Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
11.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sepp Blatter Michel Platini

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 11.42

7 let, 12 mesecev

Blatter je vedel za podkupnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v odstopu Sepp Blatter je vedel za podkupnine.

Sepp Blatter je vedel, da je marketinško podjetje ISL izplačalo nekdanjim najvišjim članom organizacije v zameno za pridobitev donosnih televizijskih in medijskih pravic za prenose nogometnih tekem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je v nedeljo poročala britanska BBC.

Ameriške pravosodne oblasti so v mednarodni preiskavi korupcije v vrstah krovne svetovne zveze zajele tudi zdajšnjega dolgoletnega prvega moža nogometne družine Blatterja, ki sicer prestaja 90-dnevni suspenz zaradi spornega izplačila predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa) Michelu Platiniju.

Dokopali so se do dokazov

Ameriški preiskovalci so se namreč dokopali do dokazov, ki mečejo sum na 79-letnega Švicarja Blatterja, da je vedel za podkupnine v višini sto milijonov ameriških dolarjev (92 milijonov evrov) nekdanjim Fifinim članom. Med tistimi, ki jih preiskovalci iz Združenih držav Amerike bremenijo sprejemanja denarja v zameno za odločilne glasove oziroma vpliv pri dodeljevanju donosnih televizijskih nogometnih poslov, naj bi bila tudi Blatterjev predhodnik na položaju predsednika Fife Joao Havelange in nekdanji visoki predstavnik te organizacije Ricardo Teixeira.

Blatter je do zdaj ves čas trdil, da je nedolžen in da ni vedel za korupcijsko omrežje ter izplačila podkupnin, vendar pa ga na laž postavljajo dokazi, ki jih je pridobil ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Do teh se je dokopala tudi britanska radiotelevizija BBC.

Za Blatterja zelo obremenilno je menda pismo, njegov avtor naj bi bil Havelange, v katerem pisec vrstic trdi, da je Blatter imel "polno vedenje o vseh dejavnosti" in da "je bil vedno obveščen o vsem". Preden je postal predsednik Fife je Blatter do izvolitve v letu 1998 opravljal delo namestnika takratnega predsednika Havelangea. Blatter se na najnovejše obtožbe še ni želel odzvati.

Tako Blatter kot Platini zanikata, da je šlo za podkupnino

Fifina etična komisija je Blatterja, skupaj s prvim možem evropskega nogometa Platinijem, oktobra kratkotrajno začasno suspendirala zaradi suma, da sta delovala v navzkrižju z interesi in Fifinimi pravili.

da je šlo za podkupnino, temveč trdita, da je šlo za vnaprej ustno dogovorjeno izplačilo za svetovalno delo, ki ga je Platini opravil, ko je bil še Blatterjev svetovalec. Sporno nakazilo, za katerega ni pisnih dokazil, ločeno v interni preiskavi preiskuje tudi Fifa. Ta je že končana, v skladu z medijskimi poročili so predlagali, da se Platinija dosmrtno izključi iz nogometa. Končna razsodba še ni bila sprejeta.

Ne spreglejte