Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 9. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Aleksander Čeferin Matej Erjavec KZS UEFA Atene

Torek, 13. 9. 2016, 10.58

6 let, 7 mesecev

Matej Erjavec o kandidatu za predsednika Uefe

"Aleksandra Čeferina ne želite imeti za tekmeca"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Med tistimi, ki pred sredinim glasovanjem v Atenah ne dvomijo o izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze in v tem vidijo veliko priložnost za Slovenijo, je tudi njegov odvetniški kolega in predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Aleksander Čeferin in Matej Erjavec: odvetnika, ki vodita nogometno in košarkarsko zvezo Slovenije. | Foto: Sportida Aleksander Čeferin in Matej Erjavec: odvetnika, ki vodita nogometno in košarkarsko zvezo Slovenije. Foto: Sportida

Če predstavniki kar 31 nacionalnih nogometnih zvez Aleksandru Čeferinu glasov podpore niso obljubili s figo v žepu, se bo Slovenec v sredo zavihtel na predsedniški položaj Evropske nogometne zveze (Uefa). "Dvomim o lažni javni podpori. Vem sicer, da je imel pred leti Zoran Janković ob kandidaturi za predsednika evropske rokometne zveze 'zagotovljenih' kar nekaj glasov, a nato ostal praznih rok. Vseeno je v tem primeru slika drugačna. Ima veliko obljubljenih glasov, za nameček pa so med državami, ki so na njegovi strani, tudi velesile. Upam, da ne bom izrekel bogokletnih besed, a verjamem, da lahko Aleksandra Čeferina označimo za skorajšnjega novega predsednika Uefe," pravi ljubljanski odvetnik in predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Dober sodelavec, neugoden tekmec  "Bil bi zelo presenečen, če bi Čeferinu v sredo spodletelo," pravi Erjavec. | Foto: Sportida "Bil bi zelo presenečen, če bi Čeferinu v sredo spodletelo," pravi Erjavec. Foto: Sportida

Če bo Čeferin v sredo postal prvi mož Uefe, z Erjavcem kmalu ne bosta več predsednika dveh osrednjih slovenskih zvez ekipnih športov. A povezuje ju še kar nekaj skupnih imenovalcev. Navsezadnje oba prihajata iz odvetniških vrst. Na pravni fronti sta bila v preteklosti tako sodelavca kot tudi tekmeca.

"Zaradi razlike v letih se najini fakultetni poti nista križali, a ker je bil njegov bratranec moj sošolec, sva hitro naletela drug na drugega. Ko sem sam postal odvetnik, sva vzpostavila tudi strokoven odnos. V več primerih sva skupaj zastopala kakšno stranko, občasno sva bila tudi nasprotnika, vedno pa sva gojila prijateljski odnos," o Čeferinu pripoveduje Erjavec.

In kakšen tekmec je skorajšnji predsednik Uefe? "Uf, izrazito neugoden. Trd. Ne želite ga imeti za svojega nasprotnika," s širokim nasmehom odgovarja Erjavec.

Kandidatura, ki opogumlja

Prvi mož slovenske košarkarske zveze priznava, da trenutno nima omembe vrednih mednarodnih funkcionarskih ambicij pri krovni zvezi Fiba ali evropskem podaljšku Fiba Europe, verjame pa, da je Čeferin dober zgled. "Njegov, kot vse kaže, uspešen boj opogumlja," pravi in dodaja, da v primeru izvolitve pričakuje številne pozitivne posledice.

Zoran Janković je pred 12 leti neuspešno naskakoval evropski rokometni vrh, z nogometnim pa se spogleduje Aleksander Čeferin. | Foto: Sportida Zoran Janković je pred 12 leti neuspešno naskakoval evropski rokometni vrh, z nogometnim pa se spogleduje Aleksander Čeferin. Foto: Sportida

"Ne želim posegati na politično raven, prepričan pa sem, da bi imela lahko Čeferinova izvolitev pozitivne gospodarske vplive, predvsem pa bi veliko pridobil slovenski šport. Gre za najmočnejšo vlogo v evropskem športu. Seveda ne želim pritiskati na Aleksandra, nič ne pričakujem, verjamem pa, da bo pomagal, če bo le lahko," pravi Erjavec, ki je že pred uradno vloženo kandidaturo vedel za Čeferinove namere.

Ga vloga popolnega favorita pred volilnim kongresom v Atenah preseneča? "Pred tovrstnimi volitvami se tehtnica pogosto izrazito nagne na eno stran. Ali preseneča, da se je na slovensko? Preslabo poznam nogometni svet, da bi lahko odgovoril, me pa to navdušuje. Poznal sem njegove ambicije, poznal sem njegovo zagnanost. O tem sva se večkrat pogovarjala. Kot kaže, je s svojimi argumenti znal prepričati prave ljudi," dodaja Matej Erjavec.

Ne spreglejte:

Ne spreglejte