatki segajo še v konec januarja, so kar štirje tujci. Med njih se je vrinil Mitrović, veliki osmoljenec Olimpije, ki je v sredo prestal operacijo ahilove tetive. Ljubljančan je ocenjen na okrogel milijon evrov, podobno velja za izraelski par v dresu vijolic, Marwana Kabho in Sintayehuja Sallalicha. S sedemmestno vrednostjo se lahko v državnem prvenstvu pohvali le še mladi Nigerijec Blessing Eleke, ki je jeseni plenil pozornost s strelsko formo pri Gorici, v soboto pa se bo veselil svojega prvega državnega naslova.

Kakšna bo poletna vrednost Kronavetra in Mendyja?

Najboljši posameznik Prve lige Telekom Slovenije Rok Kronaveter je bil pred začetkom spomladanskega dela vreden 700 tisoč evrov. Po sanjskem nadaljevanju sezone, odlični strelski formi, naslovu prvaka in krstnem vpoklicu v člansko izbrano vrsto bi bilo veliko presenečenje, če se vrednost 29-letnega Mariborčana poleti ne bi povzdignila.

Med vratarji ima najvišjo tržno vrednost slovenski reprezentant Nejc Vidmar, ki se je najbolj izkazal tudi statistično, tako med vratnicama Domžal kot tudi Olimpije, na drugem mestu je novopečeni članski reprezentant Grega Sorčan. V obrambi na lestvici najvišje tržne vrednosti kraljujeta nesrečneža. Tako zmaj Mitrović kot vijolični Primorec Aleksander Rajčević sta trenutno na seznamu poškodovanih, kar ne bo pozitivno vplivalo na njuno vrednost v prihodnosti.

Mariborčan Rok Kronaveter je predramil nogometno Ljubljano. | Foto: Mariborčan Rok Kronaveter je predramil nogometno Ljubljano.

Med zveznimi igralci prevladujejo nogometaši Maribora, ki pa v spomladanskem delu niso uresničili osnovnega cilja. Podobno je med napadalci, kjer Elekeju delajo družbo štiri vijolice. Med njimi je tudi 37-letni Milivoje Novaković, ki je vreden 400 tisoč evrov. V dresu Maribora je v zadnjih tednih strelsko blestel Jean-Philippe Mendy, ki se mu konec tedna nasmiha priložnost, da postane najboljši strelec 1. SNL.

Dosegel je 17 zadetkov, toliko kot Andraž Šporar in dobitnik nagrade Spins XI Kronaveter, njegova vrednost (600 tisoč evrov) pa bi se lahko temu primerno povišala. Podobno velja za vse nogometaše, ki so v spomladanskem delu prepričali selektorja Srečka Katanca, da jih je povabil v člansko reprezentanco (Matic Črnic, Blaž Vrhovec, Miha Zajc, Jure Matjašič, Grega Sorčan …). Če jih bo toliko tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018, bo Prva liga Telekom Slovenije prejela dokaz, da se ne dvigajo le vrednosti igralcev, ampak tudi odstotek kakovostnih posameznikov, ki izstopajo v tekmovanju. Takrat med njimi verjetno ne bo več Ibraimija …

Ne spreglejte