Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 12. 2015,
11.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Angel Maria Villar Llona Michel Platini

Torek, 22. 12. 2015, 11.43

7 let, 12 mesecev

Bask, ki se otepa Platinijevih čevljev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropska nogometna zveza (Uefa) je stopila v bran Michelu Platiniju, ki ga je zaradi nespoštovanja etičnih načel Fife doletela osemletna prepoved delovanja v nogometu. Nadomešča ga Angel Maria Villar.

Evropska krovna organizacija podpira nesojenega predsednika Michela Platinija, ki je v ponedeljek doživel velik udarec, saj je prejel kazen, da se mora iz nogometnega sveta umakniti vse do leta 2023. V Uefi še podpirajo Platinija. Ostajajo prepričani, da lahko 60-letni francoski veljak opere svoje ime. Krovna zveza ga bo podpirala do zadnjega. Prenehala bo šele takrat, ko se bo izkazalo, da je zares kriv. Platini je bil suspendiran že 8. oktobra, a ga ima Uefa še vedno za svojega predsednika, kar je razvidno tudi na njeni službeni strani na svetovnem medmrežju. ''Michel Platini bi moral biti na mojem mestu,'' poudarja Angel Maria Villa Llona, ki je začasno vskočil na njegovo mesto kot najstarejši podpredsednik Uefe.

''Tu sem podpredsednik, a opravljam vlogo predsednika in sedim v imenitnem sedežu, ki ni pa ni ustvarjen zame. Na njem bi moral sedeti Platini. Upam, da se bo vrnil," sedemkratni zaporedni predsednik španske nogometne zveze ne skriva želje, da bi vodenje Uefe prevzel trenutno suspendirani Francoz. Če bo obveljalo pri odločitvi etične komisije Fife, bo Platiniju onemogočeno vodenje Uefe vsaj do leta 2023.

Legenda baskovskega klubskega ponosa

Kdo je sploh začasni predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki se v Platinijevih čevljih ne počuti udobno? To je 65-letni Bask Angel Maria Villar, ki je že navajen opravljati vlogo predsednika. Na vrhu piramide pri španski nogometni zvezi je vse od leta 1988, v času njegovega predsednikovanja pa je rdeča furija dosegla izjemne uspehe. Dvakrat se je povzpela na evropski (2008 in 2012), enkrat pa na svetovni prestol (2010).

Villar je klubska legenda Athletica iz Bilbaa. Rdeče-beli dres je nosil več kot deset zaporednih sezon in nanizal 361 srečanj. Nekaj časa je zastopal tudi barve španske reprezentance. Dočakal je 22 nastopov. Čeprav je bil odličen zvezni igralec, ga je na naslovnice spravil brutalen udarec s komolcem, s katerim je pred 41 leti na tla spravil Johana Cruyffa.

Nizozemec je takrat veljal za prvega zvezdnika Barcelone in španskega prvenstva, Villar pa ga je namenoma udaril tako grobo, da mu je disciplinska komisija prepovedala nastop na štirih srečanjih. Cruyff, ki se trenutno bojuje s pljučnim rakom, mu je oprostil neumnost ter jo povezal z mladostjo in zaletavostjo tekmeca.

Fifa mu je namenila opozorilo in denarno kazen

Villar je uspešno nogometno kariero nadgradil na študijskem področju. Postal je pravnik, ustanovil Združenje španskih poklicnih nogometašev (1978), deset let pozneje pa prevzel vodenje španske nogometne zveze. Njen predsednik je še danes, ko opravlja pomembni funkciji tudi pri Uefi in Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Član izvršnega odbora pri Fifi je od leta 1998, tako da skupaj z 21 kolegi odloča o tem, kje bodo organizirana svetovnega prvenstva.

Leta 2002 je bil jezen na Fifo. Španija je izpadla proti gostiteljici Južni Koreji, igralci pa so bili besni na sodnika, ki si je privoščil ogromno spornih odločitev. V boljšo voljo ga je spravila odločitev svetovne nogometne krovne zveze, da mu zaupa delo predsednika sodniške komisije. Podobno vlogo opravlja tudi pri Uefi.

V poplavi afer, aretacij in kazni, ki so v zadnjih letih "okužile" Fifo, jo je Villar odnesel relativno dobro. Kot član izvršnega odbora ni hotel sodelovati z ameriškim tožilcem Michaelom Garcio, ki je pripravljal poročilo o domnevnih nepravilnostih pri izboru gostiteljev SP 2018 in SP 2022. Odnesel jo je z opozorilom in denarno kaznijo (25 tisoč švicarskih frankov). V pogovor z Garcio so ga morali prisiliti.

Villar je kot član izvršnega odbora Fife, začasni predsednik Uefe in dolgoletni predsednik španske nogometne zveze globoko vpet v nogometno dogajanje. Stiska pesti, da bi Platini dokazal nedolžnost in se vrnil na predsedniški sedež. Do takrat bo na njem sedel Bask, ki pa ni z ničimer dal vedeti, da ga tudi uradno zanima mesto predsednika Uefe.

Ne spreglejte