Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 5. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Milan Mandarić Sindikat SPINS Dejan Stefanović Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Miha Zajc Andraž Šporar Jean-Philippe Mendy Rok Kronaveter

Četrtek, 19. 5. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

V sedmih nebesih, a zaradi bojkota še čaka na nagrado

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Za Rokom Kronavetrom je sanjski teden. Začelo se je v soboto, ko je z zadetkom v zadnjih sekundah dvoboja Olimpiji prinesel naslov prvaka, nadaljevalo se je  v torek, ko je bil izbran za najboljšega igralca Prve lige Telekom Slovenije, češnja na torti pa je sledila v sredo, ko je prejel prvi vpoklic v člansko reprezentanco.

Od vsega lepega, kar se mu dogaja v zadnjih dneh, Rok Kronaveter sploh ni vedel, kje začeti. Beseda je sprva nanesla na priznanje, ki ga podeljujejo nogometaši prvoligaških klubov. Vsako leto izbirajo najboljšo enajsterico in posameznika prvenstva. Letos je nagrada Spins XI pripadla 29-letnemu nogometašu Olimpije, ki je v velikem finalu zbral več glasov od Mihe Zajca in nekdanjega kapetana Andraža Šporarja.

''Izbrali so me igralci drugih klubov, zato mi priznanje pomeni ogromno. Vesel sem te nagrade, saj je priznanje in dokaz, da sem se odločil pravilno, ko sem se vrnil v domovino,'' se je Mariborčan spomnil na začetek sezone, ko se je lani poleti pridružil zeleno-belemu projektu, ki ga je po prevzemu kluba začrtal Milan Mandarić.

Predsednik Olimpije se je odločil, da se njegovi varovanci v torek ne bodo udeležili slavnostnega večera Gala Spins XI. Na njem so se na velikem odru delile nagrade najboljšim, a jih večina ni šla v prave roke.

Če bi bili tam, bi bili boljše volje, a spoštujejo odločitev vodstva

Številni klubi so zaradi drugačnih pogledov na delovanje nogometnega sindikata Spins, ki ga vodi predsednik Dejan Stefanović, pritisnili na ročno zavoro. Nogometašev niso pustili na slovesno prireditev, tako da Kronaveter še pogreša priznanje za najboljšega.

V najboljši enajsterici sezone ni manjkalo nogometašev Olimpije, ki so postali državni prvaki. | Foto: V najboljši enajsterici sezone ni manjkalo nogometašev Olimpije, ki so postali državni prvaki.

"O tem, kdaj bom prejel nagrado, se še nismo pogovarjali. Morda pred zadnjo tekmo sezone. O tem bo več jasnega po pogovoru med ljudmi iz kluba in sindikatom Spins," je težko sprejel odločitev, da mu v torek ni bilo dano prevzeti zasluženo priigrane nagrade.

Podobno kot Olimpija se je odločilo še nekaj slovenskih klubov, tako da je manjkalo ogromno najboljših. V začetni enajsterici so prevladovali nogometaši Olimpije.

"Vsi smo bili po svoje razočarani. Če bi bili tam, bi bili boljše volje, a so se tako odločili v vodstvu kluba. To moramo spoštovati. Klub se je tako odločil, kaj več pa o tem ne bi govoril," je pojasnil, da mu je bila odločitev o bojkotu prireditve, pred katero je potekala tudi skupščina sindikata, podana že v torkovih dopoldanskih urah.

Prvo priznanje je prejel na Sportalu

To ni njegova prva nagrada, ki jo je prejel za predstave v 1. SNL. Na Sportalu je pred desetimi leti prejel priznanje za najboljšega nogometaša državnega prvenstva. Zbral je največ glasov, glasovali pa so le bralci in bralke.

"Spominjam se tiste nagrade. Pri meni doma še vedno visi na steni. Bil sem star komaj 19 let in sem se jo močno razveselil. Vsaka je dobrodošla," je obujal spomine nekdanji nogometaš ptujske Drave. Po tisti nagradi ni več nominiral za nobeno. Vse do sanjske sezone 2015/16, v kateri je osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. 

S prvim mestom med strelci se ne obremenjuje

Kronaveter lahko izjemne mesece krona še z enim priznanjem. Pred zadnjim krogom je v odličnem položaju, da postane najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije. S 17 zadetki si deli vodilno mesto s Šporarjem in Jean-Phillipom Mendyjem, s katerim bosta v soboto obračunala za lovoriko.

Med dobitniki priznanj sta bila tudi slovenski reprezentant Blaž Vrhovec in napadalec Maribora Jean-Philippe Mendy, prvi tekmec Kronavetra v boju za strelsko lovoriko. | Foto: Med dobitniki priznanj sta bila tudi slovenski reprezentant Blaž Vrhovec in napadalec Maribora Jean-Philippe Mendy, prvi tekmec Kronavetra v boju za strelsko lovoriko.

"Če sem povsem pošten, nisem pričakoval, da bom dal toliko zadetkov. V karieri sem jih pred tem največ v sezoni dosegel deset. Moje primarno delo ni, da zabijam gole, a smo v tej sezoni odigrali dober in napadalni nogomet. Zvezni igralci smo bili nevarni z drugega načrta, sam sem tresel mreže na številnih tekmah, na koncu pa nam je uspelo še to, o čemer smo sanjali pred sezono," je priznal Kronaveter, ki se z bojem za prvo strelsko mesto ne obremenjuje.

"Če bom proti Krki dosegel še kakšnega, bom zadovoljen, če pa ne, bom tudi," ga bo zanimajo uspehi ekipe kot pa lastni dosežki.

Poleg tega, da se zaradi višjih sil ni mogel udeležiti podelitve priznanj Spins XI, ga je v slabo voljo spravilo še iskanje dlake v jajcu zaradi tega, ker je Mariborčan in je ljubljanski ekipi pomagal, da je s prestola pahnila prav vijolice.

"Teh provokacij je bilo preveč. Stalno so se pojavljala neka namigovanja, iskali so se nesporazumi, ki jih ne bi smelo biti. Tega res raje ne bi komentiral," je dejal nogometaš, ki srčno upa, da bo sčasoma Slovenija pridobila še več kot dva kakovostna kluba.

Veseli se reprezentančnih priprav

Preskočili smo na reprezentančno temo, kjer so se njegove oči ob omembi vpoklica zaiskrile do neba. Selektor Srečko Katanec ga je osrečil, saj ga je uvrstil na seznam za prijateljska dvoboja s Švedsko in Turčijo. 

Sanjsko sezono je kronal s prvim vpoklicem v člansko izbrano vrsto. | Foto: Sanjsko sezono je kronal s prvim vpoklicem v člansko izbrano vrsto.

"Za vsakega nogometaša je velika čast, da lahko igra za svojo državo. V nogometu leta nikoli ne predstavljajo ovire. Upošteva se samo kakovost. Kaj lahko narediš in kaj daš. V reprezentanci je še veliko igralcev, starejših od mene. Upam, da bom dobil priložnost in pokazal, zakaj sem bil vpoklican. Veselim se priprav," je napovedal junak šampionske Olimpije, ki se mu konec meseca obeta še krstni nastop v državnem dresu. Rok si bo maj v letu 2016 zapomnil za vse večne čase.

Ne spreglejte