Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 6. 2018,
11.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Sobota, 16. 6. 2018, 11.30

5 let, 10 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (11.-17. 6.)

Košarkarska tržnica: Jones, Clark, Prepelič ...

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Marvin Jones | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Košarkarski prestopni rok je oživel. Preverite, kdo ostaja, kdo se seli …

Košarkarski prestopi: 11.17. junij

Ameriška okrepitev pod košem Olimpije

Medtem ko Jordan Morgan po enem letu zapušča Olimpijo, pa bo v novi sezoni za čvrstost pod ljubljanskim košem poskušal skrbeti 213 centimetrov visoki Marvin Jones. V pretekli sezoni je igral na Kreti in v dresu tamkajšnjega prvoligaša Kolossos v povprečju dosegal 10,4 točke in ujel dobrih šest odbitih žog. Pred tem se je Jones, ki lahko igra na položaju klasičnega ali krilnega centra, uril v ameriški študentski košarki. V Stožicah so podpis tudi uradno potrdili. To pa še ne velja za prihod Marka Simonovića, medtem ko pa na uradno ustoličenje čaka tudi trener Zoran Martič.

Dragić Prepelič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Budućnost se krepi

Potem ko si je Budućnost z zmago v ligi ABA izborila preboj v evroligo, a nato vendarle ostala brez državne krone (prvak je postal Mornar), so se v Podgorici lotili sestave ekipe za novo sezono. Četo trenerja Aleksandra Đikića je okrepil občasni francoski reprezentant Edwin Jackson. Uveljavljeni 191 cm visoki branilec ameriških korenin je nazadnje igral pri Barceloni, pred tem pa med drugim tudi za Unicajo in Estudiantes. V dvorani Moraća bo po novem igral tudi Earl Clark, nazadnje član Bešitaša. Že pred tem je Črnogorce okrepil Coty Taylor Clarke, krilni Američan, ki je nazadnje igral za Avtodor Saratov.

Prepelič potrdil skorajšnjo poroko z Realom

Medtem ko gre pričakovati, da bo Luka Dončić po finalu španskega prvenstva in naboru lige NBA zapustil vrste Reala, pa je že večji del sezone javna skrivnost, da se bo v Madrid preselil Klemen Prepelič. Zlati slovenski reprezentant tega ni želel javno komentirati, zdaj pa je v pogovoru za Pop TV priznal, da je dogovor na ustni ravni dosežen. Po poletni reprezentančni akciji ga čaka selitev v Španijo, kjer bo opravil zdravniški pregled in po vsej verjetnosti podpisal največjo pogodbo v svoji karieri. Do zdaj je bil član Branika, Heliosa, Olimpije, Banvita, Oldenburga, Limogesa in Levalloisa.

Helios: prva profesionalna pogodba Adrianu Joganu

Iz domžalskega Heliosa, ki ga bo še naprej vodil trener Jovan Beader, so sporočili, da so podpisali prvo profesionalno pogodbo s še enim obetavnim mladcem, ki je sicer nekaj priložnosti dobil že v nedavno končani sezoni. "V zadnjih treh sezonah so Domžalčani v dolgoročnejše sodelovanje vezali kar šest svojih košarkarjev. Od generacije 1998 so to Aljaž Bratec, Matic Vesel in Urban Oman, generacijo 1999 predstavlja Nejc Klavžar, po Alexandru Shashkovu pa je naslednji od generacije 2000 s podpisano pogodbo še Adrian Jogan," so se pohvalili pri nekdanjih prvakih.

Vanja Marinković | Foto: Sportida Foto: Sportida Marinković ostaja v Partizanu

Beograjski Partizan, ki si je s posebnim vabilom zagotovil nastopanje v EuroCupu, je sestavljanje igralske piramide začel s podpisom pogodbe z zelo pomembnim dosedanjim članom. 21-letni in 198 centimetrov visoki branilec Vanja Marinković bo črno-beli dres nekdanjega srbskega prvaka nosil še vsaj dve sezoni.

Casimiro prevzema Unicajo

Potem ko so se pri Unicaji pretekli teden po petih letih poslovili od trenerja Joana Plaze, se zdaj v Malago seli Luis Casimiro. 57-letni španski trener je s klubom, ki se vrača v EuroCup, podpisal dveletno pogodbo. Unicajo je sicer vodil že leta 2012, nazadnje pa je bil trener Gran Canarie.

DP finale 1. tekma Olimpija Krka | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pri Krki ne počivajo

Slovenski podprvak Krka pospešeno sestavlja ekipo za novo sezono, v kateri bodo Novomeščani znova igrali v ligi ABA. Nove pogodbe so tako podpisali še trije pomembni nosilci iz dosedanje zasedbe. To so hrvaški branilec Paolo Marinelli, krilni center Dino Cinac in kot otrok Krke še Domen Bratož. Naj spomnimo, da so iz novomeškega kluba že v začetku meseca sporočili, da na Dolenjskem ostajata tudi trener Simon Petrov in MVP zaključnega turnirja 2. lige ABA Marko Jošilo, v slogu velike okrepitve pa se je domov vrnil tudi nekdanji kapetan reprezentance Jure Balažič.

Liga NBA bo počakala: Čančar ostaja v Španiji

Zlati slovenski reprezentant Vlatko Čančar bo kariero nadaljeval v Burgosu, kamor se je k tamkajšnjemu prvoligašu San Pablu preselil v drugem delu nedavno končane sezone. Zdaj je 21-letni Primorec s klubom  s severa Španije podpisal dveletno pogodbo. Pred tem je 205 centimetrov visoki krilni košarkar igral za Mego, Olimpijo, škofjeloški LTH in Koš iz Kopra. Lani je sicer Čančarja kot 49. na naboru lige NBA izbral Denver. A član zlate slovenske reprezentance z EP 2017 se še ne bo podal v ZDA.

Larry Brown: po novem v Torinu. | Foto: Reuters Larry Brown: po novem v Torinu. Foto: Reuters

Sloviti ameriški trener prihaja v Evropo

Italijanski prvoligaš Fiat Torino, kjer je v pretekli sezoni uspešno igral tudi Saša Vujačić, je našel zvezdniško rešitev trenerskega vprašanja. Novi strokovni šef moštva je namreč postal 77-letni član hiše slavnih Larry Brown. Gre za trenerja, ki se lahko pohvali, da je bil prvak tako v ligi NCAA (Kansas) kot v ligi NBA (Detroit). V najmočnejši ligi na svetu je vodil tudi Denver, New Jersey, San Antonio, Indiano, Philadelphio, New York in Charlotte.

Novaković bo vodil Rogaško. | Foto: Vid Ponikvar Novaković bo vodil Rogaško. Foto: Vid Ponikvar Novaković še šesto sezono s Slatinčani

Košarkarje Rogaške bo tudi v prihodnje vodil Damjan Novaković, ki bo tako vstopil še v šesto sezono z dvakratnimi podprvaki. Njegov pomočnik ostaja Peter Markovinovič. Nekaj več nejasnosti pa je glede igralskega kadra. Iz kluba sporočajo, da na igralskem seznamu ostajajo Žan Kosič, Rashun Davis in Marvin Holcomb, medtem ko so pogodbe potekle Mitji Nikoliću, Marku Pajiću, Leonu Šantlju in Mihi Fonu. Rogaško Slatino zanesljivo zapuščata Dragan Đuranović in Ivan Batur, medtem ko je Dragiša Drobnjak po polfinalnem porazu proti Olimpiji košarkarske čevlje obesil na klin.

Bo Birsen dočakal Dragića?

Turški evroligaš Anadolu Efes se je projekta sestavljanja ekipe za novo sezono lotil s podpisom dveletne pogodbe s 23-letnim in 208 centimetrov visokim krilnim igralcem Metecanom Birsnom, sicer nekdanjim članom Fenerbahčeja in nazadnje Sakarayja, ki je dolgo veljal za veliki up turške košarke. V zraku pa ostaja vprašanje, kaj bo klub storil z Zoranom Dragićem, ki se te dni posveča rehabilitaciji po poškodbi kolena. Ljubljančan je namreč letos podpisal pogodbo 1+1, a bi se na parket lahko vrnil šele ob koncu leta. "Ne vem, kakšna bo moja usoda. Vem le, da me imajo v Carigradu radi," pravi Dragić.

Dwane Casey | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dwane Casey prihaja v Detroit

Pri severnoameriškem poklicnem moštvu Detroit Pistons bodo prihodnji teden uradno naznanili novega trenerja. To bo 61-letni Dwane Casey, ki je nazadnje vodil Toronro, pred tem pa je deloval tudi pri Dallasu in Minnesoti. Že pred tem se bo lotil tudi pogovorov z vsemi igralci, ki jih je v nedavno končani sezoni vodil Stan Van Gundy. Spomnimo, Detroit je sezono 2017/18 končal na devetem mestu v vzhodni konferenci, a je bil kar krepko oddaljen od končnice.

Juan Carlos Navarro | Foto: Sportida Foto: Sportida Navarro bo še igral

Eden od najboljših španskih košarkarjev vseh časov Juan Carlos Navarro je po porazu Barcelone proti Baskonii v polfinalu španskega košarkarskega prvenstva v kali zatrl govorice o upokojitvi. Zatrdil je, da bo igral tudi v prihodnji sezoni. Selitve ne načrtuje, saj ostaja zvest Barceloni. Katalonski športni ponos je sicer eden od zgolj dveh njegovih klubov. Član Barce je bil od prvih korakov do leta 2007, ko se je za vsega eno sezono podal v ligo NBA (Memphis). Po vrnitvi iz ZDA v matičnem klubu igra že celo desetletje.

Valencia ima novega trenerja

Txus Vidorreta se je poslovil s trenerskega stolčka evroligaša in še vedno aktualnega španskega prvaka Valencia Basket, ki pa bo v kratkem predal krono. Novi trener kluba je postal Jaume Ponsarnau. Gre za 47-letnega Španca, ki je nazadnje v Valencii deloval kot pomočnik trenerja, pred tem pa sta bila njegova delodajalca Manresa in Gipuzkoa Basket. Deloval je tudi na reprezentančni ravni.

Shante Evans | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Shante Evans iz Španije v Francijo

Novega delodajalca ima tudi slovenska reprezentantka Shante Marie Evans. Nekdanja igralka Celja, ki je lani igrala za Girono, se seli v Francijo. Njen novi klub je Villeneuve. Američanka s slovenskim potnim listom sicer ostaja tudi na reprezentančnem seznamu.

Mumbru se je poslovil

Član zlatega španskega košarkarskega rodu Alex Mumbru se pri 39 letih ne bo podal na košarkarsko tržnico. Košarkarske čevlje je po 21 sezonah dokončno obesil na klin, kot njegov zadnji klub pa bo za vselej ostal zapisan Bilbao. Tja se je preselil leta 2009. Pred tem je 202 centimetra visoki krilni košarkar igral za Joventut in Real, vrsto let pa tudi za izbrano vrsto svoje države. Z njo je bil med drugim leta 2006 svetovni, leta 2009 pa še evropski prvak.

Luka Dončić
Sportal Dončićeva tekma s časom: lovorika in nabor. Kaj pa reprezentanca?
Ne spreglejte