Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sepp Blatter

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 20.34

8 let

Blatter: Fifa ni v krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in edini kandidat za nov mandat na sredinih volitvah Sepp Blatter je danes popoldan vendarle spregovoril javnosti o razmerah v organizaciji

Slednja pod plazom obtožb o sprejemanju in dajanju podkupnin. Blatter trdi, da se Fifa ni znašla v krizi, temveč se sooča le s "težavami". "Kaj je to kriza? Nogomet nikakor ni v krizi, v soboto smo lahko spremljali finale lige prvakov, ki ga je zaznamovala poštena igra. Soočeni smo s težavami, ki jih bomo rešili znotraj družine. Fifa se je v zadnjih letih nekoliko uspavala. Moramo se boriti proti vsem demonom. V sredo so na sporedu volitve. Če želite povrniti verodostojnost Fifi, lahko to storite z mano. Edino kongres je tisti organ, ki bo presodil, ali sem primeren kot kandidat in kot predsednik," je dejal 75-letni Blatter, ki ima po odstopu edinega protikandidata odprto pot do novega, že četrtega mandata na čelu svetovne nogometne organizacije.

Nekateri novinarji so se po novinarski konferenci pritoževali, da Blatter ni neposredno odgovarjal na obtožbe in je javni nastop izkoristil za samo promocijo pred volilno sredo. Po dnevih pranja umazanega perila v javnosti je Blatter zadnje nič kaj prijetno obtoževanje o kupovanju glasov ter kupovanju organizacije svetovnega prvenstva komentiral z besedami, da je bila "storjena velika škoda ugledu organizacije ter povzročila veliko razočaranje pri vseh nogometnih navdušencih". Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je v nedeljo zaradi suma korupcije o kupovanju glasov za predsedniške volitve suspendirala zdaj že bivšega kandidata Mohameda bin Hammama in Jacka Warnerja, predsednika Blatterja pa oprostila obtožb o korupciji.

Zdaj že suspendirani član izvršnega odbora Warner je po suspenzu objavil del zasebne elektronske korespondence z glavnim sekretarjem Fife Jeromeom Valckejem, češ da naj bi bin Hammam kupil za Katar svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022. Valcke je sporno izjavo zanikal, da je bil napačno razumljen in ni mislil, da je Katar "kupil" prvenstvo, temveč, da gre za bogato državo, kar jim je pomagalo pri kandidaturi.

Tudi Blatter je zanikal obtožbe o umazanih zakulisnih igricah pri izboru organizatorjev ter zatrdil, da kandidaturi Rusije in Katarja za SP 2018 in 2022 nista bili niti najmanj vprašljivi in da je bila sprejeta odločitev o organizatorjih povsem "čista".

Ne spreglejte