Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2023,
12.29

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 3. 7. 2023, 12.29

9 mesecev, 1 teden

Razširjeni seznam slovenskih kandidatov za SP 2023

Selektor Sekulić izbral in se odločil za nekaj sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74
četrtfinale EuroBasket Slovenija Poljska Luka Dončić | Prvi zvezdnik slovenske košarkarske reprezentance je Luka Dončić. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Prvi zvezdnik slovenske košarkarske reprezentance je Luka Dončić.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je na razširjen seznam kandidatov za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu uvrstil 20 kandidatov. Na njem se zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni znašlo kar nekaj znanih imen.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić sprejel dokončno odločitev

Dober teden po tem, ko je postalo jasno, da ''zlati'' kapetan Slovenije Goran Dragić, ki je pred šestimi leti popeljal košarkarsko reprezentanco do največjega uspeha v obdobju državne samostojnosti, naslova evropskega prvaka, ne bo več oblekel državnega dresa, je selektor Aleksander Sekulić objavil seznam 20 kandidatov.

Na seznamu ni Rupnika, vrača se Horvat, Kunc edini novinec

Za razliko od lanskoletnega evropskega prvenstva, na katerem je Slovenija branila naslov, nato pa presenetljivo v četrtfinalu izpadla proti Poljski (87:90), na razširjenem seznamu kandidatov poleg starejšega izmed bratov Dragić ni poškodovanega kapetana Eda Murića, manjka tudi Luka Rupnik.

Luka Rupnik je lani nastopal na Slovenijo na EuroBasketu, na svetovnem prvenstvu pa ga ne bo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Rupnik je lani nastopal na Slovenijo na EuroBasketu, na svetovnem prvenstvu pa ga ne bo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na reprezentančni seznam se po daljši odsotnosti zaradi zdravstvenih težav vračata Jaka Blažič in Miha Lapornik, slovenski dres bo znova oblekel Gregor Hrovat. Edini novinec na razširjenem seznamu slovenskega selektorja za SP 2023 je Aljaž Kunc.

Sekulić išče primerno zamenjavo za Murića

 Aleksander Sekulić bo prvič vodil Slovenijo na svetovnem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Sekulić bo prvič vodil Slovenijo na svetovnem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar "Po naporni klubski sezoni imamo za razliko od prejšnjih dveh poletij tokrat precej več časa za počitek in polnjenje baterij za nov izziv, ki je pred nami. Kolikor poznam igralce, pa bodo premor izkoristili tudi že za pripravo na reprezentančno akcijo. Prepričan sem, da bodo vsi vabljeni igralci na priprave za prihajajoče svetovno prvenstvo prišli izjemno motivirani in polni elana. Po dokončni reprezentančni upokojitvi zlatega kapetana Gorana Dragića, bo reprezentanca na žalost tudi brez poškodovanega Eda Murića. Zato smo se odločili za nekoliko daljši seznam vabljenih igralcev z željo, da najdemo primerno zamenjavo. Čaka nas sedem izjemnih pripravljalnih tekem in menim, da smo s štabom pripravili kvaliteten program, ki ga bomo izvedli v tradicionalno vrhunskih pogojih za delo," je ob izboru povedal selektor slovenske reprezentance, ki jo je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) uvrstila med pet najmočnejših udeleženk letošnjega največjega košarkarskega spektakla na svetu.

Najprej z Venezuelo, nato z Gruzijo …

Na svetovnem prvenstvu naj bi slovenske barve branil tudi novopečeni prvak lige NBA Vlatko Čančar. | Foto: Domen Bratun/Sportida Na svetovnem prvenstvu naj bi slovenske barve branil tudi novopečeni prvak lige NBA Vlatko Čančar. Foto: Domen Bratun/Sportida Slovenska reprezentanca bo začela svetovno prvenstvo na japonskem otoku Okinawa, kjer se bo v skupini F pomerila z Venezuelo (26. avgust), Gruzijo (28. avgust) in Zelenortskimi otoki (30. avgust). Zanimivo je, da se bodo vse tekme začele ob 13.30 po slovenskem času. Če bo v skupinskem delu zasedla prvo oziroma drugo mesto, bo napredovala v drugi del tekmovanja, kjer se ji bosta pridružili najboljši reprezentanci iz skupine E. V četrtfinale se bosta uvrstili dve najboljše uvrščeni reprezentanci iz novoustanovljene skupine s štirimi izbranimi vrstami.

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu nastopila četrtič. Prvič se je družila s svetovno košarkarsko elito leta 2006 na Japonskem, nato pa se je udeležila še SP v Turčiji (2010) in Španiji (2014).

Dončić, Čančar in Tobey pridejo pozneje

Luka Dončić in Mike Tobey bosta znova sodelovala v slovenskem državnem dresu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Dončić in Mike Tobey bosta znova sodelovala v slovenskem državnem dresu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Priprave slovenske reprezentance se bodo začele čez dva tedna (17. julij). Na začetku bo v Laškem oziroma Celju vadila sedemnajsterica košarkarjev, saj se bodo Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey reprezentanci priključili konec meseca v Ljubljani. Slovenski košarkarji bodo odigrali sedem prijateljskih tekem, od tega tri na domačih tleh. 

Za uvod se bodo Slovenci 25. julija v celjskem Zlatorogu pomerili s Kitajci, na Telemachovem spektaklu bodo 2. avgusta v Stožicah gostili Grke ter se dva dni kasneje proti istim tekmecem pomerili še v Atenah. Iz Grčije se bo reprezentančna zasedba vrnila v Stožice, kjer se bo 8. avgusta srečala s Hrvaško, nato pa bo sledil nastop na zvezdniškem turnirju v Malagi.

Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022
Sportal Kako visoko uvrščajo slovenske košarkarje?

V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje se bo #mojtim pomeril še z Združenimi državami Amerike. Zaključek priprav bo #mojtim opravil v Tokiu, kjer bo 19. avgusta sledil še dvoboj proti Japonski. Vstopnice za domača dvoboja s Kitajsko in Hrvaško bodo v prodaji v sredo, 5. julija, od 12. ure dalje.

Žiga Samar
Sportal Slovenskemu dragulju se bodo uresničile velike sanje
Ne spreglejte