Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2022,
11.48

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

4

Natisni članek

Xavi Hernandez Eintracht Frankfurt Ronald Araujo Joan Laporta Liga Europa Barcelona

Petek, 15. 4. 2022, 11.48

2 leti

Trener Xavi in nogometaši zahtevajo pojasnilo

Predsedniku Barcelone je bilo nerodno: To je sramota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

4

Eintracht Barcelona | Nemški navijači so v četrtek preplavili Camp Nouu in poskrbeli za nepozabno vzdušje, na katerem se Barcelona sploh ni počutila kot gostitelj. | Foto Reuters

Nemški navijači so v četrtek preplavili Camp Nouu in poskrbeli za nepozabno vzdušje, na katerem se Barcelona sploh ni počutila kot gostitelj.

Foto: Reuters

Ne le izpad iz evropske lige, s katerim je Barcelona zapravila priložnost, da bi prvič po letu 2015 osvojila lovoriko v Evropi, trenerja in nogometaše katalonskega velikana je v četrtek zvečer na Camp Nouu, ko so nepričakovano pokleknili proti Eintrachtu iz Frankfurta (2:3), zbodlo še nekaj. Pogled na tribune, na katerih se je zbralo več kot 20 tisoč navijačev Eintrachta!

Pokal UEFA: Barcelona - Eintracht Frankfurt
Sportal Eintracht izločil veliko Barcelono, tudi Kampl slavi polfinale

Barcelona bo prvo sezono, odkar jo je zapustil Lionel Messi, očitno sklenila brez lovorike. V španskem prvenstvu jo lahko na vrh, za vodilnim Realom (s tekmo manj) zaostaja kar 12 točk, popelje le še izjemen čudež, v pokalu je izpadla v osmini finala, v superpokalu v polfinalu.

V Evropi je najprej v skupinskem delu lige prvakov osvojila šele tretje mesto, a nato prejela tolažilno nagrado, nadaljevanje evropske sezone v "drugorazredni" ligi Europa, kjer se je čez noč prelevila v prvega favorita za osvojitev naslova. Vlogi favorita pa ni bila kos. V četrtfinalu je naletela na previsoko oviro, pri tem pa zaradi prevlade gostujočih navijačev na Camp Nouu občutila še sramoto.

Poškodba Pedrija
Iz Barcelone so sporočili, da Pedri zaradi poškodbe stegenske mišice ne bo na voljo vsaj mesec dni. Mladi vezist je poškodbo utrpel ob koncu prvega polčasa proti nemškemu Eintracht Frankfurt. Trener Xavi ga je v drugem polčasu tako zamenjal z nizozemskim vezistom Frenkijem de Jongom. "Testi v petek zjutraj so pokazali, da si je Perdi strgal stegensko mišico," so naznanili iz španskega kluba. Katalonski mediji poročajo da bo 19-letnik za okrevanje potreboval vsaj mesec dni.

Delirij nemških navijačev na Camp Nouu

Če je v Frankfurtu proti Eintrachtu ostala neporažena (1:1), je na povratni tekmi v Barceloni, od katere je pričakovala zmago in napredovanje, doživela razočaranje. In to ne le na zelenici, kjer je izgubila z 2:3 in izpadla. Na stadionu, kjer je pričakovala bučno pomoč gledalcev, je namreč spremljala šov, delirij nemških privržencev, ki so se v Barcelono odpravili v ogromnem številu.

Tako se je proti stadionu valila ogromna množica nemških navijačev v belem:

Bilo jih je vsaj 20 tisoč, po nekaterih ocenah pa celo 30 tisoč. Na presenečenje gostiteljev si je večina zagotovila vstopnice za srečanje, čeprav je bilo gostujočim navijačem uradno namenjenih le pet tisoč sedežev.

Pri gostih, ki so po 67 minutah vodili že s 3:0, sta izstopala dvakratni strelec Filip Kostić in Kolumbijec Rafael Santos Borre. Srbski reprezentant je prispeval tudi podajo. | Foto: Reuters Pri gostih, ki so po 67 minutah vodili že s 3:0, sta izstopala dvakratni strelec Filip Kostić in Kolumbijec Rafael Santos Borre. Srbski reprezentant je prispeval tudi podajo. Foto: Reuters

To je bil hud šok za zvezdnike Barcelone, kar je po bolečem porazu, s katerim so Katalonci končali evropsko sezono, izpostavil trener Xavi Hernandez. "Vzdušje na stadionu nam ni bilo v pomoč, sploh se nismo počutili kot na domači tekmi. V klubu se sprašujemo, kako je to sploh mogoče. Tudi igralce to zelo zanima. Želimo pojasnilo. To se ne bi smelo zgoditi. Tekma je bila bolj podobna finalu, kjer dobi vsaka ekipa polovico vstopnic," se je spraševal mladi strateg Barcelone, ki v bogati karieri, v kateri si je na Camp Nouu prislužil naziv klubske ikone, še ni doživel, da bi tekmeca na tako pomembni evropski tekmi bodrilo tako veliko navijačev. "Pričakoval sem, da bo na tekmi od 70 do 80 tisoč naših navijačev, a smo se ušteli."

Urugvajski branilec Barcelone Ronald Araujo je razložil, kako so se počutili igralci, ko so vstopili na Camp Nou: "Presenečen sem bil, kako je bilo lahko na stadionu tako veliko navijačev Eintrachta. Klub bi moral to raziskati," je izpostavil temo, ki bo v prihodnjih dneh še kako pereča v Barceloni. Z njo se bo moral "pozabavati" tudi prvi mož kluba.

Ronald Araujo kar ni mogel verjeti, kaj se je v četrtek dogajalo v Barceloni. | Foto: Reuters Ronald Araujo kar ni mogel verjeti, kaj se je v četrtek dogajalo v Barceloni. Foto: Reuters

Predsedniku Barcelone je bilo nerodno

"To, kar se je zgodilo, je sramota. Nerodno mi je bilo, ko sem spremljal tekmo," je pripomnil predsednik Barcelona Joan Laporta in napovedal, da v klubu že imajo določene podatke, zakaj se je to zgodilo. Napovedal je ukrepe, mogoč je scenarij, da so Nemci množično kupovali vstopnice od navijačev katalonskega kluba, in dal vedeti, da se kaj podobnega Barceloni ne sme več zgoditi.

Nogometaši Barcelone so po porazu proti Eintrachtu (2:3) prekinili niz 15 tekem brez poraza. Nemški predstavnik, ki v bundesligi zaseda šele deveto mesto, a bi si v primeru osvojitve evropske lige zagotovil nastop v ligi prvakov v prihodnji sezoni, se bo v polfinalu pomeril z londonskim West Hamom. V drugem polfinalu bosta obračunala Kamplov RB Leipzig in škotski Rangers. 

Ne spreglejte