Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
21.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pohodništvo knjige Planinska zveza Slovenije

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 21.19

6 let, 6 mesecev

Planinska založba PZS bogato založena na knjižni sejem

Brati v gorah in brati o gorah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Manca Čujež

Planinska založba PZS je pred 32. knjižnim sejmom predstavila vodnika Julijske Alpe: južni del in Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras, zbirko zgodovinskih zgodb Ljudje v gorah, četverico prenovljenih planinskih zemljevidov, Planinski koledar 2017 ter ponatisa vodnika Razširjena slovenska planinska pot in Dnevnika Slovenske turnokolesarske poti.

V seriji vodnikov po Julijskih Alpah, gre za prenovitev legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča in hibrid med klasičnimi enciklopedičnimi in sodobnejšimi izbirnimi vodniki, prilagojenimi modernemu uporabniku, se bo dvojcu Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca Jožeta Draba in Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše kmalu pridružil še tretji – Julijske Alpe: južni del Andraža Poljanca (vodnik je uredila Mojca Stritar Kučuk). 

Izšel je tudi planinski vodnik Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras Milana Vinčeca (uredil ga je Gorazd Gorišek), ki je pisan na kožo tistim, ki imajo radi lažje in označene planinske poti ter izlete s ščepcem zgodovine in kulture. Po besedah urednice Planinske založbe PZS Mateje Gruden gre za enega od redkih planinskih vodnikov, ki je aktualen vse leto in primeren za vse generacije.

Dušan Škodič je predstavil zbirko 15 zgodb z naslovom Ljudje v gorah. | Foto: Manca Čujež Dušan Škodič je predstavil zbirko 15 zgodb z naslovom Ljudje v gorah. Foto: Manca Čujež

Ljudje v gorah, zbirka 15 zgodovinskih zgodb, vpetih v gorsko okolje, je delo priznanega planinskega publicista Dušana Škodiča, ki pripoveduje humorno in življenjsko trpko, usodno, a vseskozi doživeto in sočutno, kar dopolnjujejo ilustracije Milana Plužareva; knjigo je uredil Vladimir Habjan, avtor spremne besede je Stanko Klinar. 

"Ideje za venček zgodovinskih zgodb v časovnem loku od železne dobe do današnjih dni sem večinoma povzel iz knjige Franceta Malešiča Spomin in opomin gora, preostale pa našel med urejanjem zgodovinskih prispevkov za Planinski vestnik, tako da vse temeljijo na resničnih zgodbah ali vsaj na dogodkih, ki so se ohranili v spominskih sledeh ljudskega pripovedništva. Na koncu vsake zgodbe je natančno pojasnilo, na kateri dogodek se nanašajo, njihovo globino pa poudarijo tudi odlične ilustracije," je na predstavitvi knjižnih novosti s planinsko tematiko povedal Škodič.

Mateja Gruden, Andraž Poljanec, Dušan Škodič in Matej Planko so predstavili knjižne novosti Planinske založbe PZS.  | Foto: Manca Čujež Mateja Gruden, Andraž Poljanec, Dušan Škodič in Matej Planko so predstavili knjižne novosti Planinske založbe PZS. Foto: Manca Čujež

Če Škodič gore slika z besedami, jih Planinski koledar 2017 s fotografijami 11 avtorjev, ki popeljejo po slovenskem gorskem svetu v različnih letnih časih in delih dneva. Na koledarju so označeni tudi nekateri mednarodni dnevi, na primer gora in voda, ter glavni dogodki PZS v letu 2017, je še dejal generalni sekretar PZS Matej Planko, ki je predstavil tudi štiri prenovljene izdaje planinskih zemljevidov v merilu 1 : 25.000, in sicer Jalovec in MangartBohinjStol in Triglav, ki jih je Planinska založba izdala v letu 2016 v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije in Geodetsko družbo. 

"Naši podatki o planinskih poteh so stalno posodobljeni, saj več sto markacistov s terena nenehno poroča o spremembah. Poleg tega skrbimo tudi za točne vrise vseh drugih nemarkiranih stezic v naših gorah, za kar v preteklih desetletjih ni skrbel nihče. Tako so naši zemljevidi najboljši pripomoček, ki ga lahko imajo obiskovalci gora na terenu," je poudaril Planko.

Z nakupom zemljevidov Planinske založbe PZS boste pripomogli k zbiranju sredstev za obnovo in vzdrževanje planinskih poti.

Izšli so tudi ponatis vodnika Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška, ki je po izidu leta 2014 na 30. slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig, ter ponatisa Dnevnika Slovenske turnokolesarske poti, ki je ob odprtju 1.800 kilometrov dolge krožne kolesarske poti po Sloveniji v začetku poletja požel izjemno veliko zanimanja, vse bolj izpopolnjen pa je tudi spletni vodnik Slovenske turnokolesarske poti, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

Ne spreglejte