Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.34

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planinski dom na Resevni pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 21.34

11 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom na Resevni (636 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Planinski dom na Resevni | Foto Barbara Gradič Oset

Foto: Barbara Gradič Oset

Predstavljamo Planinski dom na Resevni, ki je eden od kandidatov za naziv naj planinska koča na Siol.net

Dom stoji malo pod vrhom na južni strani Resevne (682m), hriba na severnem obrobju Kozjanskega. PD Šentjur je na Resevni najprej zgradilo lesen 12 m visok razglednik in ga izročilo svojemu namenu 29. novembra 1953. Malo pod vrhom so nato postavili skromno zavetišče, ki so ga odprli 1. maja 1954.

Oba objekta sta kmalu dotrajala. Leta 1961 so začeli graditi sedanji dom, ki so ga zaradi pomanjkanja finančnih sredstev gradili več let, vendar je že od leta 1963 dajal zatočišče obiskovalcem. Prva slovesna otvoritev je bila 20. septembra 1981 ob 30 letnici delovanja društva. Novo vodstvo, novi prijemi, novi rezutati.

Planinski dom na Resevni | Foto: Leta 1991 so s prezidavami izboljšali funkcionalnost prostorov. Leta 1995 je bil položen temeljni kamen za težko pričakovani razgledni stolp z vso potrebno dokumentacijo. Leta 1996 ob 45 letnici delovanja društva in ob občinskem prazniku 21. septembra je bila s pomočjo mnogih sponzorjev slovesna otvoritev 20 m visokega kovinskega razglednega stolpa.

Leta 1997 je bil nabavljen in zmontiran veliki daljnogled na žitone, kateri se nabavijo v domu. Leta 1998 je bila v dom napeljana pitna voda, prestavitev elektrike iz drogov v zemljo in napeljana telefonija z javno govorilnico. Leta 1999 je bila izdelana v domu centralna kurjava preko kmečke peči in obnovljene sanitarije.

V dveh gostinskih prostorih je 90 sedežev in dva točilna pulta. Zunaj doma je 100 sedežev. V domu je eno skupno ležišče s 13 ležišči in sobe  z  7, 6, 4, in 3 ležišči.

Razgled

Pri domu ni nobenega razgleda zato se moramo povzpeti na vrh Resevne, 5 min in na razgledni stolp. Vzhodno je v bližini koničasti Rifnik vzadaj pa Boč, Donačka gora, malo bolj južno Bohor in vzadaj Slijeme pri Zagrebu; južno pa vidimo Kalobje, Lisco, Veliko Kozje in Kum nad Zagorjem; na jugozahodni strani je v bližini Svetina,Tovsti vrh, vzadaj pa Malič, Šmohor in posavsko hribovje; Proti zahodu vidimo v lepem vremenu Julijke alpe s Triglavom in Kamniške alpe; severozahodno pa celjsko kotlino in hribovja nad savinjsko dolino Gozdnik, Mrzlica, Raduha, bolj severno se nadaljuje gorovje Kozjak in vzadaj Plešivec, Peca; severno pa vidimo Konjiško goro in vzadaj Pohorje z Roglo. 

Zanimivejše ture:

  •  Razvaline gradu Rifnik - 1 h.
Ne spreglejte