Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
30. 5. 2021,
20.27

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Edo Murić Jaka Blažič Luka Lapornik Jurica Golemac Dalibor Damjanović finale Krka Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Nedelja, 30. 5. 2021, 20.27

2 leti, 11 mesecev

PO ZADNJI TEKMI FINALA DP: CEDEVITA OLIMPIJA:KRKA 80:68

Učinkovita metla prvakov treh držav

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Finale DP: Cedevita Olimpija - Krka | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so na krilih kapetana Jake Blažiča, ki je v zadnji četrtini prestavil v višjo prestavo, v Stožicah še tretjič v finalni seriji premagali novomeško Krko (80:68) in tako z naslovom državnega prvaka sklenili sezono 2020/21.

Če je Cedevita Olimpija v državnem pokalu in ligi ABA zaostala za zastavljenima in vsekakor dosegljivima ciljema, ga v evropskem pokalu sicer izpolnila, a zapravila lepo priložnost za še precej več, v finalu državnega prvenstva dvomov ni bilo. Na koncu sta jih razblinila MVP finala Kendrick Perry in v zadnji četrtini zadnje tekme razigrani kapetan zmajev Jaka Blažič.

Daleč od popolne nadvlade, kakršni smo bili priča na prvi tekmi finala, a podobno kot že v petek v Novem mestu, so Ljubljančani z uveljavljanjem individualne kakovosti in širine igralskega kadra brez večjih težav še tretjič v nizu premagali Krko. Slednja je na celotni tekmi vodila le 81 sekund. Vse v prvi četrtini in največ za tri točke (12:9).

Vse ostalo je bilo v znamenju modre igre gostiteljev, ki so tekmeca z visokim ritmom držali na varni razdalji. Tudi ko se je Krka ob koncu tretje četrtine približala na le dve točki zaostanka (57:59), so Ljubljančani delovali mirno. Predvsem po zaslugi Jake Blažiča (11 točk v zadnji četrtini, skupno 20) je nato prednost do polovice zadnje četrtine poskočila na +10. Zadnjo četrtino je Olimpija dobila z rezultatom 19:11 in tako s končnim rezultatom 80:68 preprečila negotovo končnico, v kateri bi energetsko izpraznjeni Dolenjci še lahko poskrbeli za preobrat.

Finale DP: Cedevita Olimpija - Krka | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Stoodstotni Murić

"Vsaka zmaga je najtežja. Tudi danes smo vedeli, da nam ne bo lahko. Gostje so bili sproščeni. Nič niso mogli več izgubiti. Mi smo igrali v krču. A na to smo bili pripravljeni. Ponosen sem na fante, ki so zdržali, garali v obrambi in na koncu izvlekli to zasluženo zmago," je dejal trener Olimpije Jurica Golemac. Ob zadnjem kronanju državnega prvaka je leta 2019 sedel na klopi Primorske. Zdaj je lovoriko vrnil v Ljubljano.

"Ta klub potrebuje pripadnost vseh igralcev. Tudi tujcev. Letošnje lahko pohvalim, saj so garali vse do konca. Tudi zaradi tega je bila finalna serija lažja," je enega od razlogov za zmagoslavje po tekmi navedel kapetan Blažič, ki ni skrival, da je v zadnji četrtini razmišljal tudi o kratkem oddihu pred reprezentančnimi pripravami. "Vrnitev v Novo mesto bi bila za nas lahko nevarna," je dodal.

"Petič sem igral v slovenskem finalu in petič zmagal," pa se je po tekmi pohvalil Edo Murić, pred tem štirikrat prvak prav s Krko. "Novomeščani imajo izjemen značaj. Spoštujemo ga. Tako kot celoten klub. Vesel sem tudi, da derbi obstaja. Še bolj pa sem vesel lovorike. Naslov prvaka je bila naša obveza. Dokazali smo, da smo najboljša ekipa v državi," je še dodal Murić.

Finale DP: Cedevita Olimpija - Krka | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Pekoča bolečina"

Pretiranega slavja v taboru Olimpije sicer ni bilo videti, kar priča tudi o pričakovanosti razpleta. Podobno velja za novomeški tabor, kjer niso bili poklapani. Navsezadnje so sezono zaključili s pokalno lovoriko, obstankom v ligi ABA in srebrom v DP. Le trener Dalibor Damjanović je bil vidno nejevoljen. Zaradi izključitve na predhodni tekmi je namreč trenersko taktirko tokrat vihtel Matic Šiška.

"Čutim veliko pekočo bolečino v duši, saj fantom nisem mogel pomagati. Čestitke štabu, ki je vodil tekmo. Priznati pa je treba, da je bila Olimpija boljša," je dejal trener pokalnih prvakov in državnih podprvakov ter dodal: "Sicer pa je bila naša sezona zelo turbulentna. Dali pa smo maksimum maksimumov. Vse do zadnjih atomov moči. Tudi v finalu. Zato smo lahko ponosni. Kljub porazu svojim fantom čestitam in jim privoščim nekaj veselja."

"Na koncu se je že poznala utrujenost. To je normalno. Vseeno smo na parketu pustili srce. Olimpija pa je zasluženo osvojila naslov. Tudi mi smo s sezono lahko zadovoljni. Pokalna lovorika je češnja na torti," pa je ob slovesu od Ljubljane dejal kapetan Krke Luka Lapornik.

Prvaki treh v državah

V 62. tekmi sezone so tako košarkarji Cedevite Olimpije prišli do prvega naslova slovenskega državnega prvaka za združeni ljubljansko-zagrebški klub. Hrvaški ženin je bil pred tem petkrat hrvaški prvak (ob tem je zanimivo, da si to zgodovinsko statistiko lasti tudi novonastali Cedevita junior v Zagrebu), ljubljanska Olimpija pa je bila še v nekdanji skupni državi šestkrat prvak Jugoslavije.

Je pa to za Olimpijo že 18. domača krona, prva po letu 2018, a šele tretja v zadnjih dvanajstih sezonah. Vsekakor pa je bila ena od najbolj prepričljivih, saj tudi v klubu poudarjajo, da je osrednja tekmovalna usmeritev regionalno in evropsko obarvana, domača prevlada pa obvezen cilj.

Cedevita Olimpija : Krka 80:68

Dvorana Stožice, 500 gledalcev, sodniki: Petek, Vučković, Špendl (vsi Maribor).

Cedevita Olimpija: Perry 18 (3:3), Hopkins 13 (3:3), Murić 5 (3:3), Blažič 20 (7:8), Brown 4 (0:5), Hodžić 4, Jones 4 (2:2), Dimec 6 (4:4), Rupnik 6.

Krka: Stipčević 12 (4:6), Vrabac 5 (3:4), Barič 7, Kosi 10 (2:2), Škedelj 9 (3:3), Lapornik 10 (5:6), Rebec 6 (3:3), Vučetić 5 (1:2), Milovanović 4 (2:2).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 22:28, Krka 23:28.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 6:25 (Perry 3, Rupnik 2, Blažič), Krka 7:26 (Stipčević 2, Škedelj 2, Lapornik, Rebec).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 25, Krka 25.
Cedevita Olimpija
Sportal Cedevita Olimpija do naslova po najkrajši poti
Slavko Duščak
Sportal Še druga kariera, za katero se lahko zahvali ženi
Damir Mulaomerović
Sportal Mulaomerović v Cedeviti
Luka Dončić
Sportal Boleča noč Luke Dončića
Ne spreglejte