Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 9. 2014,
10.49

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marc Gasol Pau Gasol Juan Carlos Navarro

Četrtek, 4. 9. 2014, 10.49

5 let, 2 meseca

Španski stroj že dodobra ogret

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav španski košarkarji na domačem svetovnem prvenstvu že razkazujejo mišice, pa kapetan Juan Carlos Navarro opozarja, da se bo odločilni del turnirja začel šele ob koncu tedna.

Po gladkih zmagah nad Iranom, Egiptom in Brazilijo so se španski košarkarji v Granadi v sredo znesli še nad Francozi. Aktualne evropske prvake, za katere sicer ne igra prvi zvezdnik Tony Parker, so premagali s kar 24 točkami razlike in se jim tako vsaj malce oddolžili za lanskoletni poraz v polfinalu EuroBasketa v Ljubljani.

A bolj kot zmaga nad večnimi tekmeci španske navijače veseli uigranost zasedbe selektorja Juana Orenga, saj v polni postavi deluje zastrašujoče močno. "Da, lepo je bilo zmagati na takšni tekmi proti Franciji, predvsem glede na vse, kar se je zgodilo lani. A prvenstvo je še dolgo. Pravi del se z izločilnimi dvoboji začenja ob koncu tedna," evforijo kroti kapetan španske vrste Juan Carlos Navarro.

Najprej Srbija, nato pa …

"Iz tekme v tekme rastemo. Ne smemo gledati preveč naprej. Če se bomo vselej osredotočali na vsakega naslednjega tekmeca in še naprej igrali kot ekipa, nas bo to pripeljalo daleč," pa je španskim medijem dejal selektor Orenga, ki je po zmagi nad Francijo iz torbe že povlekel dosje o Srbiji, zadnjem nasprotniku v prvem delu.

Španci so si sicer že zagotovili prvo mesto v skupini A, a se od občinstva v Granadi vseeno želijo posloviti z novo zmago. Sledi selitev v Madrid, zadnji krog pa bo podal odgovor, ali se bodo v osmini finala pomerili s Senegalom, Hrvaško ali Portorikom.

Ambicije gostiteljev sicer segajo precej višje. Po sanjskem scenariju bi po razpadli SFR Jugoslaviji leta 1970 postali prvi domači svetovni prvaki. V zgodovini svetovnih prvenstev je to uspelo le še Argentini in Braziliji.

Finale z ZDA?

A čeprav se Španci zdijo zastrašujoče močni kot ekipa, ki s povprečjem 88 doseženih točk zaostajajo le za ZDA (104) in Slovenijo (90), za kateri je sicer jasno, da nastopata v ugodnejših skupinah, pa Orengovo četo krasijo tudi izjemni posamezniki. Izstopajo brata Pau in Marc Gasol, Rudy Fernandez, kapetan Navarro in Serge Ibaka, če pa zbrani druščini dodamo še Sergia Llulla, Sergia Rodrigueza in Rickyja Rubia, postane jasno, da gre za ekipo, ki upravičeno meri na vrh.

Španski navijači sicer že vse od žreba napovedujejo finalni dvoboj z ZDA. Tudi olimpijski in svetovni prvaki na drugem koncu razkazujejo svoje mišice. Nekaj prostora za igro so Američani pustili le Turkom, a so jih na koncu vseeno premagali z 21 točkami razlike. Še slabše se je godilo košarkarjem Finske, Nove Zelandije in Dominikanske republike.

Ne spreglejte