Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 9. 2015,
7.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

EuroBasket Saša Zagorac Mitja Nikolić

Petek, 4. 9. 2015, 7.50

8 let

(Ne)znanca v slovenski reprezentanci

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Saša Zagorac in Mitja Nikolić bosta na evropskem prvenstvu debitirala v slovenski reprezentanci, za katero je do zdaj zaigralo 72 košarkarjev.

Izkušeni 31-letni center Sašo Zagorac in sedem let mlajši krilni košarkar Mitja Nikolić izhajata iz dveh različnih košarkarskih rodov. Njuni športni poti se do zdaj nista prav pogosto križali, v košarkarskih krogih pa je mogoče zaslediti tudi ocene o različnih značajih. A vsega en dan pred začetkom evropskega prvenstva v štirih državah (za slovenske ljubitelje tega športa bosta zanimiva predvsem hrvaški in francoski del) ju povezuje neprimerno več skupnih imenovalcev kot pred nekaj meseci.

Oba sta pred kratkim okrepila Union Olimpijo. Oba sta klubsko sezono podaljšala z nastopanjem v B-reprezentanci in s predstavami prepričala članskega selektorja Jureta Zdovca. Ta ju ni povabil zgolj na priprave, temveč je oba naposled uvrstil tudi med udeležence EuroBasketa 2015. Oba čaka ognjeni krst v Zagrebu. Za nameček pa oba kot edina tokratna slovenska debitanta nadaljujeta družinsko tradicijo.

Slovenski dres na velikih tekmovanjih sta namreč v preteklosti že nosila njuna brata Željko Zagorac in Aleksej Nikolić. Zgodba o bratih v slovenski članski košarkarski reprezentanci, h kateri so svoj delež prispevali Beno in Samo Udrih, Domen in Erazem Lorbek ter Zoran in Goan Dragič, se torej nadaljuje.

Večna želja

"Dokler mi seže spomin, imam v glavi spremljanje slovenske reprezentance in gorečo željo, da bi zanjo nekega dne tudi zaigral," pravi 200 cm visoki Nikolić, ki se je večinoma kalil v slovenskih klubih, letos pa kot zdomec preizkusil tudi v Pragi. Po dobri sezoni je slutil, da bi se lahko njegova večna želja uresničila prav z evropskim prvenstvom 2015.

"Že po sezoni sem napovedal, da bom storil vse za preboj v člansko izbrano vrsto. Verjamem tudi, da sem si zaslužil vpoklic in uvrstitev na seznam potnikov v Zagreb. Navsezadnje sem s svojim pristopom in nekaj predstavami na pripravljalnih tekmah dokazal, da lahko igram tudi na najvišji ravni. Res je, to je zame nekaj novega, a lahko sem kos nalogi," brez lažne skromnosti poudarja mladi Postojnčan.

V isti sapi ugotavlja tudi, da z uvrstitvijo v reprezentanco svojega dela še zdaleč ni končal. "Zdaj prihaja novo poglavje dokazovanja. Dokazal bom, da se mi ni nasmehnila sreča. Dres sem si zaslužil," poudarja Nikolić, prepričan o tem, da Slovenija na prvenstvu ni brez možnosti za preboj med najboljšo sedmerico, ki si bo zagotovila nastop (vsaj) v olimpijskih kvalifikacijah. "Pričakujte homogeno in poletno Slovenijo, torej takšno, ki je v pripravah namučila Srbijo in ugnala Italijo," v optimističnem slogu končuje nekdanji član Zlatoroga iz Laškega.

Z operacijske mize na EuroBasket

Prav v Laškem pa je v pretekli sezoni blestel Saša Zagorac, mlajši brat nekdanjega reprezentanca Željka. Tudi njegova želja po krstnem preboju med ducat potnikov na veliko tekmovanje je bila v zadnjih tednih izjemna. Simbolizira jo odločnost, ki jo je pokazal po nezgodi v prvem tednu priprav. Po poškodbi kolena v Kranjski Gori je namreč prestal celo artoskopski poseg, se nato vrnil in na koncu preživel vse reprezentančne reze. Ob zadnjem je odpadel Žiga Dimec.

"Vedel sem, da moje mesto med dvanajsterico ni povsem zanesljivo. A na treningih in tekmah o tem nisem razmišljal. Osredotočen sem bil na svoje delo, ne skrivam pa velike želje. Od malih nog je bila reprezentanca zame največji košarkarsko motiv. Ko si nekaj srčno želiš, pogosto ne vidiš ovir. Prepričan sem tudi o tem, da sem si nastop na EuroBasketu zaslužil," poudarja novopečeni član Olimpije.

Svoj reprezentančni prispevek vidi v razširjanju tekmečeve obrambne vrste, saj se pogosto pomika tudi proti črti za tri točke, obenem pa se je pripravljen spopasti tudi s precej višjimi centri. "Prvenstvo bo dolgo. Verjamem, da bo vsak košarkar dobil svojo priložnost. Potrpežljivo jo bom čakal, obenem pa vem, da je na prvem mestu ekipa," meni "Zagi", ki Slovenijo vidi med najboljšimi štirimi ekipami predtekmovalne skupine C. Nato pa … "Na nož," odločno dodaja.

Ne spreglejte