Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 8. 2011,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Smodiš

Četrtek, 18. 8. 2011, 8.03

8 let

M. Smodiš: Levu gremo v usta

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski navijači si na evropskem prvenstvu v košarki veliko obetajo od Matjaža Smodiša, ki zna v pravem trenutku zbrati soigralce skupaj na parketu. Pravi, da bosta tekmi s Španijo pomembni za EP.

V zadnjih letih je imel Matjaž številne težave s poškodbami, zato je moral izpustiti tudi lansko svetovno prvenstvo, medtem ko je pred dvema letoma na Poljskem praktično celoten del evropskega prvenstva presedel na klopi. V tem pripravljalnem obdobju je videti, da mu zdravje služi, kar smo se lahko prepričali na tekmah pokala Adecco ex-Yu v Stožicah, kjer je odigral tri obračune zapored, oziroma dva in pol, če upoštevamo tisto izključitev proti Črni gori. In prav ta turnir je pokazal nove napake v igri, s katerimi so se slovenski reprezentanti ukvarjali v zadnjem tednu dni v Kranjski Gori. "Dosti smo delali na obrambi. Na pripravljalnih tekmah so se pokazale tudi nekatere dobre stvari, predvsem pa nam manjka konstantnosti. Nihanj je preveč. Osebno sem zelo zadovoljen, da sem odigral ti dve tekmi in pol. To je bil svojevrsten test zame. Lahko sem videl, koliko sem pripravljen. Moram reči, da sem zadovoljen, da ni bilo večjih fizičnih težav in da niso na površje prišle stare kronične težave. Hrbet je bil pod kontrolo," je sprva o dobrih novicah povedal Matjaž Smodiš.

Smodiš zna poklicati igralce skupaj

Čeprav ni kapetan moštva, pa je njegov povezovalni del med soigralci zelo pomemben v tej reprezentanci. Večkrat lahko na tekmi vidimo, kako pokliče skupaj soigralce in jim da nasvete. In o čem teče takrat beseda? "Odvisno od situacije. Najbolj pomembno je, da jih skličem skupaj. Tudi če rečemo kakšno neumno, ni pomembno. Tisto poglavitno je, da se začutimo. Da delujemo kot celota. Včasih beseda nanese, kako naj igramo v napadu, drugič kako v obrambi, tretji naj bomo potrpežljivi … Izkušnje so pokazale, da je takšno dejanje zlata vredno. Sploh v težkih trenutkih. To pomiri mene kot tudi igralce," pravi "Smoki", ki je še vedno brez kluba, vendar je na njegovi mizi kar nekaj ponudb. Omenja se zagrebško Cedevito, v lov za slovenskim krilnim centrom pa naj bi se podal tudi Olympiacos.

Pred njim in soigralci pa je krajša pot v Španijo, kjer jih v soboto in nedeljo čakata dve tekmi proti aktualnim evropskim prvakom, ki v pripravljalnem obdobju meljejo vse pred seboj. In tudi Smodiš se zaveda, da bosta obračuna s Španci izjemno pomembnega značaja, ki bi imela lahko pozitivne posledice nato na evropskem prvenstvu v Litvi. "Španija je trenutno najboljša ekipa v Evropi. Gremo levu v usta. Zavedamo, da bo zmagati praktično nemogoče. Če nam uspe, bo to velik uspeh. Pomembno bo, da bomo bili v stiku s Španci in da si dokažemo, da fizično niso superiorni in da so tudi oni krvavi pod kožo. Če bomo enakovredni v Španiji, potem bomo dobili potrdilo, da jih lahko kasneje premagamo na evropskem prvenstvu. In verjamem, da lahko prav vsakega premagamo," je poln optimizma nekdanji član moskovskega CSKA.

Ne spreglejte