Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

1

Natisni članek

Shaquille O Neal Charles Barkley Jaka Blažič Aleksander Sekulić Olimpijske kvalifikacije Luka Lapornik Edo Murić Luka Dončić Luka Dončić Krka Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 1. 6. 2021, 4.00

2 leti, 11 mesecev

OB KONCU KOŠARKARSKE SEZONE

Zdaj že pogledujejo proti Dončiću

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

1

Luka Dončić | Luka Dončić v središču pozornosti svojih reprezentančnih soigralcev | Foto Guliver Image

Luka Dončić v središču pozornosti svojih reprezentančnih soigralcev

Foto: Guliver Image

"Kratek počitek, nato pa projekt Tokio. Lepo bi bilo, da bi bil zraven tudi Luka Dončić," sta po zmagi nad novomeško Krko v finalu državnega prvenstva v en glas dejala slovenska reprezentanta Edo Murić in Jaka Blažič ter tako misli že preusmerila k osrednji reprezentančni akciji leta.

Finale DP: Cedevita Olimpija - Krka
Sportal Učinkovita metla prvakov treh držav

Naključje je hotelo, da so se ob koncu preteklega tedna v roku 48 ur končali evroliga, liga ABA in slovensko prvenstvo. Če so se v prvem primeru košarkarji Anadolu Efesa prešerno veselili svoje prve evropske krone v klubski zgodovini, v drugem pa so igralci Crvene zvezde novo jadransko zvezdico po dramatični finalni seriji proti Budućnosti slavili skupaj z navijači, ki so se vrnili v dvorano Pionir, pa je bilo vzdušje v Stožicah bolj komorno. Ne le zaradi skromnega obiska, temveč tudi vložka in končnega razpleta.

Cedevita Olimpija: državni prvak za sezono 2020/21 | Foto: Vid Ponikvar Cedevita Olimpija: državni prvak za sezono 2020/21 Foto: Vid Ponikvar

Cedevita Olimpija je vendarle veljala za izrazitega favorita, katerega osrednji cilji so vezani na Evropo in regijo, s prepričljivo zmago s 3:0 pa je zgolj potrdila profesionalno usmerjenost in unovčila proračunsko in igralsko-kakovostno premoč. Po drugi strani pa tudi košarkarji Krke niso imeli razlogov za pretirano razočaranje. Ne nazadnje so pred tem postali pokalni prvaki in si zagotovili obstanek v ligi ABA.

Golemac bo še sanjal o dveh porazih

"Včasih ni lahko biti favorit, saj igraš proti neobremenjenemu tekmecu. Ponosen sem na fante, da so zdržali," je po finalni metli pripovedoval trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac, zavedajoč se dejstva, da je naslov slovenskega prvaka obveza, pravi poligon za iskanje sezonskega presežka pa pomenita EuroCup in liga ABA. V prvem so se "zmaji" prebili v drugi del in nato za las zgrešili četrtfinale, naposled pa se jim je izmuznila še jadranska končnica, kar je vsekakor eden od spodrsljajev sezone.

"Še dolgo ne bom pozabil porazov proti Virtusu in Crveni zvezdi. Zaslužili smo si zmagi. Sodniška napaka, naša napaka in poraza v tekmah, ki bi prinesli napredovanje. To bi bila nato neverjetna sezona. A treba je ugotoviti, da nismo imeli kakovosti za napredovanje. S tem je treba ukvarjati, na tem graditi. Verjamem, da bodo vsi v Cedeviti Olimpiji videli čistost zgodbe. Želimo biti pošteni in igrati," je dodal Golemac ter po eni strani napovedal boj za daljšo klop, po drugi pa izrazil upanje o poučnosti nedavno končane sezone.

Dolenjska sezona s češnjo na torti

"Olimpija je bila v finalu boljša. O tem ni dvoma. A nimamo si kaj očitati. Pustili smo srce na parketu," pa je ob koncu sezone dejal kapetan Krke Luka Lapornik, ki kljub trem finalnim porazom ni skrival zadovoljstva po dobrem koncu. "Želeli smo obstati v ligi ABA. To je bil glavni cilj. Pokalna lovorika pa je češnja na vrhu torte," je dejal junak pokalnega zmagoslavja Dolenjcev, ki so po propadu Primorske znova prvi ljubljanski izzivalci v državi.

V Novem mestu verjamejo, da bodo ta status obdržali, čeprav je verjetno mogoče pričakovati precejšnjo igralsko prevetritev. O tej Lapornik ni želel prav veliko razpredati. "Lani sem podpisal pogodbo 1+1. Bomo videli," je dejal eden od tistih košarkarjev, ki so že odpadli s širšega selektorjevega seznama za nastop v olimpijskih kvalifikacijah v Kaunasu. "Selektor me je povabil, ni pa mi mogel zagotoviti mesta med dvanajsterico. Zato sem to svoje mesto za trening in lepo izkušnjo prepustil enemu od mlajših igralcev," je pojasnil.

Pogled v ZDA, proti Dončiću

Reprezentančnega zbora pod vodstvom Aleksandra Sekulića pa se bosta prihodnji teden zanesljivo udeležila ljubljanska kapetana – kapetan reprezentance Edo Murić in kapetan Olimpije Jaka Blažič. Oba z jasno željo, da si po zlatu na EuroBasketu 2017 v svojem drugem vrhuncu v Kaunasu izborita še nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a oba tudi realna v pričakovanjih. Zavedata se namreč številnih neznank, predvsem negotovega statusa Vlatka Čančarja in Luke Dončića. Oba sta s svojima kluboma še v boju za drugi krog končnice v ligi NBA.

"Slovenska košarkarska reprezentanca še nikoli ni nastopila na olimpijskih igrah, zato je motiv še toliko večji. Posledično imamo tudi po zaprtju klubskih tekmovanj vsi po vrsti v glavi reprezentančno akcijo. Lepo bi bilo, če bi ta trajala do avgusta. Ne bo pa nam lahko. Dovolj pove pogled na litovsko reprezentanco. Vsekakor se bomo bojevali. Večinoma smo zdravi. Čakamo, kaj bo z Dončićem," razmišlja Blažič.

Barkley Dončića že "pošilja" v Evropo

"Dokler ne vemo, v kakšni zasedbi bomo nastopili, je težko karkoli napovedovati. Spremljamo dogajanje v ligi NBA. Vidimo, da je Luka v sijajni formi. Upam, da bo premagal ta 'heksenšus', ki ga je omenil. Mi ga potrebujemo. On je lahko osrednja figura v tej reprezentanci. Vse bi se vrtelo okrog njega. Brez njega veliko težje. Vemo pa tudi, da odhajamo v deželo košarke. Ponavljam, z Dončićem nam lahko uspe preboj na OI. Vsekakor pa bomo pustili srce na igrišču, z njim ali brez njega," pa o turnirju v Litvi razmišlja Edo Murić.

Charles Barkley in Shaquille O'Neal | Foto: AP / Guliverimage Charles Barkley in Shaquille O'Neal Foto: AP / Guliverimage

Tudi on bo v nadaljevanju tedna z zanimanjem spremljal razplet vzhodnega dela končnice. Čančarjev Denver bo v noči na sredo odigral peto tekmo proti Portlandu, Dončićev Dallas pa dan pozneje proti LA Clippers. V obeh serijah je rezultat izenačen (2:2), ena od osrednjih tem pa so Ljubljančanove težave z bolečinami v vratu.

Ob tem sta nekaj dodatnega olja na ogenj prilila legendarna zvezdnika Shaquille O'Neal in Charles Barkley. Prvi se je v pogovorni oddaji na TNT Dončiću javno zahvalil, da igra kljub bolečinam, drugi pa je pristavil, da je serija odločena. "Dallas ne bo dobil nobene tekme. LA Clippers bodo od zaostanka 0:2 napredovali s štirimi zaporednimi zmagami," je dejal.

Seznam reprezentančnih kandidatov

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakom Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Alen Omić (Jl Bourg Basket), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija), Žan Mark Šiško (Bayern) in Gašper Vidmar (Umana Reyer Venezia).
Dario Šarić
Sportal Hrvati in Srbi razkazujejo mišice

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakovati gre, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30, Poljska - Angola
18.30, Litva -  Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30, Angola - Slovenija
18.30, Venezuela : Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30, Slovenija - Poljska

18.30, Južna Koreja - Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30, finale
Luka Dončić
Sportal Boleča noč Luke Dončića
Slavko Duščak
Sportal Še druga kariera, za katero se lahko zahvali ženi
Luka Dončić
Sportal Selektor poklical Omića in zdaj "navija" za Portland in LA Clippers
Ne spreglejte