Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
6.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

NBA All Star Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 16. 2. 2019, 6.30

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 15. februar

Dončić prestal zvezdniški krst in navdušil tudi največje dvomljivce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Luka Dončić | Luka Dončić je tekmo vzhajajočih zvezd končal pri 13 točkah. | Foto Reuters

Luka Dončić je tekmo vzhajajočih zvezd končal pri 13 točkah.

Foto: Reuters

Ponoči se je v Charlottu, tudi z udeležbo Luke Dončića, začel vikend All-Star. Slovenski košarkarski as je po košarici za nastop na glavni tekmi, nastopil na tekmi vzhajajočih zvezd. Dončić je z ekipo Sveta izgubil proti ekipi ZDA (144:161), ki je tako po treh letih znova dobila tekmo vzhajajočih zvezd. Slovenski košarkar je tekmo končal pri 13 točkah in devetih podajah, s svojimi igrami v tej sezoni pa navdušuje tudi tiste, ki so o njem najbolj dvomili. MVP Rising Stars Challengea je postal Američan Kyle Kuzma (35 točk, 6 skokov).

Učinek Luke Dončića na tekmi vzhajajočih zvezd: 13 točk (met za tri 3/9, met za dve 2/3), 5 skokov, 9 podaj, 2 ukradeni žogi in 2 izgubljeni žogi v 24 minutah in 1 sekundi.

Povprečje v tej sezoni: 20,7 točke, 7,2 skoka, 5,6 podaje, 3,2 izgubljene žoge, 1 ukradena žoga, 0,3 blokade v 32 minutah in 2 sekundah.

Luka Dončić je ponoči v ligi NBA prestal prvo preizkušnjo na vikendu All-Star v Charlottu. Slovenski košarkar je na tekmi, kjer se kot po pravilu ne igra veliko obrambe, ob nekoliko slabšem odstotku meta dosegel 13 točk, vknjižil je devet podaj, pet skokov in dve ukradeni žogi.

Da je bil Dončić pred revialno tekmo že zelo dobro razpoložen, je pokazal tudi petkov preizkus dvorane. Slovenski košarkar se je s trenerjem ekipe sveta, Wesom Unseldom Jr. stavil za met s sredine igrišča. Luka je v svojem slogu s pol moči zadel in "obral" trenerja, ki je podvomil o slovenskem košarkarskem čudežu. Denar mu je izročil kar na roke ter z odkimavanjem dal vedeti, da podobnih stav ne bo več sklepal.

Dončićev met s sredine:

 

Pred tekmo je ekipo Sveta v garderobi nagovoril tudi trener Dirk Nowitzki in se pošalil tudi na račun Dončića. "Želim, da si podajate žogo, ne da en igralec ves čas tapka žogo, tako kot to počne Luka na naših tekmah," je v smehu dejal nemški veteran. Slovenec je ob prihodu na igrišče prejel najglasnejše ovacije občinstva, o njegovi priljubljenosti v najmočnejši košarkarski ligi na svetu pa priča tudi podatek, da je v glasovanju za tekmo vseh zvezd prejel več kot štiri milijone glasov, s čimer je zasedel tretje mesto med vsemi košarkarji v ligi NBA, kar pa na koncu ni bilo dovolj.

Nowitzki pred tekmo:

Začel v prvi peterki

Dončić je tekmo začel v prvi postavi skupaj z Benom Simmonsom, Bogdanom Bogdanovićem, Laurijem Markkanenom in tekmecem v boju za novinca leta, DeAndrejem Aytonom. Ekipa ZDA je na revialni tekmi vzhajajočih zvezd vodila skoraj vse srečanje. Po prvi četrtini so Američani vodili s 40:30, prednosti pa do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Na krilih košarkarja Los Angeles Lakersov Kyla Kuzme, ki je s 35 točkami (met iz igre 15/27) in šestimi skoki postal tudi najkoristnejši igralec srečanja, so se ameriški košarkarji prvič po letu 2016 veselili zmage na tekmi vzhajajočih zvezd. Ekipa Sveta kljub porazu v skupnem seštevku zmag in porazov še vedno vodi s 3:2.

Šov Kuzme:

Ekipa Svet:

OG Anunoboy (Toronto Raptors), DeAndre Ayton (Phoenix Suns), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Shai Gilgeous-Alexander (Los Angeles Clipper), Rodions Kurucs (Brooklyn Nets), Lauri Markkanen (Chicago Bulls), Josh Okogie (Minnesota Timberwolves), Cedi Osman (Cleveland Cavaliers), Ben Simmons (Philadelphia 76ers), trener: Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks)

Ekipa ZDA:

Jarrett Allen (Brooklyn Nets), Marvin Bagley III (Sacramento Kings), Lonzo Ball (Los Angeles Lakers)*, John Collins (Atlanta Hawks), De'Aaron Fox (Sacramento Kings), Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies), Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers), Donovan Mitchell (Utah Jazz), Jayson Tatum (Boston Celtics), Trae Young (Atlanta Hawks), trener: Kyrie Irving (Boston Celtics)

*Lonzo Ball zaradi poškodbe ni nastopil že drugo leto zapored, nadomestil ga je Kevin Knox (New York Knicks).

Pri četi Dirka Nowitzkega se je z 28 točkami najbolj izkazal Avstralec Simmons. Košarkar Philadelphie bo nastopil tudi na nedeljski tekmi vseh zvezd. Finec Markkanen je srečanje končal pri 21 točkah, lanski MVP Srb Bogdanović jih je ob Bahamcu Aytonu in Kanadčanu Shaiu Gilgeous-Alexandru prispeval 15, 13 jih je dodal Dončić. Pri ameriški zvezdniški zasedbi je bil poleg Kuzme s 30 točkami najbolj razpoložen Jayson Tatum.

Vrhunci predstave Dončića v Charlottu:

Zaradi nedeljske tekme bi prestavil počitnice

Ljubljančan je vso tekmo odigral zelo sproščeno in nasmejano, v posebno čast mu je bilo, da ga je vodil Nowitzki. "Meni ni šlo za zmago. Takšni dogodki so namenjeni navijačem, da tudi oni pridejo na svoj račun. Bilo je odlično, zelo sem se zabaval," je po tekmi dejal Dončić.

Zlati slovenski reprezentant je priznal, da je bil po košarici za nedeljsko tekmo vseh zvezd nekoliko razočaran. "To je šele moje prvo leto v ligi NBA. Tu igrajo številni vrhunski košarkarji, zato bom moral v prihodnji sezoni še več trenirati," je dejal Dončić, ki mu motivacije na manjka. A nedeljska tekma za košarkarja Dallasa vendarle še ni povsem izgubljena. Še vedno ni znano, kako huda je poškodba Anthonyja Davisa, ki si je na tekmi z Oklahomo poškodoval ramo. Zato se tudi ne ve, ali bo ameriški zvezdnik lahko nastopil na tekmi vseh zvezd.

Luka Dončić bi morda lahko igral tudi v nedeljo. | Foto: Reuters Luka Dončić bi morda lahko igral tudi v nedeljo. Foto: Reuters

"Da, vem, sem slišal," je na vprašanje novinarke, ali ve, da še vedno obstaja možnost, da nastopi na nedeljski tekmi, odvrnil Dončić. Slovenski košarkar je sicer z dekletom načrtoval kratke počitnice v mehiškem Cancunu, a bi jih za udeležbo na tekmi vseh zvezd z veseljem prestavil. "Zaradi te novice včeraj nisem mogel spati," je dejal slovenski košarkar. Če bi Dončić dobil priložnost tudi v nedeljo, bi postal prvi novinec po Blaku Griffinu leta 2011, ki bi nastopil na tekmi All-Star. Zadnjo besedo bosta imela Davis in komisar lige Adam Silver.

Slovenski košarkar navdušil celo dvomljivca Barkleyja

Charles Barkley je spremenil mnenje o Luki Dončiću. | Foto: YouTube Charles Barkley je spremenil mnenje o Luki Dončiću. Foto: YouTube Po tekmi se je o Dončiću razgovorila tudi legenda NBA Charles Barkley, ki je bil na začetku sezone med največjimi dvomljivci o kakovosti slovenskega košarkarja. "Ne zaupam tujim tekmovanjem. Sicer nimam nič proti tujim košarkarjem. Samo ne vem, kakšno tekmovanje je to, da je nekdo pri 18 letih MVP. To mi pove, da je igral v slabem tekmovanju. Nihče pri 18 letih ne more dominirati nad odraslimi možmi. Vseeno mi je, kako slabi so članski košarkarji. Za tako mladega fanta, da dominira … Na naboru ga ne bi vzel za prvega ali drugega," je še junija govoril Barkley o dosežkih Dončića z Real Madridom.

A kot vse kaže, si je Barkley po odličnih predstavah slovenskega košarkarja premislil. "Ta fant, Dončić. On je prava stvar. Kot smo rekli v mojih časih: to je nori belec. Nismo še tam, a mislim, da bodo kaj kmalu prav vsi otroci nosili njegov dres. Mislim, da smo zelo blizu tega," je povedal član slovitega sanjskega tima.

Dončić v tej sezoni navdušuje:

Aktiven tudi v soboto

Po tekmi vzhajajočih zvezd Dončića v soboto čaka še nastop v spretnostnem poligonu, v katerem mu mediji napovedujejo drugo mesto. Na prvo mesto so postavili Mika Conleyja iz Memphis Grizzlies. Slovenski biser bo moral v soboto čim hitreje voditi žogo, polagati ali zabiti ter zadeti trojko.

Med Dončićevimi tekmeci bodo Conley (Memphis Grizzlies), Nikola Vučević (Orlando Magic), De'Andre Fox (Sacramento Kings), MVP tekme novincev Kyle Kuzma (LA Lakers), Jayson Tatum (Boston Celtics), Nikola Jokić (Denver Nuggets) in Trae Young (Atlanta Hawks). "Najbolj si želim premagati Vučevića in Jokića," je že včeraj dejal Dončić, ki bo znova na delu ponoči ob drugi uri zjutraj po srednjeevropskem času, ko bo na sporedu tudi preizkus v metu trojk in zabijanju.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Prvi zvezdniški vikend Luke Dončića: na parket tudi v nedeljo?
Luka dončić
Sportal Slovenski navijači, ki so zaradi Dončića obredli pol sveta, prišli na svoj račun #video
Luka Dončić
Sportal Dončiću so jo zagodli Dragićevi, nato še soigralci #video
LeBron James
Sportal Dončićev znanec spravil kralja Jamesa v hude težave #video
Kristaps Porzingis, Luka Dončić
Sportal Želja, ob kateri je navijačem Dallasa močno zaigralo srce

 

Ne spreglejte