Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
29. 6. 2012,
18.44

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Steve Nash Kevin Garnett

Petek, 29. 6. 2012, 18.44

5 let, 7 mesecev

Med najbolj zaželenimi Williams, Dragić, Nash ...

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nabor je končan, Anthony Davis je številka 1. Odmevnih kupčij še ni bilo. Zdaj se v NBA odpira poletna tržnica prostih košarkarjev. Med najbolj zaželenimi bo od nedelje tudi Goran Dragić.

Deron Williams (28 let, letos 21 točk, 8,7 podaje in 3,3 skoka)

Po šestih sezonah v Utah Jazz je bil Deron Williams lani poslan v New Jersey Nets. Eden najboljših organizatorjev igre v ligi NBA želi zmag, želi prstana. Z 22 zmagami so bili med slabšimi ekipami lige. Klub, ki se je preselil v novo dvorano v Brooklynu, je pod pritiskom. Mora ga zadržati, da bi lahko k sebi zvabili Dwighta Howarda. Le z obema lahko Nets postanejo konkurenčno moštvo. Williams pravi, da izbira med dvema opcija: Nets ali Dallas Mavericks.

Goran Dragić (26 let, letos 11,7 točke, 5,3 podaje in 1,7 skoka)

Slovenski reprezentant Goran Dragić je zablestel po poškodbi Kyla Lowryja in postal eden najbolj opaženih organizatorjev igre v Ameriki. Na 28 tekmah v prvi peterki je imel povprečje 18 točk, 8,4 podaje in 1,8 ukradene žoge. Metal je 49-odstotno iz igre in 38-odstotno za tri točke. Houston Rockets Lowryja ponujajo tekmecem, kar pomeni, da želijo obdržati Gogija. Obeta se mu okoli osemmilijonska pogodba. A nazaj ga želijo tudi Phoenix Suns, kjer v eri Steva Nasha ni dobil veliko minut. Organizatorja igre iščejo tudi Portland Trail Blazers, ki so obupali nad Raymondom Feltonom.

Kevin Garnett (36 let, letos 15,8 točke, 8,2 skoka in 2,9 podaje)

Nekdanji zvezdnik Minnesote Timberwolves in pred leti prvak z Boston Celtics ni več najmlajši, a je v letošnji končnici igral kot na vrhuncu svoje kariere - na tekmo je dajal prek 19 točk in imel okoli 10 skokov. Po več kot 50 tisoč odigranih minutah Kevin Garnett pravi, da se odloča med vsemi tremi možnostmi: konec kariere, prestop v drug klub ali obstanek v Bostonu. Še vedno lahko igra na najvišjem nivoju, centrov v NBA vedno manjka, tako da ga bržkone lahko pričakujemo na parketu tudi jeseni.

Steve Nash (38 let, letos 12,5 točke, 10,7 asistence in 3 skoki)

Kanadski organizator igre sicer ni imel svoje najboljše sezone, a je vseeno skoraj sam Phoenix Suns popeljal na prag končnice. Iz igre je metal 53-odstotno in bil med najboljšimi podajalci v ligi. Kljub letom Steve Nash ostaja odlično fizično pripravljen. V zadnjih 10 sezonah ni nikoli izpustil več kot sedem tekem na sezono. Po osmih letih bo bržkone zapustil Phoenix. Spogleduje se z New York Knicks, morda se vrne v Dallas Mavericks, morda pa ga želja po prstanu ponese v Miami Heat.

Ersan Ilyasova (25 let, letos 13 točk in 8,8 skoka)

Turški reprezentant Ersan Ilyasova je med košarkarji, ki je v minuli sezoni najbolj napredoval (50-odstoten met iz igre) in postal eden ključnih članov Milwaukee Bucks. Želi si večje minutaže (letos 28 minut na tekmo) in boljše plače. Po odhodu Andrewa Boguta imajo Bucks prostor v svojem "salary capu", pravzaprav pod obročem takšnega košarkarja potrebujejo.

Kris Humphries (27 let, letos 13,8 točke in 11 skokov)

Je eden najbolj spregledanih odličnih krilnih centrov v ligi, a zaradi ponesrečene avanture s Kim Kardashian najmanj priljubljen košarkar v Ameriki. Zadnji dve sezoni Kris Humphries dosega dvojne dvojčke kot po tekočem traku. Z njim, Howardom in Williamsom Brooklyn Nets lahko postanejo resen konkurent. A vprašanje je, če bodo imeli denar zanj (že letos je zaslužil osem milijonov), tako da je bolj verjetno, da odide v Orlando Magice v zameno za Howarda.

Gerald Wallace (30 let, letos 13,8 točke, 6,7 skoka in 2,8 podaje)

Sredi minule sezone je iz Trail Blazers prišel v New Jersey Nets, kjer se je takoj uveljavil v prvi peterki. Če torej ne zadržijo Humphriesa, morajo vsaj Geralda Wallaca, ki je imel nekaj sezon nazaj pri Charlotte Bobcatas izjemno statistiko (18,2 točke in 10 skokov v sezoni 2009/2010). Nekoliko so ga že načele poškodbe, tako da je vprašanje, če bo ruski lastnik kluba pripravljen odšteti skoraj 10 milijonov.

Ray Allen (36 let, letos 14,2 točke, 3,1 skoka in 2,4 podaje)

Eden najboljših košarkarskih ostrostrelcev v ligi je bil letos šest točk pod svojim karierim povprečjem, še posebej v končnici je padel njegov odstotek meta. Poškodb je vse več, poleti je moral Ray Allen na operacijo gležnja. Bržkone bo moral za nadaljevanje kariere sprejeti nižjo plačo (zdaj 10 milijonov). Če ne ostane pri Boston Celtics ali ne konča kariere, so ena resnejših možnosti Memphis Grizzlies.

Jason Terry (34 let, letos 15,1 točke, 3,6 podaje in 2,4 skoka)

Nekdanji najboljši šesti košarkar v NBA ostaja med ključnimi člani Dallas Mavericks, čeprav je za njim ena slabših sezon. Le Dirk Nowitzki je v klubu dlje. Če pride(ta) Howard in/ali Deron Williams, zanj v Teksasu ne bo več prostora, v nasprotnem primeru skoraj zagotovo ostaja. Je želja Los Angeles Clippers, kjer pogodba poteče več manj zanesljivih branilcev.

Tim Duncan (36 let, letos 15,4 točke, 9 skokov in 2,3 podaje)

Da bi krilni center Tim Duncan po 15 letih zapustil San Antonio Spurs? Te možnosti ni. Sam je že dejal: ali Spurs ali igrišče za golf. Težava je le plača: Spurs si težko privoščijo 21 milijonov dolarjev za igralca, ki bo več tekem izpustil zaradi starosti. Kakšen milijonček pa potrebujejo tudi še za njegovega potencialnega naslednika Erazma Lorbka.

Jason Kidd (39 let, letos 6,2 točke, 5,5 podaje, 4,1 skoka)

Nekdaj eden najboljših organizatorjev igre Jason Kidd bo prihodnjo pomlad dopolnil 40 let. Težko dohaja 10, 15 let mlajše tekmece, a želi nadaljevati kariero. Ni pa pripravljen na minimalno veteransko plačo. Za več ekip bi bil zanimiv za vlogo rezervista (Bulls, Celtics, Nets ...) - če spusti finančne pogoje.

Jamal Crawford (32 let, letos 13,9 točke, 3,2 podaje in 2 skoka)

Pred leti je blestel, bil tudi najboljši šesti igralec lige, letos pa se je pri Portland Trail Blazers nekoliko izgubil. Le 38-odstoten met iz igre (najslabši po njegovi debitantski sezoni) mu ni v ponos, še posebej, ker želi več od petih milijonov letno. Nekateri ga vidijo kot idealnega za Chicago Bulls.

Eric Gordon (24 let, letos 20,6 točke, 3,4 podaje in 2,6 skoka)

New Orleans Hornets ga bodo zadržali. Četudi mu kak drug klub ponudi bogato plačo, jo bodo izenačili. Nadejajo se, da bi ta branilec s prvim izborom na naboru Anthonyjem Davisom lahko postala udarna naveza. Če bo Eric Gordon le ostal zdrav. V zadnjih treh sezonah je izpustil prek 100 tekem.

Roy Hibbert (26 let, letos 12,8 točke in 8,8 skoka)

Tako imenovani "restricted free agent" je tudi center Roy Hibbert, kar pomeni, da bržkone ostaja v Indiani Pacers. So več kot 20 milijonov pod "salary capom", tako da jim ne bo težko izenečiti morebitne ponudbe tekmecev. Vendarle je bil med ključnimi tvorci njihovega letošnjega podviga v končnici. Če ne dobijo Howarda in/ali Williamsa, bi Hibberta radi Mavericks.

Brook Lopez (24 let, letos 19,3 točke in 3,6 skoka, a le pet tekem)

Čeprav imajo Brookly Nets prednost pri podpisu s centrom Brookom Lopezom, ni nujno, da ostane v New Yorku. Je ob Wallacu in Humphriesu tretja možna ponudba Magicom za Howarda. Ja, na letošnji tržnici prostih agentov se marsikaj vrti okrog Dwighta in Netsov. Lopez ima potencial za dvojnega dvojčka na vsaki tekmi, a le kako bo igral po operaciji stopala?

Ryan Anderson (24 let, letos 16,1 točke in 7,7 skoka)

Krilni center Ryan Anderson je košarkar, ki je v minuli sezoni najbolj napredoval, a ga še vedno poznajo le redki. Odličen je tudi za tri točke. Sicer je "restricted", a je tudi član Orlando Magicov, tako da je tudi on odvisen od razpleta Howardove sage. Orlando ga želi zadržati.

Ne spreglejte