Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 9. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Dušan Ivković

Četrtek, 21. 9. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Slovo legendarnega trenerja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

S prijateljsko tekmo med Olympiacosom in ekipo zvezd je v Pireju po 48 letih trenersko taktirko odložil 73-letni srbski košarkarski strokovnjak Dušan Ivković.

Potem ko je lani naznanil, da se ne bo več vrnil na trenersko klop, sta vodstvo evrolige in Olympiacos organizirala poslovilno tekmo. Na njej so Ivkovićeve zvezde z rezultatom 111:103 ugnale Olympiacos. Poklona izjemni karieri so se udeležila številna znana imena košarke. Ne le aktivni igralci, temveč tudi upokojeni zvezdniki, med njimi Željko Obradović, Jure Zdovc, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Dražen Dalipagić, Predrag Danilović, Dejan Tomašević, Nenad Krstić, Dragan Tarlač … Tudi teniški as Novak Đoković je bil med povabljenimi. Prvi mož evrolige Jordi Bertomeu je ob tej priložnosti Ivkoviću podelil posebno priznanje za legendo.

Prihodnji mesec bo dopolnil 74 let. | Foto: Sportida Prihodnji mesec bo dopolnil 74 let. Foto: Sportida Legendarni Duda

S trenerskim umikom 73-letnega strokovnjaka se je poslovil eden najznačilnejših (so)oblikovalcev znamenite jugoslovanske košarkarske šole, predvsem pa tisti, ki bo v zgodovino zapisan kot zadnji selektor reprezentance SFR Jugoslavije.

Z njo je bil dvakrat evropski (1989 in 1991) in enkrat svetovni prvak (1990), leta 1988 pa je bil s "plavimi" srebrn na olimpijskih igrah v Seulu. Evropski prvak je bil leta 1995 tudi s preostankom jugoslovanske reprezentance, ki sta jo sestavljali Črna gora in Srbija. Z zadnjo kot samostojno državo pa je leta 2009 osvojil še srebro na EuroBasketu.

Nanizal je tudi kar nekaj klubskih uspehov, med katerimi izstopata dva naslova evroligaškega prvaka. Oba je osvojil na klopi Olympiacosa iz Pireja. V več kot 40-letni karieri je vodil še kopico znanih klubov, nazadnje Anadolu Efes.

Trenerska avtoriteta

Veljal je za strogega trenerja, ki pa je avtoriteto gradil predvsem s smelimi košarkarskimi idejami, stalnim spremljanjem novih košarkarskih tokov in izjemno energijo. To mu priznava glavnina košarkarjev, s katerimi je sodeloval v dolgi in izjemno uspešni karieri. Med njimi je bil tudi Jure Zdovc, zadnji Slovenec v jugoslovanski reprezentanci.

"Ob iskanju igralske kemije sem iskal prav takšnega igralca. Predrag Danilović ali Jure Zdovc? Poslušal sem kritike o pristranskem ravnanju. A še danes stojim za svojimi odločitvami. Jure je bil izjemen igralec, ki je lahko v peterki igral ob Draženu Peroviću. Bil je odličen obrambni igralec ter izjemna osebnost. Danes je uspešen trener, najin odnos pa je še vedno zelo dober," je o Zdovcu v intervjuju za Sportal leta 2013 razmišljal Ivković.

Osvojil je vse. Le olimpijskega zlata nima v svoji zbirki. | Foto: Reuters Osvojil je vse. Le olimpijskega zlata nima v svoji zbirki. Foto: Reuters

Manjkala je le olimpijska pika na i

V Ivkovićevi zbirki manjka le ena lovorika. Olimpijsko zlato. Sanjal je tudi o njem. Še več, leta 1992 je imel v mislih spopad s sanjsko Ameriko v Barcelonia, ga je prehitel razpad države. "Morda bo delovalo pretirano neskromno, če povem, da smo imeli tedaj vsi skupaj pred seboj velik cilj. Želeli smo organizirati zelo kakovostne priprave ter se postaviti po robu originalni sanjski ekipi, reprezentanci Združenih držav Amerike. Komisar lige NBA David Stern in legendarni prvi mož Mednarodne košarkarske zveze Borislav Stanković sta tedaj poskrbela za velik uspeh, ko sta odprla olimpijska vrata tudi za vse profesionalce. No, nam ni bilo dano, da bi nastopili na tistih igrah. Država je razpadla, stoletnega obračuna med Jugoslavijo in ZDA pa ni bilo," se spominja Duda.

Ne spreglejte