Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
15. 10. 2013,
7.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec Milenko Ačimović Miran Pavlin

Torek, 15. 10. 2013, 7.13

8 let

Cimerotić: Mislil sem, da se mu je zmešalo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes bo Slovenija v Bernu skušala ponoviti tisto, kar ji je pred dobrimi dvanajstimi leti uspelo po zaslugi Sebastjan Cimerotića. Zmagati v Švici.

Pisal se je 6. junij 2001, ko je Slovenija, ki si je pred tem privoščila dva spodrsljaja – manjši je bil domači remi s Švico in veliko večji zgolj točka s Ferskih otokov –, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 gostovala v Baslu in lovila zmago nad Švico. Zagotovila si jo je z golom Sebastjana Cimerotića v zadnjem delu tekme. Nekdanji idol ljubljanskih navijačev je izkoristil veliko napako kapetana domačih Stephana Henchoza, stekel sam proti nasprotnikovim vratom in zabil gol, ki je Sloveniji prinesel prepotrebne tri točke. Selektor je bil tudi takrat Srečko Katanec. "Spomnim se, da mi je takratni fizioterapevt Daso (Anton Šercer, op. p.) pred tekmo povijal gleženj in mi rekel, da bom jaz tisti, ki bo odločil tekmo. Debelo sem ga pogledal in ga vprašal, ali se mu je zmešalo. Če bom igral pet minut, bo dobro, sem si mislil," se legendarne tekme, po kateri je Sloveniji steklo in se je pozneje tudi uvrstila na svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem, danes spominja priljubljeni Cime. "Katanec ni bil zadovoljen z igro Amirja Karića, ki je imel ogromno težav z enim izmed nasprotnikovih igralcev, zato me je v igro poslal kar sredi prvega polčasa. Igral sem in čakal na priložnost. Ta je prišla ob koncu tekme, ko je Henchozu spodrsnilo, kar sem sam, ki sem šel nanj v šprintu, s pridom izkoristil, stekel proti vratom Švice in zabil. Po golu, ki je bil sploh moj prvi v dresu Slovenije, sem norel od veselja in stekel naravnost do Dasa. Ko se je žoga znašla v mreži, sem se takoj spomnil nanj. Izšlo se je res sanjsko. Prvenec sem zabil na zelo pomembni tekmi za tako zelo pomembno zmago. Te tekme seveda nikoli ne bom pozabil," pravi 39-letni nogometaš, ki so ga v zadnjih dneh na tekmo izpred več kot desetih let spominjali predvsem prijatelji.

Ne le z dobro igro in zmago, slovenski nogometaši so se v Baslu izkazali tudi s predrznostjo. Ko so branili izid in skušali zadržati izid, ki je bil na semaforju, so se ob eni izmed priložnosti poigrali z nasprotnikom. Miran Pavlin, Milenko Ačimović in naš sogovornik so si, kot da bi igrali za blokom, podajali žogo med seboj v trikotniku. Švicarji nekaj časa niso mogli do žoge, Slovence so zaustavili šele z grobim prekrškom. ''(smeh) Tudi tega se spomnim, seveda. Takrat smo si vzeli minutko ali pol zase, za čisti užitek. Sredi Basla smo odigrali popularnega 'pepčka'. Vsi trije smo bili tehnično odlično podkovani in odločili smo se, da malce tega pokažemo tudi Švicarjem. Izpadlo je res mojstrsko, žogo smo si podajali med seboj in nasprotnika osmešili. Švicarji so ob tem izgubili živce, eden izmed njih je z grobim posredovanjem na tla spravil Pavlina. Bili smo predrzni, zelo predrzni. Prav to je tisto, kar bodo morali biti danes tudi zdajšnji reprezentanti. Ne smejo pokazati niti kančka strahu in morajo odločno iti po zmago,'' se spominja in hkrati svetuje Ljubljančan, ki verjame, da lahko podvig, ki je Sloveniji uspel pred ducatom let, Boštjan Cesar in soigralci ponovijo tudi danes.

Rabili so le enega 'Katanca'

''Jaz iskreno upam, da jim bo uspelo. Imam občutek, da bi Milivoje Novaković lahko ponovil to, kar je takrat uspelo meni. Da bi zabil gol za zmago Slovenije. Seveda pa je še najmanj pomembno, kdo bo strelec. Je povsem vseeno. Kevin Kampl, Andraž Kirm, Nejc Pečnik … Kdorkoli. Da bomo le osvojili tri točke,'' je še povedal nogometaš, ki na najvišji ravni ne igra več. Bolj za šalo kot zares občasno igra v Avstriji pri tamkajšnjem četrtoligašu Hermagorju. Pa še na nekaj je opozoril za konec. ''Katanec je tisti, ki je to ekipo dvignil na višji nivo. Že prej smo vedeli, da imamo odlične nogometaše, a v ekipi ni bilo prave kemije. Srečko jo je očitno prinesel nazaj. Vsi te fantje so že prej znali igrati nogomet, rabili so le enega 'Katanca','' je v svojem slogu pogovor sklenil nekdanji reprezentant, ki ga utegnete zdaj zaslediti na kakšnem izmed teniških igrišč. Tenis je namreč igra, ki ga je zasvojila v zadnjem času.

Ne spreglejte