Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
21. 5. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

Mark Clattenburg

Sobota, 21. 5. 2016, 20.00

6 let, 7 mesecev

Človek, ki še ni videl, da bi Jan Oblak prejel gol

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Še natanko en teden in na sporedu bo eden izmed vrhuncev vsakega športnega leta. Veliki finale nogometne lige prvakov, v katerem se bosta v Milanu udarila madridska tekmeca, Atletico in Real. Na tem spektaklu bo imel pomembno vlogo tudi Mark Clattenburg. Angležu je pripadla odgovorna naloga glavnega sodnika tekme.

Pred 41-letnim Angležem je največji izziv sodniške kariere. Tekma, ki jo bo prihodnjo soboto vodil na kultnem milanskem San Siru, je zagotovo najpomembnejša, ki ga je na njegovi poti nogometnega sodnika doletela do zdaj.

Bil je suspendiran zaradi dolgov

Zaradi finančnih težav nekaj časa ni sodil. | Foto: Zaradi finančnih težav nekaj časa ni sodil.

Mark Clattenburg je nekdanji električar, ki je zdaj svoj zasebni posel opustil, pred leti pa bil prav zaradi njega suspendiran. Angleška nogometna zveza ga je za nekaj mesecev kaznovala, ker ni prijavil svojih finančnih težav, kar je na Otoku nedopustno. Pravzaprav je bil celo prečrtan za vedno, a se je po uspešni pritožbi vrnil v sodniški posel. Zaradi dolga v višini 60 tisoč angleških funtov je bil odsoten osem mesecev.

S sojenjem je začel že zelo zgodaj, kot 15-letnik. Najprej je sodil v amaterskih ligah, med profesionalci je debitiral pri 25 letih, kar je bil takrat rekord. Od leta 2004 naprej sodi na tekmah elitne angleške premier lige, pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (FIFA) sodi od leta 2006. V zadnjem času je član elitne sodniške skupine, kar pomeni, da sodi najbolj pomembne tekme.

270 tekem v angleški premier ligi

V premier ligi je do zdaj zbral 270 tekem v vlogi glavnega sodnika, v ligi prvakov – v njej je debitiral leta 2008, dve leti pozneje pa je na tekmi med Ajaxom in Auxerrjem, za katerega je takrat igral slovenski reprezentant <b>Valter Birsa</b>, v vlogi glavnega sodnika nastopil še drugič – je do zdaj sodil na 25 tekmah.

 

Pohvali se lahko tudi s sojenjem v letošnjem finalu angleškega FA pokala, s sojenjem finala angleškega ligaškega pokala leta 2012 in s sojenjem v angleškem superpokalu leto pozneje. Leta 2012 ga je doletela tudi velika čast na domačih tleh. V Londonu je sodil finalno tekmo olimpijskih iger, ki so gostovale tam. V Evropi je sodil na tekmi evropskega superpokala leta 2014.

Jan Oblak je v očeh Angleža nepremagljiv

Zanimivo, trikrat do zdaj je sodil tudi zdajšnjemu zvezdniku madridskega Atletica Janu Oblaku, s katerim se bosta srečala tudi čez teden dni.

Dvakrat v tej sezoni, ko je bil glavni sodnik tekme osmine finala lige prvakov med Atleticom in PSV v Madridu (0:0), na istem prizorišču pa pravico delil tudi na prvi tekmi polfinala lige prvakov med Atleticom in münchenskim Bayernom (1:0).

Madridskemu Atleticu bo 41-letni Anglež v finalu sodil še tretjič v tej sezoni. | Foto: Madridskemu Atleticu bo 41-letni Anglež v finalu sodil še tretjič v tej sezoni.

Prvič se je s slovenskim vratarjem srečal v polfinalu evropske lige v sezoni 2013/14, ko sta se v Torinu udarila Juventus in takratni Oblakov klub Benfica. Tekma se je končala brez zadetkov. Clattenburg mlademu zvezdniku slovenskega in tudi evropskega nogometa torej prinaša srečo.

 

Pred njegovimi očmi na treh tekmah ni prejel niti enega gola, Anglež v 270 minutah niti enkrat ni videl, kako je, ko mora Škofjeločan po žogo v svojo mrežo.

Ne spreglejte