Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2022,
9.35

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

3

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Sreda, 2. 11. 2022, 9.35

1 leto, 5 mesecev

Seznam slovenske reprezentance

Sekulić razkril težko pričakovani seznam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

3

Strokovni štab Slovenija Aleksander Sekulić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovensko reprezentanco 11. in 14. novembra čakata novi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023. Slovenci se bodo v 3. in 4. krogu drugega dela pomerili z Izraelci in Nemci, selektor Aleksander Sekulić pa je na seznam za dvoboja uvrstil 14 košarkarjev. Na že tako okrnjenem seznamu ni Alekseja Nikolića in Gregorja Hrovata, od članov reprezentance z EuroBasketa pa sta tako Sekuliću na voljo le Edo Murić in Žiga Samar. Vloga naturaliziranega košarkarja bo po pričakovanjih pripadla Jordanu Morganu.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je imel pred objavo seznama polne roke dela, saj je imel zelo omejene možnosti za izbiro igralskega kadra. Tako se je že prej vedelo, da v boju za SP zagotovo ne bo nobenega od treh NBA-igralcev Luke DončićaGorana Dragića in Vlatka Čančarja, ki so šele dodobra vstopili v novo sezono najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Ob tem je bilo že bolj ali manj znano, da bodo manjkali tudi skoraj vsi člani evroligaških klubov. To so Klemen PrepeličŽan Mark Šiško, ki že tako ali tako v zadnjem času ni bil del reprezentance, in naturalizirani košarkar Mike Tobey. Edini, ki je dobil zeleno luč, je član Partizana Gregor Glas, ki za Partizan v evroligi še ni zaigral, Željko Obradović pa ga je tako izpustil iz rok za igranje v reprezentanci. Sekulić ob tem ne more računati na poškodovanega Jako Blažiča, po poškodbi še vedno okreva tudi Zoran Dragić, zaradi igranja na Japonskem pa bo manjkal Žiga Dimec.

Seznam slovenske reprezentance | Foto: KZS Seznam slovenske reprezentance Foto: KZS

Kot so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije, bodo tako v ponedeljek treninge pred sredinim odhodom v Izrael začeli Žiga Samar, Edo Murić, Gregor Glas, Jakob Čebašek, Jurij Macura, Robert Jurković in Bine Prepelič, ki so bili del reprezentance v poletnih reprezentančnih akcijah, v reprezentančno zasedbo se vračajo Jan Špan, Miha Lapornik, Luka Lapornik, Blaž Mahkovic in Jordan Morgan, novinca pa sta Urban Klavžar in Leon Stergar.

Minus tudi pri Nikoliću in Hrovatu

Poleg reprezentantov, ki imajo klubske obveznosti oziroma okrevajo po poškodbah, bo zaradi kratkoročne pogodbe z novim klubom in posledično obveznosti, ki jih ima do delodajalca, tokratno reprezentančno akcijo primoran izpustiti tudi Aleksej Nikolić, v zasedbi Slovenije pa v novembrskem ciklu še ne bo Gregorja Hrovata. Osemindvajsetletni branilec, ki odlično igra v francoskem Dijonu, je pred dnevi opravil pogovor s selektorjem Sekulićem in bo reprezentanci na voljo v naslednjih aktivnostih. Hrovat je bil po odločitvi Sekulića, da ne bo odpotoval na letošnje evropsko prvenstvo, močno razočaran in je po prvenstvu razkril, da še ne ve, ali bo v nadaljevanju zaigral za slovensko izbrano vrsto. Na seznamu ni niti Luke Rupnika, ki je trenutno brez kluba.

Gregor Hrovat v tem reprezentančnem oknu ne bo zaigral za slovensko izbrano vrsto. | Foto: FIBA Gregor Hrovat v tem reprezentančnem oknu ne bo zaigral za slovensko izbrano vrsto. Foto: FIBA

"Pred nami je nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo in čakata nas dve izjemno zahtevni ter pomembni tekmi, ki že lahko prineseta vozovnico za nastop na prvenstvu. V primerjavi s poletjem se bomo zbrali v precej spremenjeni zasedbi, kar nam sicer nekoliko otežuje kontinuiteto dela. A ne glede na to, večina igralcev je bila v zadnjem obdobju že del te reprezentance in pozna sam sistem, tako da s prilagajanjem ne bi smeli imeti težav. Hkrati verjamem, da bodo tudi novinci vlili dodatno energijo. Upam, da bodo igralci dobro klubsko formo prenesli v reprezentančni dres," je ob predstavitvi seznama dejal slovenski selektor.

Slovenci bodo proti Izraelu in Nemčiji lovili pomembni zmagi. Na lestvici slovenske skupine J imata Nemčija in Finska − druga si je kot prva in za zdaj edina iz te skupine že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu − po sedem zmag in en poraz, Slovenija, ki je na tretjem mestu, je zbrala pet zmag in tri poraze, Švedska in Izrael imata po tri zmage in pet porazov, Estonija pa je zbrala dve zmagi in pet porazov. Na svetovno prvenstvo, ki ga bodo gostili Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila), se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc oziroma prva, druga in tretja ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončićev ples se nadaljuje: tretji košarkar v zgodovini s takšnim dosežkom
Umana Reyer Benetke - Cedevita Olimpija
Sportal Nov poraz Cedevite Olimpije, Omić novi rekorder
Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Aleksander Sekulić
Sportal Spremembi v slovenskem reprezentančnem štabu
Ne spreglejte