Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
13. 4. 2016,
12.37

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Michael Jordan Los Angeles Lakers Kobe Bryant NBA

Sreda, 13. 4. 2016, 12.37

4 leta, 2 meseca

Bryant bi se lahko leta 1996 znašel na "napačni" strani mesta #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Po 20 sezonah in več kot 1.500 odigranih tekmah se bo od parketov poslovil eden najuspešnejših košarkarjev v ligi NBA Kobe Bryant. Kaj vse je dosegel v svoji karieri?

Tekma proti Utah Jazz bo zadnja tekma Kobeja Bryanta v ligi NBA in v dresu Los Angeles Lakers.

V dveh desetletjih, kolikor jih je preživel v najmočnejši ligi na svetu, se je marsikaj spremenilo, Bryant pa je edini košarkar z nabora 1996, ki še vztraja v NBA.

Skupaj je z izjemo zadnje tekme dosegel 33.583 točk, kar ga uvršča na tretje mesto na večni lestvici lige NBA, ob tem pa je najboljši strelec v zgodovini Jezernikov.

Številni mejniki

Ob januarski napovedi konca kariere po letošnji sezoni, so se od 198 centimetrov visokega košarkarja, ki so ga v zgodovini največkrat primerjali z Michaelom Jordanom, začeli poslavljati v vseh dvoranah, kjer je zadnjič gostoval. Tudi tam, kjer je med kariero doživljal žvižge.

Z Lakersi je osvojil pet šampionskih prstanov, 18-krat je zaigral na All-Star tekmi, 12-krat je bil izbran v najboljšo obrambno peterko, dve zlati medalji ima z olimpijskih iger v dresu ameriške reprezentance. To je le nekaj od dosežkov, ki jih je zbral med svojo kariero.

17-kratni grand slam zmagovalec Roger Federer v Monte Carlu nosi posebno obutev z datumom upokojitve Kobeja Bryanta. | Foto: Guliverimage/Getty Images 17-kratni grand slam zmagovalec Roger Federer v Monte Carlu nosi posebno obutev z datumom upokojitve Kobeja Bryanta. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ne poslavljajo se le na parketu

Ob številnih stoječih ovacijah na gostujočih tekmah je spoštovanje do Bryanta na zadnjem turnirju izkazal tudi švicarski teniški igralec Roger Federer, ki je imel na športnih copatih napisan datum zadnje tekme zvezdnika Los Angeles Lakers v ligi NBA.
 

Zanimivosti o Kobeju Bryantu

Lahko bi postal član Clippersov

A pot Kobeja - ime naj bi dobil po japonskem zrezku - bi bila v ligi NBA lahko tudi drugačna. Še pred naborom lige NBA je bil  Bryant na preizkušnji pri Clippersih, mestnih tekmecih Lakersov, in navdušil prisotne.

Ekipa LA Clippers je imela leta 1996 7. nabor, vendar se na koncu niso odločili za takrat še 17-letnega Bryanta. Bali so se, da ga navijači ne bi jemali resno. Bryanta so 13. po vrsti izbrali pri Charlotte Hornets, že pred naborom pa so bili dogovorjeni za menjavo z Los Angeles Lakers.

Črna mamba je postala legenda rumeno-vijoličastega kluba iz mesta angelov in osvojila pet naslovov, Clippers pa so v zadnjih sezonah postali le moštvo, ki se uvršča v končnico.

Najmlajši udeleženec All-Star tekme

Bryant je bil v svoji 20-letni karieri v ligi NBA 18-krat izbran za nastop na All-Star tekmi. Leta 1998 je z 19 leti postal najmlajši udeleženec tekme zvezd. Štirikrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca All-Star tekme.

Bryant je proti vsakemu moštvu v ligi NBA dosegel vsaj 40 točk. Najmanj proti Detroit Pistons, najbolj pa je bil razpoložen proti Torontu Raptors, ko se je ustavil pri 91 točkah. To je še vedno drugi najboljši dosežek na eni sami tekmi v zgodovini lige NBA. 

Pogodbo so podpisali starši

Ob sklenitvi prve profesionalne pogodbe je bil Bryant star 17 let, zato so morali pogodbo podpisati njegovi starši. Skupaj je v ligi NBA preživel 20 sezon oziroma več kot polovico svojega življenja.

Ko je Bryant odigral prvo tekmo v ligi NBA - na njej v šestih minutah ni dosegel točke -, je bil njegov današnji soigralec in košarkar, od katerega se bo po odhodu Bryanta pri ekipi LA Lakers največ pričakovalo, D’Angelo Russell star osem mesecev.

V ligo NBA je Bryant prišel naravnosti iz srednje šole in postal prvi branilec, ki je preskočil univerzo. Pred njim je to storilo šest visokih košarkarjev - Kevin Garnett, Shawn Kemp, Darryl Dawkins, Bill Willoughby in Moses Malone.

Na parketu je v veliko primerih posnemal Michaela Jordana (levo). | Foto: Guliverimage/Getty Images Na parketu je v veliko primerih posnemal Michaela Jordana (levo). Foto: Guliverimage/Getty Images

Brez spoštovanja do Jordana

Bryanta so zaradi podobne igre in konstitucije velikokrat primerjali z enim največjih zvezdnikov lige NBA Michaelom Jordanom. Čeprav je med njima 15 let razlike, sta se M. J. in Črna mamba nekajkrat srečala na parketu. Trener ekipe Chicago Bulls, ki je pozneje pripomogel tudi k vzponu Lakersov, Phil Jackson je pred tekmo poskrbel, da sta se že uveljavljeni in bodoči zvezdnik srečala.

Večina igralcev bi bila prevzeta ob srečanju z Jordanom, Bryant, ki ga je v mnogo stvareh posnemal, pa mu je zabrusil: "Saj veš, da te lahko premagam ena na ena."

Debata o primerjavah med Jordanom in Bryantom je še vedno ena najpogostejših med navijači.

Primerjava statistke ob nošenju dresa s sštevilko 8 in 24:

Tri različne številke

V 20 sezonah je Bryant, skupaj z All-Star tekmami in ameriško reprezentanco, oblekel 36 različnih dresov, na svojem hrbtu pa nosil tri različne številke. V začetku kariere je njegov hrbet krasila številka 8. Ta je bila seštevek posameznik številk, ki jih je nosil na kampu pred prihodom v ligo NBA (143).

Pred sezono 2006/07 je osmico zamenjal za 24, kar je bila njegova prva številka v srednji šoli.

Tretja številka, ki je krasila hrbet Bryanta, je bila 10. To je nosil v ameriški reprezentanci.

Ne spreglejte