Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
10. 4. 2010,
8.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 10. 4. 2010, 8.34

8 let, 1 mesec

Cruyff: Pritisk bo na strani Reala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V španski prestolnici se vneto odštevajo ure in minute do začetka spektakla na štadionu Santiago Bernabeu, derbijem med Realom in Barcelono. Cristiano Ronaldo in Lionel Messi pripravljata poslastico.

Zaključek španskega prvenstva že dolgo ni bil tako razburljiv. Derbi vseh derbijev je prišel v posrečenem trenutku, ko sta oba velikana na vrhu izenačena s 77 točkami. Razred ali dva pred najbližjimi zasledovalci. Drevi ob 22. uri bodo ulice Madrida in Barcelone samevale. Vse oči bodo uprte na enega najbolj znamenitih nogometnih dogodkov vseh časov. Na 160. veliki španski derbi, ki sliši na ime ''el clasico''. Real je doslej dobil 68, Barcelona pa 61 tekem. Z remijem se je končala šele skoraj vsaka šesta tekma.

Pellegrini: Verjamemo v zmago

Real Madrid je v tej sezoni dobil prav vse domače dvoboje. Vsaj v španskem prvenstvu, v ligi prvakov jim je nepopisno škodo z remijem (1:1) povzročil Lyon. ''Galaktiki'' so na zadnjem srečanju v gosteh ugnali Racing Santander z 2:0, poprej pa kar desetkrat zapored na tekmah dosegli vsaj tri zadetke. ''Verjamemo v našo zmago. Hočemo zadovoljiti naše zveste navijače, ki nas podpirajo v slabem in dobrem. Remi nas ne bi zadovoljil. Barcelona je odlična ekipa, a se je ne bojimo. Igrali bomo naš slog, ki se je doslej izkazal za zelo učinkovitega. Prvenstva po derbiju še ne bo konec, saj bo v igri še 21 točk,'' razmišlja strateg Madridčanov Manuel Pellegrini, ki stavi največ na najbolj vreden ''eksponat'' v njegovi dragoceni zbirki, portugalskega asa s pomenljivim nadimkom ''CR7''.

Ronaldo: Messi ni sam

''Zadetki, podaje ... Na vsak način bom pomagal mojemu klubu do zmage nad Barcelono. Pred nami je najbolj pomembna tekma v tej sezoni. Kdor bo zmagal, bo v veliki prednosti. Pričakujem izenačen dvoboj, ki ga znajo odločiti malenkosti,'' pred tekmo razmišlja prvi zvezdnik ''belih baletnikov'' Cristiano Ronaldo, ki se na druženju z novinarji ni mogel izogniti vprašanju o primerjavi s prvo violino Kataloncev, Messijem. ''Sem vendarle večji in močnejši. Negujeva različna sloga igre, tako da se naju težko primerja,'' je napol v šali ponudil odgovor Portugalec in nato nadaljeval: ''Spremljamo lahko njegovo odlično sezono. Že sedaj spada med najboljše igralce vseh časov. A čestitke si zaslužita tudi trener in preostalo moštvo. Messi ni sam na igrišču, ampak ima odlične soigralce. Naše največje orožje bo ambiciozna želja, pri Barcelone pa bo izstopal moštveni duh. Vsi vemo, kako dobro igra in kako težko jo je ugnati. Vseeno jo lahko spravimo na kolena. Če bomo ostali zbrani, nam zmaga ne more uiti,'' je razkril prvi ljubljenec madridskih ulic, trdno odločen, da v svoji prvi sezoni v dresu Reala vendarle dočaka lovoriko.

''Messi que en club''

Več zadetkov od Ronalda je v tej sezoni pri Realu dosegel le Gonzalo Higuain. Prepričan je, da razplet ''el clasica'' ne bo neposredno rešil vprašanje španskega prvaka. ''Po tej tekmi nas čaka še sedem krogov. Zmaga v derbiju lahko zagotovi le velikansko vzpodbudo in dobro popotnico pred zaključkom,'' je priznal ''El Pipita''. Argentinec pričakuje odprt in atraktiven dvoboj z veliko zadetki. Na lestvici najboljših strelcev (24) zaostaja le za slovitim rojakom, komaj 22-letnim Lionelom Messijem (26). Čarovnik ''Leo'' je s predstavami v zadnjem obdobju zasenčil prav vse nogometaše na zemeljski obli. Približal se je statusu božanstva, v medijih pa izzval primerjavo z Diegom Armandom Maradono. Po štirih zadetkih, ki jih je podaril Arsenalu, se bo odpravil v Madrid, na prizorišče finala lige prvakov. Na dvorišče najbolj gorečih tekmecev, ki bo v veliki meri odločalo o naslovu državnega prvaka. Barcelona se je poistovetila z vodilom ''Več kot le klub'', oziroma po katalonsko ''Mes que un club''. Po zadnjih predstavah, kar 16 zadetkih v desetih tekmah, bi se lahko brez težav preimenovala v ''Messi que en club''.

Pique: Bilo je neponovljivo

Barcelona je domači veliki derbi v jesenskem delu rešila v svojo korist (1:0). Po očitnih težavah s pogumno in napadalno igro gostov. Zadnji obračun dveh superklubov v Madridu se je končal z znamenitim polomom Reala, ki je doživel teniško ponižanje in streznitev z 2:6. Barcelona je v tisti sezoni osvojila vse lovorike, ki jih je lahko.

''Le kako bi pozabil to zmago. Bila je tako sladka, da bo ostala vedno z nami. To je bilo res neponovljivo,'' se ene največjih zmag Barcelone v zgodovini ''el clasicov'' spominja branilec Gerard Pique. Med tednom je veliko čast, postal je namreč častni predsednik, v prestolnici Katalonije doživel nepozabni Nizozemec Johan Cruyff, ki je sodeloval pri legendarni ''petardi'' (5:0) v Madridu 17. februarja 1974. ''Pritisk bo tokrat na strani Reala, ki mora upravičiti dragocene nakupe,'' je prepričan nekdanji zvezdnik in trener ''Blaugrane''.

Guardiola: Veliko bo zadetkov

Cruyff verjame nekdanjemu izbrancu Josepu Guardioli, ki ga je nekdaj vodil, zdaj pa ga občuduje v vlogi trenerja. ''Moramo biti pogumni in zaigrati tako kot znamo. Le tako bomo dokazali, da si zaslužimo naslov, je poudaril ''Pep'', ki pričakuje nogometni večer za sladokusce. ''Bo zelo zanimivo. Veliko bo zadetkov, saj bosta oba tekmeca igrala na zmago. Prvenstvo pa po tej tekmi še zdaleč ne bo odločeno.'' Če bi zmagala Barcelona, bi si priigrala praktično že štiri točke prednosti, saj bi bila prvak tudi v primeru enakega števila točk in slabše razlike v zadetkih. V tem primeru bi se namreč upoštevala medsebojna dvoboja.

Zaradi zdravstvenih težav bosta oslabljena oba tabora, pri obeh pa bo manjkal vsaj en superzvezdnik. Real bo zaigral brez Brazilca Kakaja, manjkal bo tudi Nizozemec Rosyton Drenthe, Bask Xabi Alonso pa bo navkljub poškodbi gležnja le kandidiral za srečanje, Gostje se bodo predstavili brez Šveda Zlatana Ibrahimovića, strelca zmagovitega zadetka na zadnjem derbiju ter Francoza Erica Abidala.

Ne spreglejte