Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2018,
21.28

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Liga narodov Aleksander Čeferin UEFA

Ponedeljek, 10. 9. 2018, 21.28

5 let, 7 mesecev

Čeferin na Bledu o nogometu kot največjem družbenem gibanju na svetu

Čeferinu je ob novi kandidaturi za predsednika UEFE precej lažje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin se je na Bledu razgovoril o nogometu kot največjem družbenem gibanju na svetu. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin se je na Bledu razgovoril o nogometu kot največjem družbenem gibanju na svetu.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na današnjem pogovoru, organiziranem v sklopu Strateškega foruma Bled, poudaril pomen nogometa kot združevalne sile po svetu. Nogomet je po njegovem največje družbeno gibanje na planetu, zato ga je treba uporabiti za dobro.

"Nogomet ima tri milijarde podpornikov na svetu. To je več kot katera koli od religij. Gre dejansko za največje svetovno družbeno gibanje, zato ima veliko moč. To pa je potrebno uporabiti za doseganje dobrega," je dejal Čeferin na večernem t. i. motivacijskem pogovoru, ki ga je moderirala direktorica ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Ajša Vodnik.

Poleg velikega števila navijačev se v nogometu vrtijo tudi velike vsote denarja, s tem pa se da premakniti marsikatero stvar na bolje, je prepričan 50-letni Grosupeljčan, ki je na čelo Uefe prišel pred dvema letoma.

Z denarjem lahko delaš dobro, lahko pa tudi ...

"Z denarjem lahko narediš veliko dobrega, lahko pa z njim delaš tudi stvari, kot so jih počeli kdaj v preteklosti," je pristavil, pri čemer je imel v mislih korupcijske škandale, ki so pred njegovim časom omadeževali delo mednarodnih nogometnih organizacij.

"Najpomembneje pri doseganju ciljev je, kako deliš denar, za kaj ga namenjaš," je še dodal in ocenil, da je pomemben del pogače iz skoraj pet milijard evrov Uefinih letnih prihodkov namenjen razvoju nogometa na t.i. grassroots ravni, ki se osredotoča na večanje splošne vključenosti v nogomet. "Najpomembneje pri doseganju ciljev je, kako deliš denar, za kaj ga namenjaš," je še dodal in ocenil, da je pomemben del pogače iz skoraj pet milijard evrov Uefinih letnih prihodkov namenjen razvoju nogometa. | Foto: Reuters "Najpomembneje pri doseganju ciljev je, kako deliš denar, za kaj ga namenjaš," je še dodal in ocenil, da je pomemben del pogače iz skoraj pet milijard evrov Uefinih letnih prihodkov namenjen razvoju nogometa. Foto: Reuters

"Nogomet se ne ukvarja s političnimi prepričanji"

Ob tem bi si Čeferin želel, da bi tudi politika razumela moč, ki jo ima šport kot pomembna sila družbenega razvoja in ga ustrezno podprla na vseh ravneh. "Velikokrat, ko govorimo o športu, mislimo na državne reprezentance in nastopanje na svetovnem odru. Ampak dejansko je ta moč v zagotavljanju dostopnosti športa za vse ljudi."

Po njegovem mnenju je ena glavnih prednosti nogometa, da se ne obremenjuje s politiko. "Nogomet se ne ukvarja s političnimi prepričanji, niti z verovanjem, narodnostjo ali spolno usmerjenostjo, kar mu omogoča, da deluje kot most med ljudmi."

Tomaž Kavčič
Sportal Slovenska nogometna sramota, selektor, ogledalo in ...

Popolno etiko označil za nekoliko abstraktno

Pri oceni svojega dveletnega mandata na čelu Uefe je ponovil, da je bil velik korak storjen s povečanjem etičnega delovanja, pri čemer je doseganje popolne etičnosti označil za nekoliko abstraktno. "Etika je kot jeti, ljudje radi veliko govorijo o njej, ampak zelo malo jo je dejansko videlo."

Kot je prepričan, je pri etičnem delovanju glavno postavljanje jasnih pravil za preprečevanje zlorab. Kot takšen primer je navedel vzpostavitev omejitev na število mandatov v Uefi. "Ko sem predlagal omejitev mandatov, so me nekateri presenečeno gledali in spraševali, zakaj to počnem, saj sem mlad in bi lahko bil na tem položaju trideset let."

Radenko Mijatović, Tomaž Kavčič
Sportal Predsednik NZS spregovoril o usodi selektorja Kavčiča

Zdaj lažje, kot je bilo ob prvi kandidaturi

Čeferin se je dotaknil tudi kandidature za vnovičen mandat na čelu Uefe na volilnem kongresu zveze februarja v Rimu. Dejal je, da je bila odločitev za vnovično kandidaturo veliko lažja kot takrat, ko se je prvič potegoval za položaj, saj ga zdaj v evropskem nogometu dobro poznajo. Vodi ga želja, da dokonča delo, ki ga je začel.

Največji izziv za evropski nogomet vidi v zagotavljanju bolj enakomerne finančne moči klubov. | Foto: Getty Images Največji izziv za evropski nogomet vidi v zagotavljanju bolj enakomerne finančne moči klubov. Foto: Getty Images

Tako je znova ocenil, da je največji izziv za evropski nogomet zagotavljanje bolj enakomerne finančne moči klubov. "Razlike med velikimi in malimi klubi so vse večje. Moramo najti način, kako zajeziti večanje tega prepada med velikimi in malim. Ne delam si utvar, da bi to lahko odpravili, vendar pa je potrebno ustaviti njegovo večanje."

Preberite še:

Srečko Katanec
Sportal Srečko Katanec debitiral na klopi Iraka
Luka Modrić
Sportal Polom svetovnih podprvakov Hrvatov, iz Španije se vračajo ponižani

 

Ne spreglejte