Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 2. 2019,
11.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

3

Natisni članek

Trae Young Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA Atlanta Hawks Dallas Mavericks

Sreda, 27. 2. 2019, 11.00

5 let, 1 mesec

Trae Young o priznanju za najboljšega novinca sezone v ligi NBA

Luko Dončića opozarja, naj se ne veseli prehitro

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

3

Trae Young, Luka Dončić | Trae Young (levo) in Luka Dončić (desno) v družbi komisarja lige Adama Silverja na lanskem naboru lige NBA v New Yorku | Foto Gulliver/Getty Images

Trae Young (levo) in Luka Dončić (desno) v družbi komisarja lige Adama Silverja na lanskem naboru lige NBA v New Yorku

Foto: Gulliver/Getty Images

Čeprav Luka Dončić igra krstno sezono v ligi NBA, je pri 19 letih v dresu Dallasa tako samozavesten, atraktiven in učinkovit, da čez lužo prevladuje prepričanje, da mu letos ne bo ušla nagrada za najboljšega novinca. Mladi as Atlante Trae Young, ki je s Slovencem stkal veliko prijateljstvo, je nekoliko drugačnega mnenja.

Eden izmed vrhuncev lanskega nabora za ligo NBA je bil dogovor Atlante in Dallasa. Osvežimo si spomin. Luka Dončić je bil na naboru v New Yorku izbran tretji, s tem postavil slovenski rekord in si po stisku roke s komisarjem lige Adamom Silverjem navdušeno nadel čepico moštva Atlanta Hawks.

New York Orlando
Sportal Najslabši priskočil na pomoč Dragiću, Srbu skandirali "MVP" #video

Kaj kmalu pa jo je tudi snel, saj se je njegov nesojeni delodajalec dogovoril z Dallasom, da bo opravil menjavo. V zameno za slovenskega reprezentanta, ki je leta 2017 pomagal izbrani vrsti do evropskega naslova v Turčiji, je iz Dallasa pripeljal branilca Traeja Younga, hkrati pa prejel pravico izbire v prvem krogu na enem od prihodnjih naborov.

Preselil se je v Dallas in poskrbel za lukamanijo

Mladi Slovenec v krstni sezoni v povprečju na tekmo dosega skoraj 21 točk. | Foto: Reuters Mladi Slovenec v krstni sezoni v povprečju na tekmo dosega skoraj 21 točk. Foto: Reuters Nadaljevanje je znano. Začela se je pisati zgodovina, prekrasna zgodba, ki je slovensko košarko v Severni Ameriki predstavila v izjemni luči. Mladi slovenski up se je preselil v Teksas, kjer je z nepozabnimi, za njegova leta skoraj neverjetnimi predstavami poskrbel za evforijo. Lukamanija je dvignila Dallas na noge. Čeprav se sezona še zdaleč ni končala, Mavericks pa so po ogromnih spremembah igralskega kadra vedno bolj oddaljeni od končnice, je nekdanji zvezdnik Reala poskrbel že za toliko presežkov in rekordov, da ljubiteljem košarke v njegovi družbi ni dolgčas.

Še pred 20. rojstnim dnem, ki ga bo praznoval jutri, je dosegel štiri trojne dvojčke in postavil nove mejnike v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Na glasovanju za nastop na tekmi All Star je prejel kar 4,2 milijona glasov, več od njega sta jih zbrala le osrednja zvezdnika lige LeBron James in Giannis Antetokounmpo, na skoraj vsaki tekmi pa podari košarkarskim navdušencem nov razlog za večkratni ogled njegovih mojstrovin, ki se pogosto znajdejo na seznamu vročih spletnih uspešnic.

Skoraj ni več tekme, na kateri se Dončić ne bi znašel v središču zanimanja. Prevladuje prepričanje, da bi si na podlagi prikazanega zaslužil priznanje za najboljšega novinca. O tem nazorno pričajo tudi številke, saj je Ljubljančan najboljši strelec med novinci (na tekmo dosega v povprečju 20,9 točke, kar na skupni lestvici lige NBA zadošča za 25. mesto), drugi je tako na lestvici skakalcev (7,2 skoka na tekmo) kot tudi podajalcev (7,7 asistence na tekmo), pri metih iz igre pa ga odlikuje 43,2-odstotna natančnost.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić se je vrnil v velikem slogu, po koncu lepa gesta #video

Sezone še ni konec

Trae Young je najboljši asistent med novinci v ligi NBA, na tekmo pa dosega 17,5 točke. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trae Young je najboljši asistent med novinci v ligi NBA, na tekmo pa dosega 17,5 točke. Foto: Guliverimage/Getty Images Dončić se upravičeno spogleduje s prestižnim priznanjem, ki so ga v tem tisočletju osvajali tudi takšni velemojstri, kot so LeBron James, Kevin Durant, Chris Paul in drugi. Ker pa sezone ni konec - košarkarje čaka v ligi NBA do konca rednega dela še dobrih 20 tekem (četrtina vseh) -, se lahko stvari še spremenijo. Na to je v pogovoru za ameriški spletni portal Athletic opozoril Trae Young.

Če je Dončić največji kandidat za osvojitev priznanja, je Young tisti, ki se lahko po statistiki še najbolj primerja z Dončićem. Je manj razkošna, a je v zadnjih tednih nakazal, da se vzpenja in lahko pripelje do izboljšav. Ne nazadnje je Young pred mesecem dni napovedal, da verjame, da bi lahko v prihodnjih sezonah presegel raven Dončića in postal boljši igralec od njega.

Young: Boj za nagrado ostaja odprt

Lani je bil najboljši novinec sezone Ben Simmons. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lani je bil najboljši novinec sezone Ben Simmons. Foto: Guliverimage/Getty Images Mladi branilec Atlante, od slovenskega čudežnega dečka je starejši pol leta, v krstni sezoni lige NBA na tekmo dosega 17,5 točke (met iz igre je 41-odstoten), 7,7 asistence (najboljši izmed novincev) in 3,3 skoka. Na zadnji tekmi je zablestel s 36 točkami, od tega kar osmimi zadetimi trojkami. Ravno na večer, ko se je po dveh tekmah izostanka na parket vrnil Dončić in na gostovanju v Los Angelesu prispeval trojnega dvojčka (28 točk, 10 skokov, 10 asistenc, a tudi 9 izgubljenih žog). Dallas je v Kaliforniji ostal brez zmage, podobno velja za Atlanto, ki je priznala premoč Houstonu in se še oddaljila od možnosti uvrstitve v končnico. Jastrebi so v tej sezoni dobili 20 tekem, Dallas pa šest več.

"Ne verjamem, da je lovorika za najboljšega novinca že oddana. Boj se še ni končal. Obenem moram dodati, da se s tem ne obremenjujem, a imam občutek, da boj za nagrado ostaja odprt. Nekateri fantje lahko postanejo še zelo vroči. Luka je imel do zdaj odlično sezono, a v preteklosti se je že večkrat zgodilo, da sta si na koncu nagrado razdelila dva (tako se je zgodilo trikrat, nazadnje v sezoni 1999/2000, ko sta bila najboljša Elton Brand in Steve Francis, pred tem pa še v sezonah 1994/95 – Grant Hill in Jason Kidd – ter 1970/71 – Dave Cowens in Geoff Petrie, op. p.) ali pa se je zgodil preobrat," se je Young spomnil na prejšnjo sezono, v kateri je dolgo časa kazalo, da bo najboljši novinec sezone Donovan Mitchell (Utah), na koncu pa je smetano s torte polizal Ben Simmons (Philadelphia).

Med novinci v ligi NBA v tej sezoni izstopa tudi št. 1 na naboru Deandre Ayton. Center Phoenixa na tekmo prispeva 16,4 točke (tretji najboljši na lestvici novincev) in 10.5 skokov (najboljši).

Znova na delu v noči na četrtek

Če bi torej Young v nadaljevanju sezone zadržal statistiko z zadnjih tekem, proti Houstonu je na primer s 36 točkami dosegel strelski rekord kariere, Dončić pa bi občutneje padel v formi, bi se lahko pri izbiri najboljšega novinca sezone še zapletlo.

Luka Dončić in Trae Young sta stkala veliko prijateljstvo. Če bi Dončić postal najboljši novinec sezone, bi bil prvi Evropejec po Pauju Gasolu z omenjenim priznanjem. | Foto: Gulliver/Getty Images Luka Dončić in Trae Young sta stkala veliko prijateljstvo. Če bi Dončić postal najboljši novinec sezone, bi bil prvi Evropejec po Pauju Gasolu z omenjenim priznanjem. Foto: Gulliver/Getty Images

Vprašanje pa je, ali bi si lahko Dončić, ki mu gre na parketu tako imenitno, takšen padec sploh privoščil, saj je postal nesporni vodja Dallasa. Znova bo na delu v noči na četrtek, ko bo v domači dvorani American Airlines Center gostovala Indiana, njegov prijatelj Young, s katerim je lani na naboru v New Yorku stkal veliko prijateljstvo, pa bo z Atlanto zaigral proti Minnesoti.

Dobitniki nagrade novinec leta v tem tisočletju:

Sezona Košarkar (država) Klub v krstni sezoni Nabor
2017/18 Ben Simmons (Avstralija) Philadelphia 76ers 1.
2016/17  Malcolm Brogdon (ZDA) Milwaukee Bucks 36.
2015/16  Karl-Anthony Towns (ZDA) Minnesota Timberwolves 1.
2014/15  Andrew Wiggins (Kanada) Minnesota Timberwolves 1.
2013/14  Michael Carter-Williams (ZDA) Philadelphia 76ers 11.
2012/13  Damian Lillard (ZDA) Portland Trail Blazers 6.
2011/12  Kyrie Irving (ZDA) Cleveland Cavaliers 1.
2010/11  Blake Griffin (ZDA) Los Angeles Clippers 1.
2009/10  Tyreke Evans (ZDA) Sacramento Kings 4.
2008/09  Derrick Rose (ZDA) Chicago Bulls 1.
2007/08  Kevin Durant (ZDA) Seattle Supersonics 2.
2006/07  Brandon Roy (ZDA) Portland Trail Blazers 6.
2005/06  Chris Paul (ZDA) New Orleans/Oklahoma City Hornets 4.
2004/05  Emeka Okafor (ZDA) Charlotte Bobcats 2.
2003/04  LeBron James (ZDA) Cleveland Cavaliers 1.
2002/03  Amar'e Stoudemire (ZDA) Phoenix Suns 9.
2001/02  Pau Gasol (Španija) Memphis Grizzlies 3.
2000/01  Mike Miller (ZDA) Orlando Magic 5.

 

Ne spreglejte