Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 7. 2011,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Domžale

Sreda, 13. 7. 2011, 9.27

8 let

Dalmatinec, ki ne navija za Split

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le kdo bi lahko bolje poznal RNK Split, četrtkovega evropskega tekmeca Domžal, kot obrambni steber superpokalnih zmagovalcev Ivan Knezović? Dalmatinec smatra, da ni izrazitega favorita.

Po opravljenem plesu kroglic in odločitvi, da se bo slovenski pokalni zmagovalec srečal z ''rdečimi'' iz Splita, ''Knezu'' nasmešek ni in ni zapuščal obraza. ''To je nekaj prekrasnega, saj bom z Domžalami gostoval v neposredni bližini mojega doma. Vedno, ko se vračam in obiščem družino, je to zame nekaj prekrasnega. Zdaj bom to storil v dresu Domžal, kar me navdaja s posebnimi občutki. V zadnjih dneh mi telefon neprestano zvoni, s prijatelji iz Omiša pa smo že domenjeni, da bodo stiskali pesti za moj klub na povratni tekmi v Dugopolju,'' je navdušeno pripovedoval Ivan Knezović. Povratni dvoboj ne bo potekal v Splitu, pač pa na modernem objektu v Dugopolju, ki sprejme 4.000 gledalcev. Okrog 20 km severno od največjega dalmatinskega mesta.

Split le ni Hajduk

Pred dvema sezonama, ko je za kratek čas zapustil mesto ob Kamniški Bistrici, se je brez pogodbe v žepu vrnil domov in se s tekmovalnim adrenalinom polnil pri nižjeligašu Solinu. Tam se je večkrat pomeril tudi s Splitom. A razlika med tedanjim in sedanjim hrvaškim moštvom, ki ga čaka v četrtek krstna evropska tekma v klubski zgodovini, je nepopisna. Tako v proračunu kot igralski zasedbi. Pri Splitu se je zasidral tudi nekdanji hrvaški reprezentant Ivica Križanac, ki je z Zenitom osvojil evropski pokal. Pred leti sta s Knezovićem nabirala prve nogometne korake pri Omišu, zdaj ju jo usoda združila v ligi Europa. Na nasprotnih bregovih.

''Split je povzdignil prihod bogatega predsednika Slavena Žužula. Vse poteka po njegovih željah. Že v drugi ligi je imel večji proračun kot večina prvoligaških klubov, zato me tretje mesto v prvi ligi ni presenetilo. Vendarle pa je premagljiv. To le ni Hajduk,'' ocenjuje 28-letni Hrvat. Čeprav že od mladih nog stiska pesti za splitske ''bele'' (sosedi iz Parka mladine so mlajši le eno leto, a imajo neprimerno manj uspehov in privržencev), še vedno ni izpolnil otroške želje, da bi nekoč oblekel dres Hajduka. ''V Splitu velja zanimiv pregovor. Za klub se navija, za Hajduk pa živi. Klub Split tega nikoli ne bo dosegel. Resda ima dobro ekipo, pridno dela pod vodstvom izkušenega trenerja, a vseeno obstaja razlika,'' nam je z nasmehom zaupal po osvojenem superpokalu in izpostavil, da bi bila proti Hajduku drugačna pesem (čeprav so ga Domžale v prijateljskih dvobojih kot po tekočem traku premagovale), Split pa je premagljiv. ''Zato si upam trditi, da pred dvobojem ni favorita. Imamo možnosti za napredovanje.''

''Če ne bomo premagali Split, nismo naredili nič''

Superpokalna lovorika ga je spravila v dobro voljo, prikazana igra pa malo manj. Že trener Darko Birjukov je priznal, da ob ponovljeni predstavi iz Ljudskega vrta proti Splitu nimajo kaj iskati. Kaj pa meni hrvaški branilec? ''Igra res še malce nagaja. Nismo še dovolj uigrani, a verjamem, da se bo to popravilo. Na tekmi z Mariborom tudi nismo nič skrivali. Zaradi soparnega vremena, številnih poškodovanih igralcev ter še neuigranih novincev pač še lovimo ritem. V četrtek nam ne preostane nič drugega, kot da se borimo do konca. Po tem smo bili vedno znani. Nikakor se ne bomo predali,'' obljublja branilec, ki je bil v veliki meri zaslužen za osvojitev uvodne lovorike. V drugem polčasu je predložek Maria Lucasa Horvata s strelom z glavo pretopil v zadetek.

''Vesel sem. To je moj prvi gol, ki sem ga dosegel na tekmah za lovoriko. Dobro, če odštejemo strel z bele točke, ko smo s Koprom v Celju osvojili pokal. A tisto je bilo že pred davnimi leti.'' V Mariboru je najbolj pogrešal igro s kratkimi podajami, s katero so Domžalčani v minuli sezoni pridobili veliko oboževalcev. Ker pričakuje, da bodo Splitčani najbolj nevarni v protinapadih, bi prišla omenjena igra zelo prav. ''Znani smo bili po tem, tokrat pa ni stekla. Če nam ne bo tudi v prihodnje, bomo v težavah. Resda smo osvojili superpokal, a če ne bomo premagali tudi Split, nismo naredili nič. Superpokal je bilo le uigravanje za Evropo, ki je veliko bolj pomembna. Vse bi dal, da bi napredovali v naslednji krog.'' Podobno razmišljajo tudi njegovi soigralci, ki ga pred dvobojem pogosto sprašujejo za mnenje. Če meni Dalmatinec, da imajo Domžale proti Splitu realne možnosti za napredovanje, potem mu velja prisluhniti.

Ne spreglejte