Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 8. 2014,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rio 2016 Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 5. 8. 2014, 15.57

8 let

Olimpijske sanje slovenskih košarkarjev

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Olimpijsko sito je že vse od osamosvojitve za slovenske košarkarje preozko. Na prihodnje igre, ki jih bo leta 2016 gostil Rio, iz Evrope vodijo tri poti.

Ko je Jure Zdovc pred 22 leti in enim mesecem na tekmi olimpijskih kvalifikacij proti Skupnosti neodvisnih držav, kakor se je imenovala začasna naslednica Sovjetske zveze brez baltskega trojčka, zgrešil odločilni met, ki bi lahko tedaj komaj eno leto staro državo senzacionalno popeljal na olimpijske igre v Barceloni, so slovenski navijači verjeli, da se bo kaj kmalu ponudila nova priložnost.

Slovenci so sicer postali redni udeleženci evropskih prvenstev, obenem pa se prav te dni pripravljajo na še tretji zaporedni nastop na svetovnem prvenstvu. Toda olimpijske igre, s katerimi imajo v konkurenci ekip izkušnje le hokejisti in rokometaši, za slovenske košarkarje ostajajo neuresničene sanje.

Kako na OI 2016?

Prav s svetovnim prvenstvom v Španiji se začenjajo tudi kvalifikacije za nastop na prihodnjih igrah, ki jih bo čez 731 dni gostil Rio. Četa nekdanjega olimpijca Jureta Zdovca (leta 1988 je v Seulu branil jugoslovanske barve), ki se tokrat predstavlja v selektorski vlogi, bi si olimpijsko vizo lahko priborila že v prvem poskusu. A za ta drzni veliki met bi se morala Slovenija v Španiji prebiti kar do naslova svetovnega prvaka.

Bolj realen je scenarij, po katerem bodo Slovenci Rio 2016 lovili v prihodnjih dveh akcijah. Evropsko prvenstvo leta 2015 (gostitelj še ni znan) ponuja dve vstopnici v olimpijski raj, tako da bo za uresničitev dolgoletnih sanj zadostoval "že" finale.

Tretja – po dozdajšnjih rezultatih tudi najbolj realna – pot pa Zdovčevo četo v Brazilijo vodi prek dodatnih kvalifikacij, ki bodo na sporedu le slab mesec pred otvoritveno slovesnostjo iger 31. olimpijade. Na kvalifikacijskem turnirju (4. – 11. 7.), za katerega še ni znano, kje bo potekal, se bo za tri prosta mesta potegovalo dvanajst reprezentanc, od tega štiri evropske. Posledično to pomeni, da v zadnji boj za OI vodi vsaj šesto mesto na EuroBasketu 2015 oziroma celo sedmo, če bo svetovni prvak reprezentanca iz Evrope.

Ne spreglejte