Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2017,
9.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

KK Primorska Jurica Golemac Walter Jeklin Tadej Ferme ABA

Sobota, 28. 10. 2017, 9.04

6 let, 6 mesecev

V Kopru so zrasli apetiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Jurica Golemac | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na Obali je košarka dobro zapisana pri ljudeh, saj so tam znani kot športni navdušenci. V Kopru so bili po propadu kluba leta 2000 brez prvoligaške in mednarodne košarke. Ko se je v pristaniško mesto preselila domžalska Lastovka in združila moči s KOŠ Koper, je nastala Sixt Primorska, klub, ki ima velike ambicije. "Dobili smo nalepko, da si lahko privoščimo vse," poudarja direktor Walter Jeklin.

Pri Primorski želijo premikati meje, a meje dosegljivega. V tej sezoni so sestavili kakovostno zasedbo, ki jo mnogi vidijo v velikem finalu slovenskega državnega prvenstva, ob spletu okoliščin pa bi lahko prišla celo na najvišjo stopničko.

"Moramo iti stopničko po stopničko, da se dvigujemo. Ali to pomeni, da bomo prihodnjo sezono v prvi ligi ABA oz. kakšnem od evropskih tekmovanj ali da bomo merili na lovorike, je zdaj vprašanje," pravi glavni trener Jurica Golemac, ki je bil nekdaj slovenski reprezentant.

"Koper ima občinstvo, ljudje imajo radi šport. Tudi košarko."

Nebojša Joksimović se je vrnil na slovensko obalo, v zdravo okolje, kot pravi. | Foto: Vid Ponikvar Nebojša Joksimović se je vrnil na slovensko obalo, v zdravo okolje, kot pravi. Foto: Vid Ponikvar Kakšno lovoriko si v tej sezoni želi direktor kluba Walter Jeklin, pomembno pa je, da se klub umesti v lokalno okolje. Primorce želijo prepričati, da je to njihov klub. Tudi zato sta del te zgodbe postala domačina Goran Jagodnik in igralec Nebojša Joksimović.

"Če je vse skupaj postavljeno na zdravih in dobrih temeljih, to množica prepozna. Potem je pot pol lažja. Koper ima občinstvo, ljudje imajo radi šport. Tako kot nogomet in rokomet imajo tudi košarko v srcu," je dejal Joksa.

Da so se v pristaniškem mestu v celoti resno lotili projekta, pove podatek, da mlade košarkarje vzgaja Miro Alilović, ki je eden najboljših trenerskih delavcev z mladimi igralci v tem delu Evrope.

Proračun v višini 300 tisoč evrov

Proračun ekipe je 300 tisoč evrov, poudarja direktor kluba Walter Jeklin. | Foto: Sportida Proračun ekipe je 300 tisoč evrov, poudarja direktor kluba Walter Jeklin. Foto: Sportida Klub ima dobre pogoje za delo, generalni pokrovitelj pa je pripravljen dolgoročno vlagati, kar pomeni kontinuiteto. "Dobil smo nalepko, da si Sixt Primorska lahko privošči vse, ampak lahko povem, da proračun za prvo ekipo v neto znesku znaša nekaj malega več kot 300 tisoč evrov," razlaga Jeklin.

V svoje vrste jim je uspelo zvabiti Tadeja Fermeta, ki je bil že pred vrati Petrol Olimpije, a se je na koncu odločil za odhod v Koper: "Za zdaj sem zelo zadovoljen. Mislim, da sem naredil pravi korak. V Rogaški sem preživel tri sezone in moral sem zamenjati okolje. Željan sem novih izkušenj, novega pridobivanja znanj."

Želja prva liga ABA in tudi Evropa, a ...

Tadej Ferme je bil pred prihodom v Ljubljano k Olimpiji, a se je odločil za Primorsko. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Ferme je bil pred prihodom v Ljubljano k Olimpiji, a se je odločil za Primorsko. Foto: Vid Ponikvar Primorska je dobro začela sezono. Prek kvalifikacij se je uvrstila v drugo ligo ABA, v kateri je po treh krogih pri dveh zmagah. Nesrečno je izgubila na gostovanju pri Teodo Tivatu, v državnem prvenstvu pa je preskočila Zlatorog in Tajfun.

Želja Koprčanov je, da bi prihodnje leto zaigrali v prvi ligi ABA, prav tako pa ne skrivajo ambicij v slovenskem prostoru, a Golemac umirja žogo: "Končnica državnega prvenstva je še daleč. Do takrat lahko tudi druge ekipe spremenijo kader. Za zdaj smo oddelali, kar smo hoteli. Prišli smo v drugo ligo ABA in tako igramo dve tekmi na teden. Zdaj gremo lahko tekmo za tekmo in se postopoma dvigujemo."

Ne spreglejte