Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
10.40

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,27

1

Marshall Glickman Evroliga

Natisni članek

Petek, 23. 12. 2022, 10.40

1 leto, 7 mesecev

evroliga

Se obetajo velike spremembe v evropski košarki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,27

1

evroliga | Se bo spremenil format evrolige? | Foto Guliverimage

Se bo spremenil format evrolige?

Foto: Guliverimage

Najmočnejše evropsko košarkarsko tekmovanje evroliga razmišlja o morebitni širitvi tekmovanj v prihodnjih sezonah. Kot je pred kratkim v podcastu The Crossover povedal generalni direktor tekmovanja Marshall Glickman, si želijo ligo razširiti na 24 ekip, ki bi tekmovale po vzoru lige NBA. Tekmovanju si želi priključiti tudi Dubaj.

Kot poroča Sportando, naj bi bili v Dubaju zelo zainteresirani za nastop v najelitnejšem klubskem košarkarskem tekmovanju, katerega vodilni možje jim seveda želijo ustreči v zameno za velika vlaganja.

Od 18 moštev v Evroligi jih ima 12 večletno licenco, tu je še ruski CSKA, ki je med delničarji, a je trenutno suspendiran zaradi vojne v Ukrajini, Albi se dveletna licenca izteče prihodnjo sezono, a Berlinu je zelo pomemben strateški trg za Evroligo in to licenco bodo obnovili.

Kot poroča Sportando, je ideja evrolige razširiti tekmovanje na 24 ekip in razdeliti ekipe na dve konferenci po vzoru lige NBA. V vsaki konferenci bi nato nastopalo po 12 ekip. V vsaki konferenci bi ekipe odigrale domačo in gostujočo tekmo proti moštvu iz iste konference ter po eno tekmo proti ekipi iz druge konference. Na ta način bi tudi pri 24 ekipah število tekem za posamezno ekipo ostalo enako, kot je zdaj (34).

Ob tem bi lahko več mest v evroligi dobile španske ekipe, pa tudi en predstavnik Velike Britanije in že omenjenega Dubaja. Če bi se ruske ekipe vrnile v tekmovanje, bi lahko bili konferenci videti nekako tako:

Zahod: Barcelona, Real Madrid, Baskonia, Asvel, Bayern, Olimpia Milano, Alba Berlin, Paris Basketball, London Lions, Virtus Bologna, Monaco, Joventut Badalona

Vzhod: Fenerbahče, Olympiacos, Anadolu Efes, Maccabi, Panathinaikos, Dubaj, Žalgiris, CSKA Moskva, Ankara, Crvena zvezda, Partizan, Zenit

Preberite še:

Valencia Bayern Klemen Prepelič
Sportal Prepelič z zmago nad Tobeyjem, blokado in asistenco za koš ob sireni
Facundo Campazzo Luka Dončić
Sportal Odmevna okrepitev Crvene zvezde
EuroCup: JL Bourg - Cedevita Olimpija
Sportal Vrhunska predstava Olimpije za drugo zmago v evropskem pokalu
 
Ne spreglejte