Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2021,
7.34

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

LeBron James Nikola Jokić Phoenix Suns Portland Trail Blazers​ NBA Liga NBA Los Angeles Lakers Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar

Petek, 4. 6. 2021, 7.34

2 leti, 10 mesecev

Liga NBA, 3. junij

Konec za LeBrona Jamesa, Čančarjev Denver izločil Portland

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
Nikola Jokić | Nikola Jokić je še petič v seriji prvega kroga končnice proti Portlandu dosegel več kot 30 točk! | Foto Guliverimage

Nikola Jokić je še petič v seriji prvega kroga končnice proti Portlandu dosegel več kot 30 točk!

Foto: Guliverimage

Košarkarji Denver Nuggets so na gostovanju v Portlandu na krilih srbskega zvezdnika Nikole Jokića (36 točk) premagali Trail Blazers (126:115) in napredovali v drugi krog končnice lige NBA. Vlatko Čančar, ki je na šesti tekmi prvega kroga končnice ostal prikovan na klop, se je tako veselil napredovanja. V drugem krogu se bo pomeril s Phoenixom, ki je po zmagi v dvorani Staples (113:100) izločil branilce naslova Los Angeles Lakers, junak srečanja pa je postal Devin Booker. Dosegel je kar 47 točk!

Luka Dončić
Sportal Dončićev podvig za v zgodovino

Na zahodu si je vrata drugega kroga končnice po Utahu, ki je bil s 4:1 v zmagah boljši od  Memphisa, odprl še Denver. Klub iz zvezne države Kolorado, pri katerem se dokazuje tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, je potreboval šest tekem, da je izločil Portland. V noči na petek je gostoval v dvorani Moda Center in dobrih deset tisoč gledalcev, ki so stiskali pesti za Trail Blazers, spravil v slabo voljo. Nuggets so zmagali s 126:115, na parketu pa je znova blestel Nikola Jokić.

Vrhunci dvoboja v Portlandu:

Srbski as je še petič v letošnji seriji končnice s Portlandom presegel mejo 30 točk. Dosegel jih je 36 in prispeval pomemben delež k preobratu Denverja. Gostiteljem je namreč večino srečanja kazalo bolje. Prvi polčas so dobili za +7, nato prednost sredi tretje četrtine povišali na +14, nato pa se je "prebudil" srbski center. V tretji četrtini je dosegel kar 20 točk in poskrbel, da se je prednost Portlanda hitro stopila. Njegov soigralec Michael Porter Jr. je kar 22 od 26 točk (šest trojk) dosegel v uvodni četrtini, Monte Morris je dodal 22 točk in devet asistenc, slovenski reprezentant Vlatko Čančar pa je dvoboj spremljal s klopi in zaploskal soigralcem za odmevno zmago, s katero so si podaljšali sezono.

Gostitelji so tako ostali praznih rok. Najboljši strelec Portlanda Damian Lillard je prispeval 28 točk in 13 asistenc, a pri metih izza velike črte ni bil preveč natančen. Zadel jih je tri od 11, v prvem polčasu pa je postavil nov rekord lige NBA, saj je zadel že 35. trojko v seriji proti Denverju, kar je največ, kar jih je kdo dosegel v seriji končnice lige NBA.

Booker zasenčil in izločil Jamesa

Denver se bo v drugem krogu končnice pomeril s Phoenixom. Sonca so s skupnim rezultatom v zmagah 4:2 izločila branilce naslova iz Los Angelesa. Šesto tekmo, na kateri so Jezerniki na domačem parketu v dvorani Staples iskali priložnost, da bi serijo podaljšali na sedem tekem, so dobili s 113:100. Zdaj že nekdanji prvaki niso znali ustaviti Devina Bookerja, ki je dosegel kar 47 točk, za tri točke metal 80-odstotno (zadel je osem od desetih metov) in prispeval ogromen delež k novi zmagi Phoenixa.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Sonca nastopajo v končnici lige NBA prvič po letu 2010, prvi as Jezernikov (in lige NBA) LeBron James, tokrat je dosegel 29 točk, pa je pri 36 letih prvič v karieri izkusil izpad v prvem krogu končnice. Lakers so imeli v tej sezoni obilico težav s poškodbami. James je tako v sezoni zaradi poškodbe gležnja izpustil 26 tekem, dolgo časa pa je bil odsoten tudi center Anthony Davis. Zdravstvene težave so ga pestile tudi na četrti tekmi proti Phoenixu, ko si je poškodoval dimlje. Za šesto tekmo je stisnil zobe, začel dvoboj od prve minute, a hitro obnovil poškodbo. Parket je zapustil po dobrih petih minutah, brez dosežene točke in se ni več vrnil na igrišče. Jezerniki so s tem postali prvi prvaki lige NBA, ki so v naslednji sezoni izpadli v uvodnem krogu končnice. Pred njimi je to nazadnje uspelo San Antoniu (2015), skupno pa je bilo v zgodovini lige NBA takšnih ekip le šest.

Luka Dončić bo šesti dvoboj prvega kroga končnice proti LA Clippers začel v noči na soboto ob 3. uri zjutraj. | Foto: AP / Guliverimage Luka Dončić bo šesti dvoboj prvega kroga končnice proti LA Clippers začel v noči na soboto ob 3. uri zjutraj. Foto: AP / Guliverimage

V noči na soboto bo na sporedu le ena tekma. Ob 3. uri po slovenskem času se bosta pomerila Dallas in LA Clippers, vroči Luka Dončić pa ima priložnost, da si s prvo domačo zmago v tej seriji zagotovi napredovanje v drugi krog končnice.  

Luka Dončić
Sportal Številke Luke Dončića poskočile v nebo

Liga NBA, 3. junij (končnica, 1. krog):

Portland Trail Blazers : Denver Nuggets 115:126 /2:4/
Lillard 28 (met za tri 3/11), 13 asist., McCollum 21 (met za tri 2/8), Powell 17, Anthony 14; Jokić 36 (met iz igre 13/22), 8 sk., 6 asist., Porter Jr. 26, Morris 22, 9 asist., Gordon 13, Čančar ni igral.

Los Angeles Lakers : Phoenix Suns 100:113 /2:4/
James 29 (met iz igre 11/26), 9 sk., 7 asist., Schröder 20, Caldwell-Pope 19, Davis 0 (igral le pet minut); Booker 47 (trojke 8/10), 11 sk., Crowder 18, 8 sk., Bridges in Johnson 10   

 // - izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1

Ne spreglejte