Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
16. 10. 2015,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Celje Iztok Kapušin NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 16. 10. 2015, 9.57

8 let

"Hrvati pred Kekom niso preveč cenili slovenskega nogometa"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski nogometni trener Iztok Kapušin na celjskem stolčku še čaka na prvo prvoligaško zmago. Če jo bo dočakal v soboto, bo poskrbel za senzacijo, saj v knežje mesto prihaja zelo motivirani Maribor.

Celjane po skromnem začetku sezone 2015/16 in odhodu Simona Rožmana rešuje trener, ki ga slovensko okolje ne pozna najbolje. To ne čudi, saj je Iztok Kapušin v zadnjih letih deloval na Hrvaškem, kjer pa ni vodil prvoligaških klubov. Pri delu se je izkazal in pri vzhodnih sosedih pridobil simpatije.

Imel je srečo, da je trenerski led na hrvaških tleh prebijal ravno takrat, ko je nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek zablestel na klopi Rijeke. Mariborčan še vedno dosega imenitne rezultate in je v tem trenutku najbolj priljubljeni Slovenec v "krasni deželi njihovi", veliko lepega ima o njem povedati tudi zdajšnji strateg Celja.

"Ogromno mi je pomagal, ko je prišel na Reko. Takrat sem začel delo v tretji hrvaški ligi, bil z Bistro jesenski prvak, nato pa so me začeli primerjati s Kekom. Dejstvo je, da je dal Kek dobro iztočnico vsem slovenskim trenerjem, ki bodo v prihodnje delali na Hrvaškem. Meni je bilo lažje. Hrvati pred tem preprosto niso preveč cenili slovenskega nogometa. Matjaž je podrl tabu," je vesel, da se je rodilo medsebojno spoštovanje nogometnih veščin na obeh bregovih Kolpe.

V domovino se je vrnil, ko je prekinil z Zagrebčani

Ko se je z Bistro prebil v drugo ligo, se je odločil za selitev v Zagreb. Prevzel je drugoligaški klub Hrvatski Dragovoljac. V hrvaški prestolnici mu je bilo všeč, ko pa je pred mesecem dni na njegov naslov priromala ponudba celjskega kluba, ki je po domačem polomu proti Domžalam nepričakovano ostala brez Simona Rožmana, se ni preveč obotavljal. Takoj je ocenil, da mu bo nekoč žal, če ne bo izkoristil priložnosti.

"Bilo je nekoliko neprijetno, ker sem imel do konca sezone še veljavno pogodbo z Dragovoljcem. Ko mi je Celje predstavilo ponudbo, o njej nisem podvomil niti za trenutek. Želel pa sem si, da bi Zagreb zapustil na prijateljski način. Pogovori z upravo so obrodili sadove, tako da se lahko zdaj preizkušam v slovenskem prvenstvu, ki je bilo že od nekdaj moja velika želja," je opisal težave, v katerih se je znašel, ker je bil pogodbeno vezan za hrvaškega delodajalca.

Dodal je, da je pri sebi kmalu občutil spremembo, ki mu je predstavljala nov izziv in novo smernico vodenja ekipe. Prej je bil vajen zmagovati, saj je treniral ekipe, ki so se uvrščale na vrh, v Celju pa je naletel na drugačne okoliščine.

"Z načrtnim delom se bodo rezultati kmalu videli," ne skriva optimizma trener, dosleden zagovornik napadalnega nogometa. Čeprav je s Celjem po nesrečnih 13 krogih na nečastnem zadnjem mestu, je prepričan, da bodo grofje izboljšali uvrstitev. To nameravajo storiti že do konca jesenskega dela, spomladi pa naj bi se na Areni Petrol pela drugačna pesem.

Odšlo je preveč ključnih igralcev

Celje v tej sezoni ne igra dobro. Ekipa, ki je v sezoni 2014/15 zaostala le za Mariborom, je padla tako nizko, da ji v tem trenutku grozi celo izpad v drugo ligo.

"Nekdanji trener Rožman mi je prepustil ekipo v dobrem fizičnem stanju. Malce slabše rezultate je dosegal, ker je odšlo nekaj ključnih igralcev. Ni bilo več Verbiča, Oršića, Jugovića in Bajdeta. Nekaj igralcev je bilo tudi poškodovanih, na primer Sunny, Klemenčič (Tilen, op. p.) in Kotnik. Ni nam bilo lahko, imeli smo tudi nekaj smole, saj smo na tekmah izgubljali v zadnjih sekundah. Zdaj se počasi pobiramo in gre na bolje. Proti Mariboru bi nas zadovoljila že točka," napoveduje postopen dvig na lestvici in boljše čase za celjski klub.

Pred štajerskim derbijem ga skrbi bolezen branilca Tadeja Vidmajerja, seznam manjkajočih pa bi lahko bil še širši. Srčno upa, da bo kapetan Blaž Vrhovec, ki ga zaradi izjemne profesionalnosti in delovnih navad želi posnemati prav vsak v klubu, le stopil na igrišče.

"Ves teden ni treniral. Upam, da bo stisnil zobe. Brez njega si ne morem zamisliti naše igre," pravi, da bi močno pogrešal nekdanjega mladega reprezentanta, ki čuti bolečine v kolenu.

Od Krškega se je oddaljil, srce bije le za Celje

Reprezentančni premor je celjskemu trenerju prišel prav. Bolje je spoznal ekipo ter jo še malce osvežil v fizičnem in taktičnem smislu. "Šepa nam igra v fazi napada," ga skrbi kronična neučinkovitost pred vrati tekmecev.

Celjski zadetki so v tej sezoni zelo redki, brez njih pa je nemogoče osvojiti večje število točk. "Kmalu bo bolje. Sledijo težke tekme, a bomo napredovali in se približali sredini razpredelnice." Celjani so v 13 krogih dosegli le osem zadetkov. Manj od njih so jih dosegli le prvoligaški novinci iz Krškega (šest), ki so pred leti pisali zgodovino tudi s pomočjo Kapušina.

"Dolga leta sem delal v Krškem in bil zraven, ko smo iz tretje prišli v drugo ligo. Vmes sem pisal svoje nogometne zgodbe na Hrvaškem in se nekoliko odtujil od kluba. Srce bije le za Celje, s katerim želim za začetek ujeti sredino lestvice," mu ne bo žal, če bo na lestvici kot prve prehitel ravno Krčane.

Tako veleva kruti profesionalizem, Brežičan, ki v rojstnem kraju vodi Otroško nogometno šolo Petelinček, pa zdaj razmišlja le o Celju. Z njim vztraja tudi v pokalnem tekmovanju, kjer se je uvrstil v četrtfinale. V kratkem ga čakata dve tekmi z ljubljansko Olimpijo.

"V prihodnjih 22 dnevih bomo odigrali šest močnih tekem, a se tega izziva ne bojimo. Prav nasprotno," je prepričan, da bodo Celjani prikazali boljši obraz. Prvi veliki izpit sledi že jutri, ko bo pri Kapušinovi četi gostoval Maribor.

Ne spreglejte