Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 6. 2011,
22.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Interblock

Sreda, 1. 6. 2011, 22.06

7 let, 12 mesecev

Florjanič predlaga ligo z osmimi klubi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvoligaške sanje o desetih klubih so v sredo doživele grozovit udarec. Najprej Interblock, nato Aluminij. Kdo bo zapolnil vrzel? Predsednik ZNPL Branko Florjanič o ligi osmih ne misli nič slabega.

Ko drugoligaški prvak odkloni sodelovanje v prvi ligi, v tekmovanju, ki naj bi vsakemu predstavljal največji domači cilj, je to že znak, da ni vse v najlepšem redu. Ko se mu pridruži še podprvak, ki je dobil elegantno priložnost, da se v prvo ligo prebije brez dodatnih kvalifikacij, postane več kot očitno, da bo prvoligaška prihodnost, sestavljena zgolj iz profesionalnih klubov, odeta v skrivnostno nepredvidljivost. ''Že pred leti sem trdil, da naš ekonomski prostor ne prenese 10 ali 12 profesionalnih klubov. Takšnih, kjer so prav vsi igralci plačani od nogometa. In če je lahko norveška liga polprofesionalna, bi bila lahko takšna tudi Slovenija. Prepričan sem, da nogomet ne bi bil nič slabši. Naša perspektiva je delo z mladimi. Je bila in bo. Tisti, ki tako delajo, imajo večje možnosti za uspeh in preživetje,'' razmišlja Branko Florjanič, predsednik Združenja klubov 1. SNL, ki v tem trenutku šteje le osem članov. Vrzel do modela desetih, ki se je v zadnjih letih oprijel in nam v vsaki sezoni postreže s 36 krogi, sta povzročili odpovedi Aluminija in Interblocka.

''Sliši se hecno, a to je zelo korektno''

Dogodke je pozorno spremljal tudi predsednik. ''Vsak ima pravico odgovorno ravnati do svojega kluba, potem pa do lige. To moram reči. Če je kdo ocenil, da iz takšnega ali drugačnega razloga v to ligo ne gre, je to treba spoštovati. Sliši se hecno, a je z njune strani zelo korektno, da se je to naredilo v tem trenutku, ne pa po denimo desetih krogih,'' je izpostavil dobro plat odločitev v Ljubljani in Kidričevem, ki sta razburkali slovenski nogometni prostor. Zdaj se postavlja vprašanje tekmovalnega sistema. Dokončno sestavo lige bo proti koncu meseca urejal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Imel bo zahtevno nalogo, saj bo moral najti način, kako primerno nadomestiti praznino, ki je nastala zaradi odpovedi dveh najboljših drugoligaških klubov, ali pa sprejeti novo obliko tekmovanja. Morda ligo osmih. ''Sem mnenja, da bi bila v končni fazi v mali Sloveniji liga z osmimi klubi boljša rešitev od kakšne večje, ki bi prinesla dodatne skrbi,'' je Sportalu zaupal Florjanič, ki ga v tem mesecu čaka ogromno sestankov na krovni nogometni zvezi. Iskale se bodo rešitve, kako Sloveniji, ki iz leta v leto izgublja močna klubska središča, vrniti prvoligaško stabilnost. Morda pa prvič v zgodovini državne samostojnosti resnično dočakamo ligo osmih.

Ne spreglejte