Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
10. 9. 2015,
21.58

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Latvija Dairis Bertans

Četrtek, 10. 9. 2015, 21.58

8 mesecev

Prvo ime Latvijcev brat nekdanjega člana Olimpije

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V osmini finala bo slovenska ovira košarkarska reprezentanca Latvije, ki je v skupini D zasedla drugo mesto. V pripravljalnih tekmah pred evropskim prvenstvom so Latvijci premagali Slovence.

Prvi nasprotnik Slovenije v izločilnih bojih na 39. evropskem košarkarskem prvenstvu bo reprezentanca Latvije, ki je v skupinskem delu igrala pred domačimi navijači v Rigi in osvojila drugo mesto. Tekma bo v Lillu na sporedu že ob 12.00.

Prvenstvo so začeli z zmago proti Belgiji, nato pa v drugem krogu doživeli pravo katastrofo proti sosedni Litvi, ki so dosegli le 49 točk in izgubili za 19 točk.

V tretjem krogu so, kot se je pozneje izkazalo, dobili odločilno tekmo za drugo mesto v skupini, potem ko so bili boljši od Češke, usoden pa nato ni bil niti poraz proti Ukrajini za točko, v zadnjem krogu so za več kot deset točk ugnali še zadnjeuvrščeno Estonijo.

Skupinski del so tako končali s tremi zmagami in dvema porazom in zaostali le za Litvo, ki je zabeležila le en poraz.

Prvi strelec brat nekdanjega košarkarja Olimpije

Latvijski košarkarji so v skupinskem delu imel enega od najslabših napadov na Eurobasketu, največ točk pa so dosegli ob uvodni zmagi proti Belgiji, ko so se zaustavili pri 78 točkah.

Prvi strelec moštva je 26-letni Dairis Bertans, starejši brat Davisa, ki je pred leti igral pri Olimpiji, nato pa je uspešno branil še barve Partizana, zdaj pa igra za Kutxo Laboral. Starejši Bertans je na prvih petih tekmah dosegal nekaj več kot 11 točk na tekmo, dvomestno število točk pa je presegel še 30-letni Kaspars Berzins, ki je z 213 centimetri tudi najvišji košarkar Latvije.

Prvi skakalec je član estonskega Kaleva Rolands Freimanis, ki na tekmo pobere 5,8 skoka, prvi podajalec moštva pa je po novem soigralec Alekseja Nikolića (nemški klub je okrepil pred novo sezono) pri Bambergu Janis Strelnieks, ki ima za seboj dobro klubsko sezono, na letošnjem Eurobasketu pa na tekmi podeli 5,5 podaje. Najizkušenejši košarkar Latvije je s 33 leti Janis Blums, v zadnji sezoni član grškega velikana Panathinaikosa, v novi pa Avellina, pomemben člen je tudi Janis Timma.

Med 12 latvijskimi košarkarji jih osem igra v tujini, štirje pa prihajajo iz dveh največjih latvijskih klubov Rige in Ventspilsa.

Pred prvenstvom so že premagali Slovence

Latvijci so v pripravah na evropsko prvenstvo odigrali osem pripravljalnih tekem in petkrat zmagali. Pred nekaj več kot mesecem dni so v Rigi gostili tudi Slovence in po zaslugi odlične prve četrtine zmagali z 72:66. Na tisti tekmi je blestel Žanis Peiners z 19 točkami, Bertans jih je dodal 16, pri Slovencih pa je bil prvi strelec Zoran Dragić s 14 točkami.

Ne spreglejte