Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
15.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Natisni članek

Krka Petrol Olimpija

Sreda, 30. 1. 2019, 15.26

5 let, 2 meseca

Petrol Olimpija z negativnim trendom

Številke ne lažejo, skrb je prisotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

petrol olimpija krka | Tako Petrolu Olimpiji kot tudi Krki v ligi ABA ne cvetijo rožice. | Foto Vid Ponikvar

Tako Petrolu Olimpiji kot tudi Krki v ligi ABA ne cvetijo rožice.

Foto: Vid Ponikvar

Pogled na lestvico regionalne lige ABA, v kateri se podeljujejo vstopnice za najuglednejša evropska klubska tekmovanja na stari celini, je za slovensko košarko klavrn. Tako Petrol Olimpija kot Krka sta povsem pri repu razpredelnice. Pri Olimpiji so pred sezono pogledovali bistveno višje, kot kaže slika, tudi v Fibini ligi prvakov.

Pričakovanja pri Petrolu Olimpiji so bila lani sredi septembra visoka. Najštevilnejša ekipa v vsej zgodovini ni prinesla tistega, kar je vodstvo upalo. Predsednik Tomaž Berločnik je skupaj s preostalimi velikimi pokrovitelji sicer na dobri poti, da se sanacija zaključi, vendar na parketu ni takšnega izkupička, kot so si vsi želeli, čeprav je proračun višji kot tisti v pretekli sezoni.

Skrita želja je bila vstop med najboljše štiri ekipe v ligi ABA, za osrednji cilj pa so si zadali uvrstitev do šestega mesta.

A je trenutno Olimpija skupaj z Zadrom in Krko povsem na dnu lestvice. Pet zmag in 12 porazov – lani je Olimpija popotovanje po jadranski magistrali zaključila z desetimi zmagami in 12 porazi.

Petrol Olimpija Budućnost
Sportal Prvaki osvojili Tivoli: Olimpija prikovana na dno lestvice

Na repu je prav tako v tretjerazrednem evropskem klubskem tekmovanju – Fibini ligi prvakov. Dva kroga pred koncem ima vsega eno zmago in kar 11 porazov. Tudi v Evropi so bili cilji postavljeni previsoko, saj so računali na preboj v drugi del tega tekmovanja.

Rezultatske spremembe ni prinesla niti zamenjava trenerja. Zoran Martić je decembra moral oditi, na njegovo mesto pa se je usedel srbski strokovnjak Saša Nikitović. Igra zeleno-belih je sicer prešla na nekoliko višjo raven, vendar se porazi še naprej lepijo na ljubljansko moštvo.

Petrol Olimpija Rogaška
Sportal Olimpija tudi po gostovanju na Bavarskem ostaja pri eni samcati zmagi

Grozi celo izpad v nižji rang tekmovanja

Najuspešnejša slovenska košarkarskega kluba se bosta morda morala za obstoj v ligi ABA pomeriti v zadnjem krogu v Novem mestu. | Foto: Vid Ponikvar Najuspešnejša slovenska košarkarskega kluba se bosta morda morala za obstoj v ligi ABA pomeriti v zadnjem krogu v Novem mestu. Foto: Vid Ponikvar Velika težava je, česar se Nikitović dobro zaveda, pomanjkanje organizatorja igre, kar znajo tekmeci s pridom izkoriščati. In ta hiba bo, vse kaže, ostala do konca sezone. Direktor Roman Lisac je s sodelavci naredil veliko napako, potem ko je za državno prvenstvo že registriral osem tujcev. Pravilo namreč veleva, da je to maksimalno število. Manevrskega prostora za tujca torej Ljubljančani nimajo več, kakovostnih slovenskih organizatorjev igre pa ni na vidiku. Pobožna želja je bil Beno Udrih.

Tudi 20-letni David Kralj, ki je nedavno prišel v klub, nima izkušenj, da bi bil tisti jeziček na tehtnici.

Velika skrb je, da bi lahko paradni konj slovenske košarke celo izpadel v nižji rang regionalnega tekmovanja. Zadnjeuvrščena ekipa bo namreč morala vstopiti v drugoligaško konkurenco, predzadnja pa se bo v dodatnih kvalifikacijah borila za vstopnico lige ABA za sezono 2019/20 z drugo ekipo iz 2. ABA-lige.

Slovenski derbi lahko odloči o boju za obstanek

Do konca lige ABA je še pet krogov, razpored pa je neugoden. Že v naslednjem se bodo zmaji pomerili v Beogradu proti Crveni zvezdi, ki ne bo imela usmiljenja za Ljubljančane. Obstaja celo scenarij, da se bosta povsem v zadnjem krogu rednega dela lige ABA slovenska predstavnika Petrol Olimpija in Krka pomerila za obstanek. Sredi marca bo gostitelj Krka - prvo tekmo je Olimpija v izjemno razburljivi tekmi dobila za točko (70:69).

Tudi Novomeščani imajo neugoden razpored do konca sezone. Sredi februarja, preden se začnejo v Evropi zaključki nacionalnih pokalnih tekmovanj, bo slika že bolj jasna, dokončno pa bomo videli sredi marca.

In tudi v pokalnem tekmovanju in državnem prvenstvu bo Olimpiji kot klubu z največ ugleda pri nas trda predla. V pokalu Spar se bo v polfinalu pomerila z letos vročo Sixt Primorsko, ki je bila za Ljubljančane v tem tekmovanju usodna že lani - takrat na njenem terenu v Hali Tivoli, tokrat pa se bosta ekipi pomerili 16. februarja v koprski Bonifiki.

Krka, Partizan, ABA liga
Sportal Po Olimpiji zaušnico prejeli tudi košarkarji Krke
Ne spreglejte