Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 4. 2011,
10.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpija Partizan

Četrtek, 21. 4. 2011, 10.53

7 let, 12 mesecev

Sagadin: Olimpija bo prvak

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmago Sagadin je edini slovenski trener s šampionskim prstanom lige NLB. A pred večernim dvobojem Olimpije in Partizana je prepričan, da se bo to v kratkem spremenilo.

"Ko je Olimpija leta 2002 osvojila tedanjo ligo Goodyear, torej današnjo ligo NLB, nisem pričakoval, da bo do naslednjega finala ljubljanskega kluba minilo dolgih in sušnih devet let. Tudi dominacija Partizana me je nekoliko presenetila," razmišlja dolgoletni trener Olimpije in nekdanji slovenski selektor Zmago Sagadin, ki si je v torek z zanimanjem ogledal obe polfinalni tekmi v Stožicah, pred velikim finalom pa odkrito napoveduje prekinitev beograjske vladavine in domače zmagoslavje ljubljanskega kluba. "Olimpija bo prvak! Partizan je bil sicer v rednem delu sezone na prvem mestu, a nikakor ni vidno izstopal. To ni več Partizan trenerja Duška Vujoševića. Koncept je drugačen, rezultati pa slabši. Predvsem pa Beograjčani niso prepričljivi. Moje prepričanje o domači zmagi sta okrepili tudi obe polfinalni tekmi. Partizan je proti Budućnosti igral podobno kot v večjem delu sezone. Ostal je na isti ravni. Olimpija pa je po drugi strani pokazala več. Fantje so osredotočeni in jasno usmerjeni proti cilju," napoveduje 58-letni košarkarski strokovnjak in dodaja, da si bodo Ljubljančani pot do lovorike povsem sprostili, če jim bo uspelo omejiti napadalni skok Partizana, s katerim srbski prvaki nadomeščajo strelsko nenatančnost zunanjih igralcev.

A čeprav upa, da bo njegov nekdanji klub z zmago nad branilci naslova v svoje vitrine postavil še drugo lovoriko v sezoni in tako osmislil letošnje košarkarsko prebujenje v prestolnici oziroma predvsem v novi dvorani v Stožicah, pa Sagadin vseeno ne more brez kritike na račun klubske politike v zadnjih letih. V nos mu gre predvsem odklon od koncepta, ki ga je sam vseskozi zagovarjal, in s katerim je iz Tivolija v košarkarski svet pošiljaj številne košarkarje, ki so nato kaljenje izkoriščali v uglednih evropskih in ameriških klubih. "Zgolj mesec pred začetkom sezone je Olimpija pripeljala deset že izoblikovanih igralcev. Na srečo se je tokrat poteza obrestovala. Za ekipo je briljantna sezona, a dolgoročno to ne pomeni prav veliko. Sezona se bliža koncu, kar pomeni, da bo klub v kratkem znova ostal brez ekipe, saj se glavnini izteče pogodba. Morda je tudi to razlog za slabše igre v državnem prvenstvu. Morda so bili fantje z glavami že kje drugje. Veseli pa me, da so nato proti Krki pokazali pravi obraz ter telesa in glave obrnili v pravo smer. A ponavljam, da to ni koncept, ki bi bil usmerjen v prihodnost. Olimpija je v zadnjih letih povozila koncept dela iz mojih časov. Tedaj smo videli, da lahko korak z ekonomsko močnejšimi okolji držimo le z dobrim selekcioniranjem mladih igralcev, delom z njimi in potiskanjem v prvi plan. To je bila tržna niša. Žal so igralci prehitro odhajali, a drugače ni šlo, saj smo s prodajo zapolnjevali tudi proračun. Desetletje smo torej garali, nato pa so nam vse povozili. Menim, da se po desetletnem tavanju že lahko povsem na glas pove, da se v tem času ni delalo dobro. Ključna napaka je bila opustitev opisanega sistema," na delovanje slovenskega evroligaša gleda Sagadin.

Slovenski trener z največjim številom lovorik ob razmišljanju o omenjenem konceptu dela rad doda, da so si sistem "izposodili" tudi v pri beograjskem Partizanu ter tako zavladali v jadranski druščini, presenečali evropskem velikane, se zavihteli na zaključni turnir evrolige in prodali kar nekaj nadarjenih košarkarjev. "To je kopija mojega sistema. Podobne politike se je lotil tudi Benetton iz Trevisa. Da gre za pravo pot, so spoznali tudi pri Budućnosti iz Podgorice. Alternative niti niso imeli. Imajo enega tujca, pa še ta je poceni Litovec. Ustvarili so model, po katerem so s poceni domačo ekipo dosegli dober rezultat. Tudi na zaključnem turnirju v Stožicah so pokazali svojo kakovost. Preboj v finale nikakor ne bi bil nezaslužen. Še več, Budućnost je bila boljša od Partizana. Na koncu je Črnogorcem zmanjkalo sreče. Vsekakor pa je to neke vrste dokaz, kako držati stik z večjimi in bogatejšimi klubi," je pogovor pred velikim finalom lige NLB sklenil Sagadin.

Ne spreglejte