Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
10.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija

Petek, 27. 7. 2012, 10.48

5 let, 6 mesecev

Kako popestriti tekaško vadbo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Veliko tekačev po začetni zagnanosti in vznesenosti kaj hitro izgubi voljo do teka, saj jim dnevna rutinska vadba postaja vse bolj dolgočasna. Ponujamo vam nekaj načinov, kako popestriti tek.

Ste tudi vi med tistimi, ki se hitro naveličajo enoličnega teka in ki nenehno potrebujejo nove izzive in spremembe, s katerimi ohranjajo voljo do rekreacije? Tu je nekaj nasvetov, s katerimi lahko poživite svojo vadbo, razbijete monotonost in ohranite motivacijo.

1. Postavite si cilje: ni vprašanje, ali s tekom šele začenjate ali pa ste že pravi "strokovnjak", vedno je namreč pomembno, da imate v glavi cilj, ki ga želite doseči. Vselej si zastavite cilj in ga izpolnite, najsi gre za dolžino pretečenih kilometrov ali pa čas, v katerem naj bi pretekli zadano razdaljo. Ko bo cilj izpolnjen, sledi naslednji, večji, težji izziv in zato še toliko bolj privlačen. Če boste obstali na nivoju, ki vam ugaja, boste kmalu začeli nazadovati, tek pa vam bo postajal vedno bolj dolgočasen.

2. Spreminjajte traso teka: nič ne zmanjšuje veselja do teka bolj kot vedno ista trasa, vedno iste stavbe, drevesa, hribi, ki jih iz dneva v dan srečujete v istem zaporedju. Z zamenjavo tekaške lokacije boste osvežili tek, ki bo vsakič znova predstavljal avanturo, hkrati pa vas bodo nove poti in občudovanje okolice, ki je ne vidite vsak dan, nekoliko zamotili in prav lahko se zgodi, da boste pozabili na utrujenost.

3. Spreminjajte hitrost in način teka: vadbo lahko vedno popestrite z igro hitrosti ali t. i. fartlekom, pri katerem gre za namerno spreminjanje hitrosti in načina teka. V tekaški trening ga vključujte po lastni domišljiji, intervale pa prilagajajte svojim željam in zmožnostim (npr. poskakoval/a bom do igral, šprintal/a bom do prve hiše …). Za vadbo fartleka so primerne površine, po katerih ne tečemo ravno vsak dan (npr. voda, blato, mivka). 4. Tecite v družbi: mnogi se na tek težko odpravijo sami in tako hitro najdejo izgovor za opuščanje rekreacije. Če je tudi vam dolgčas teči samostojno, tecite s prijatelji, s katerimi se zmenite za število treningov na teden. Ko se boste skupaj s prijatelji zavezali k določenemu številu vadb, boste težje rekli ne treningu, kot če tečete sami. V kolikor imate hišnega ljubljenčka, lahko tek popestrite tudi tako, da ga vzamete s seboj.

5. Poslušajte glasbo: če vam zvoki vaše najljubše skupine dajejo dodaten zagon in motivacijo, se na tek odpravite s slušalkami v ušesih. A pri tem ne pozabite ostati zbrani! Jakost zvoka naj bo na takšnem nivoju, da boste še vedno slišali zunanje zvoke, ki vas obdajajo, in ostali pozorni na morebitne nevarnosti, ki na vas prežijo med tekom.

6. Poskusite z drugimi vadbami in bosim tekom: če ste povsem naveličani teka, si vzemite nekaj dni odmora in se podajte na kolo, plavanje ali katero drugo vadbo. Lahko pa poizkusite tudi z bosim tekom, ki tudi pri nas postaja vse bolj priljubljena disciplina, ali tekom v minimalistični obutvi.

 

Ne spreglejte