Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 9. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Slovenija reprezentanca Real Madrid EuroBasket 2017 Evroliga

Torek, 20. 9. 2016, 11.54

6 let, 6 mesecev

Nadarjeni Luka Dončić med TOP 10 na naboru lige NBA?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

1

Foto: Sportida

Razvoj vsega 17-letnega Luke Dončića poteka zelo hitro in uspešno. Iz leta v leto postaja vse boljši košarkar. Na zadnjih pripravljalnih tekmah Real Madrida je bil prvi mož ekipe. Nanj gledajo že v ligi NBA, v Španiji pa se sprašujejo, ali bo izbral njihovo člansko reprezentanco ali slovensko.

Po odhodu Sergia Rodrigueza v ligo NBA se je soj luči pri Real Madridu usmeril v nadarjenega 17-letnega slovenskega košarkarja Luko Dončića, medtem ko si Sergio Llull še celi rane po olimpijskih igrah. Ta naj bi bil nared do začetka sezone 23. septembra, ko bo superpokalna tekma z Barcelono.

Na zadnjih pripravljalnih tekmah je bil Luka namreč prvi organizator španskega velikana. Vselej je bil izvrstno razpoložen za igro, ob koncih tekem pa je ostajal zbran, ko je bilo najbolj potrebno.

Poglejte si odlično predstavo Luke Dončića proti Unicaji

Ne prezrite

"Njegova največja vrlina je raznovrstnost"

V pripravljalnem obdobju blesti in je s 17,5 točke na tekmo najboljši strelec Reala. | Foto: Sportida V pripravljalnem obdobju blesti in je s 17,5 točke na tekmo najboljši strelec Reala. Foto: Sportida V pripravljalnem obdobju je s 17,5 točke na tekmo najboljši strelec moštva.

"Zrasel je in postal močnejši," se je govorilo na hodnikih dvorane v Madridu, ko je Luka prišel na zbor po poletnih počitnicah, med katerimi je trdo delal, da bi bil najbolje pripravljen. Posledično je izpustil reprezentančno poletje, tako da njegovega debija še nismo dočakali.

Pri španskem prvaku so izpostavili, da je še nekoliko zrasel. Zdaj je visok 204 centimetre, pri Realu pa igra na mestu organizatorja igre in se v njej odlično znajde.

Na pripravljalnih tekmah proti Fenerbahčeju in Unicaji Malagi je pokazal, da je naredil še korak naprej v načinu dojemanja igre, ter v napadu povezoval niti Reala. Na prvi tekmi je dosegel 19, na drugi 16 točk.

Trener Pablo Laso mu zaupa, mladi slovenski košarkar pa upa, da bo več priložnosti dobil tudi, ko bo šlo zares – torej v španskem prvenstvu in elitni evroligi. "Njegova največja vrlina je raznovrstnost. Veliki košarkarji so sposobni igrati na različnih igralnih mestih. Lahko je organizator igre, visoki branilec ali krilni košarkar. Dobrodošlo je, da je zmožen opravljati različne naloge," pravi Laso.

Poglejte si, kako dobro je Luka igral proti Fenerbahčeju

Ne prezrite

Slovenija ali Španija se sprašujejo Španci

V Španiji se sprašujejo, za katero reprezentanco bo igral. 28. februarja 2017 bo dopolnil 18 let. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Španiji se sprašujejo, za katero reprezentanco bo igral. 28. februarja 2017 bo dopolnil 18 let. Foto: Guliverimage/Getty Images Pri Luki vidi še veliko prostora za napredek: "Branje igre, izkušnje … ga bodo naredile le še boljšega. Prepričan sem v njegovo napredovanje."

Njegov razvoj in odlične predstave z budnim očesom spremljajo tudi onstran luže, kjer ga za leto 2018 na naboru lige NBA vidijo med prvo deseterico. Specializirana spletna stran nbadraft.net ga trenutno uvršča na visoko deveto mesto, med elitno deseterico pa je edini Evropejec.

Slovenski rekord drži Boštjan Nachbar, ki so ga leta 2002 kot 15. po vrsti izbrali Houston Rockets.

Ob vsem tem pa se na španskem spletnem portalu Marca sprašujejo, kam bo Luko vodila pot po 28. februarju, ko bo dopolnil 18 let. Se bo odločil, da bo v članski reprezentanci igral za Španijo ali Slovenijo? Na uradnih tekmah še ni igral za nobeno, vodilnim na Košarkarski zvezi Slovenije pa je dal vedeti, da si želi nositi dres slovenske izbrane vrste.

Ne spreglejte