Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
8.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sepp Blatter Michel Platini

Nedelja, 27. 9. 2015, 8.04

7 let, 12 mesecev

Blatter in Platini pod drobnogledom interne Fifine preiskave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sepp Blatter in Michel Platini sta se po zadnjih razkritjih o domnevnih nezakonitih izplačilih znašla pod notranjo preiskavo neodvisne etične komisije v okviru Mednarodne nogometne zveze.

O grožnji z morebitnim suspenzom so v nedeljskih izdajah poročali švicarski in britanski mediji. Švicarski Schweiz am Sonntag na podlagi dovolj zanesljivih informacij zatrjuje, da sta predsednik krovne svetovne nogometne organizacije v odstopu Blatter in njegov kolega, predsednik Evropske nogometne zveze Platini pod preiskovalnim drobnogledom Fifine etične komisije in bi lahko bila suspendirana.

"Če obstaja sum, omenjeni nadzorni organ sproži formalni postopek, kajti v nogometu pravila veljajo za vse enako, ne glede na njihov položaj ali ime," je za omenjeno tedensko izdajo dejal predstavnik komisije Andreas Bantel.

Platini v žep pospravil dva milijona frankov?

Švicarsko tožilstvo je v petek sprožilo postopek zoper Blatterja. Preiskali so pisarno predsednika Fife v odstopu, sporočili pa tudi, da je zaradi sumljivih poslov pod drobnogledom tudi sedanji predsednik Uefe Platini, ki naj bi leta 2011 od Blatterja prejel dva milijona frankov.

Tožilstvo je sporočilo, da je opravilo hišno preiskavo na sedežu Fife v Zürichu, pri čemer so preiskovalci tudi zasegli dokumente.

Obenem pa preiskujejo tudi vlogo sedanjega predsednika Uefe Platinija, ki naj bi leta 2011 sodeloval pri domnevnih Blatterjevih finančnih nepravilnostih oziroma sumljivih nakazilih.

Če se uresničijo napovedi, ne bo mogel kandidirati na volitvah

"Joseph Blatter je osumljen nepravilnega plačila v višini dveh milijonov švicarskih frankov Michelu Platiniju, predsedniku Uefe, na stroške Fife," je sporočilo tožilstvo in dodalo, da se je sporni denarni prenos zgodil leta 2011, nanašal pa naj bi se na delo, ki ga je Uefa domnevno opravila med letoma 1999 in 2002.

Platini je eden izmed najverjetnejših naslednikov razvpitega Švicarja na čelu mednarodne nogometne družine. Če bi se uresničile najbolj črne napovedi o suspenzu, Platini na volilnem kongresu Fife 26. februarja prihodnje leto ne bi mogel kandidirati na volitvah.

Ne spreglejte