Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
19. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Kevin Garnett Phil Jackson Pau Gasol Paul Pierce Kobe Bryant NBA Los Angeles Lakers Boston Celtics

Nedelja, 19. 6. 2016, 4.00

4 leta, 3 mesece

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Zadnje kronanje črne mambe

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Kobe Bryant | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Dva dneva več kot šest let je preteklo od zadnje tekme finala lige NBA leta 2010, ko se je na vrh še zadnjič v svoji bogati karieri povzpel Kobe Bryant. Njegovi Los Angeles Lakers so dobili odločilno sedmo tekmo proti velikim rivalom Boston Celtics in črna mamba je osvojil še peti naslov.

Kobe Bryant je po letošnji sezoni, po 20 zaporednih v ligi NBA, končal svojo bogato kariero. Njegov klub Los Angeles Lakers, kateremu je bil zvest vso kariero, v zadnjih sezonah ni bil več konkurenčen vrhu, vseeno pa je z njim danes 38-letni Bryant osvojil pet šampionskih prstanov.

Zadnjič se je na vrh lige povzpel 17. junija leta 2010. Podobno kot v letošnjem finalu, kjer se merita Golden State Warriors in Cleveland Cavaliers, je zmagovalca lige NBA okronala šele odločilna sedma tekma.

V finalu so se maščevali klubu Boston Celtics. | Foto: Guliverimage/Getty Images V finalu so se maščevali klubu Boston Celtics. Foto: Guliverimage/Getty Images

Maščevanje za leto 2008

V tisti sezoni (2009/10) so Lakers branili naslov in pred njo niso veliko menjavali zmagovitega moštva. Od vidnih članov je moštvo Jezernikov zapustil le Trevon Ariza, ki ga je zamenjal slavni "pretepač" Ron Artest (pozneje se je preimenoval v Metta World Peace, nato pa Panda's Friend), ki je bil prost igralec.

Bryant je v finalni seriji leta 2010 štel 31 let, v finalu pa so nasproti Lakersom stali dolgoletni tekmeci kluba Boston Celtics, s katerimi so imeli neporavnane račune še iz leta 2008, ko so se naslova veselili Kelti. Pred tisto sezono je Boston dobil dve veliki okrepitvi v obliki Raya Allena in Kevina Garnetta, ki sta skupaj s "staroselcem" Paulom Piercem Keltom prinesla skupno 17 naslov lige NBA in prvega po 22 letih.

Prebudil se je šele v zadnji četrtini

Tudi v tem finalu je po petih tekmah bolje kazalo Bostonu, vendar se Bryant in druščina niso predali in v gosteh uspeli izsiliti odločilno sedmo tekmo pred domačimi navijači.

Vseeno popotnica ni bila najlepša, saj v dolgi zgodovini rivalstva Los Angeles Lakers še nikoli niso dobili odločilne sedme tekme proti Bostonu. A to se je na večer 17. junija 2010 spremenilo.

Zmagovalen dvojec:  Kobe Bryant in Španec Pau Gasol. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zmagovalen dvojec: Kobe Bryant in Španec Pau Gasol. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi sedma tekma se za Lakers ni začela dobro. Med tekmo so že zaostajali za 13 točk, Bryant pa do zadnje četrtine ni bil pretirano razpoložen s 13 točkami.

A njegovih zadnjih 12 minut v zadnji finalni tekmi v karieri je bil z desetimi točkami mož odločitve za zmago s 83:79 in v zrak je še petič zmagoslavno dvignil pokal za naslov lige NBA. Tako kot leto pred tem je bil 198 centimetrov visoki Bryant izbran za najkoristnejšega igralca finala.

Bryant je tekmo končal s 23 točkami (met iz igre 24/6) in 15 skoki.

Drugič zapored s pomočnikom Gasolom

Črna mamba je prve tri naslove osvojil še v začetku svoje kariere (med leti 2000 in 2002), ko so mnogi kot glavnega igralca Lakers videli Shaquillea O'Neala.

Ob naslovih leta 2009 in 2010 je bil Bryant glavni igralec Lakers, prvega pomočnika pa je imel v Špancu Pauu Gasolu, ki je na odločilni tekmi zbral 18 skokov.

Phil Jackson je kot trener Los Angeles Lakers in še prej Chicago Bulls osvojil 11 NBA naslovov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Phil Jackson je kot trener Los Angeles Lakers in še prej Chicago Bulls osvojil 11 NBA naslovov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pri vseh petih naslovih ga je vodil mojster zena

Skupni imenovalec pri vseh petih naslovih Bryanta je bil trener Phil Jackson. Isti trener je pred tem do šestih šampionskih prstanov pripeljal velikega Michaela Jordana, po katerem se je zgledoval 15-let mlajši Bryant.

Zaradi posebnih trenerskih prijemov se je Phila Jacksona, ki zdaj opravlja vlogo predsednika New York Knicks, prijel vzdevek mojster zena.

Zadnji naslov za Slovenca

Finale lige NBA pred šestimi leti je imel tudi slovenski pridih. Na vseh sedmih tekmah je zaigral Saša Vujačić, ki je na odločilni v nekaj manj kot petih minutah dosegel dve točki, skupaj pa v finalu igral nekaj več kot sedem minut in dosegal tri točke na temo.

To je bil za Vujačića drugi in za zdaj zadnji naslov v ligi NBA.

Član prvakov leta 2010 je bil tudi Saša Vujačić. | Foto: Guliverimage/Getty Images Član prvakov leta 2010 je bil tudi Saša Vujačić. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nikoli več do finala

Bryant in Jezerniki po letu 2010 niso več prišli do finala lige NBA. Tudi končnico so nazadnje videli le 2011 in 2012, nato pa sezono vedno končali še pred izločilnimi boji.

Finalno serijo in naslov iz leta 2010 je Bryant pozneje označil za svojo najljubšo v karieri, saj je bila najtežja.

Ne spreglejte