Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2019,
6.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Miami Heat Liga NBA Golden State Warriors Stephen Curry Kevin Durant Dirk Nowitzki

Nedelja, 24. 3. 2019, 6.40

5 let, 1 mesec

Liga NBA, 23. marec

Popoln slovenski večer: Dončić ponižal prvake, Dragić uspešen v prestolnici #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,79

1

Goran Dragić | Goran Dragić je ob zmagi Miamija nad Washingtonom dosegel devet točk. | Foto Reuters

Goran Dragić je ob zmagi Miamija nad Washingtonom dosegel devet točk.

Foto: Reuters

V košarkarski ligi NBA sta bila ponoči na delu oba slovenska legionarja. Luka Dončić in soigralci iz Dallas Mavericks, ki za uvrstitev v končnico nimajo več niti teoretičnih možnosti, so visoko odpravili prvake Golden State Warriors (91:126), ki se bojujejo za prvo mesto v zahodni konferenci. Uspešen je bil tudi drugi slovenski predstavnik v ligi NBA Goran Dragić, ki je z Miami Heat nad Washingtonom dosegel pomembno zmago za preboj v končnico.

Učinek Luke Dončića proti Golden State Warriors: 23 točk (za 2 2/3, za 3 4/11, prosti meti 7/11), 11 skokov, 10 asistenc, 3 izgubljene žoge in 3 ukradene žoge v 27 minutah in 21 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 21 točk, 7,6 skoka, 5,8 asistence, 3,4 izgubljene žoge, 1,1 ukradene žoge, 0,4 blokade v 32 minutah in 12 sekundah.

Luka Dončić je na gostovanju pri aktualnih prvakih pokazal novo vrhunsko predstavo. Dosegel je nov trojni dvojček (23 točk, 11 skokov, 10 podaj) in bil hkrati najboljši strelec Dallasa, ki je že v prvi četrtini nadigral Golden State (22:37). Levji delež k zmagi je prispeval veteran Dirk Nowitzki, ki je dosegel 21 točk in postavil svoj najboljši strelski dosežek v tej sezoni (za tri 5/8).

Predstava Luke Dončića:

Mavericks so zadeli 21 poskusov za tri točke, od tega je Dončić prispeval štiri, kar tri je zadel v razmiku dobre minute v prvi četrtini. Aktualni prvaki, ki so igrali brez Stephena Curryja, ki je dobil nekaj dodatnega počitka, so bili povsem razglašeni, zadeli so le štiri trojke iz 30 poskusov. Najbolj razpoložen v vrstah gostiteljev, ki so do te tekme dobili kar 12 domačih tekem proti Dallasu, je bil Kevin Durant s 25 točkami (iz igre 9/25, trojke 0/8), DeMarcus Cousins je dodal 19 točk. Dallas je v areni Oracle nazadnje slavil aprila 2012.

Na klop že v tretji četrtini

Dallas je ob koncu tretjega dela vodil že za 38, zato se je lahko Dončić že minuto in pol pred koncem tretje četrtine usedel na klop. Do konca tekme ni več stopil na parket. Slovenski košarkar je že v prvem polčasu dosegel dvojni dvojček (15 točk, 10 skokov), že pred koncem tretje četrtine pa je postavil tudi svoj končni izkupiček in dosegel tretji trojni dvojček v tej sezoni. Dončić je zdaj na lestvici košarkarjev z največ trojnimi dvojčki pred doseženim 21. letom prehitel LeBrona Jamesa, zaostaja pa le še za Magicom Johnsonom, ki jih je dosegel sedem. Ob predstavah 20-letnega slovenskega košarkarja bo verjetno slej ko prej padel tudi ta rekord. 

"Mislim, da smo, preprosto, igrali kot ekipa. zadeli smo pomembne mete in jih nismo izsiljevali. Igrali smo tudi dobro v obrambi, zaustavljali smo jih v pomembnih trenutkih in so morali metati iz slabih položajev," je dvoboj strnil Dončić.

Izid v zmagah poravnali na 2:2

Dallas, ki je ostal brez možnosti za uvrstitev v končnico, je dosegel šele tretjo zmago na zadnjih 18 tekmah. Mavericks so v tej sezoni odigrali štiri dvoboje s prvaki, izid v zmagah pa je zdaj poravnan na 2:2. Golden State je prvo medsebojno tekmo sezone novembra lani v Dallasu izgubil s 109:112, igral pa je brez Curryja. Durant je Dallasu takrat nasul 32 točk, najboljši strelec Mavericks pa je bil Luka Dončić s 24 točkami. Preostali medsebojni srečanji v sezoni sta pripadli prvakom (120:116 decembra lani in 119:114 januarja letos). Dončićev prispevek je bil 19 točk na prvi in 26 na drugi tekmi.

Šaljiva domislica enega izmed oboževalcev Dončića:

Dončić bo na parket znova stopil v noči na sredo, ko bo z Dallasom v domači dvorani gostil Sacramento Kings, nato pa 20-letnega Ljubljančana čaka pot v Miami, kjer se bo v noči na petek udaril z Goranom Dragićem.

Vrhunci tekme:

Dragić z Miamijem do pomembne zmage

Učinek Gorana Dragića proti Washington Wizards: 9 točk (za dve 2/4, za tri 1/5, prosti meti 2/4), 1 skok in 2 asistenci v 29 minutah in 18 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 14,4 točke, 2,9 skoka, 4,1 asistence, 1,9 izgubljene žoge, 0,6 ukradene žoge, 0,1 blokade v 25 minutah in 48 sekundah.

Košarkarji Miamija so nad Washingtonom dosegli izjemno pomembno zmago v boju za končnico. Tako Miami kot Dragić sta imela včeraj katastrofalen dan proti Milwaukeeju, tokrat pa so varovanci Erika Spoelstre pokazali veliko boljšo predstavo in na krilih veterana Dwyana Wada dosegli tisto, po kar so prišli. Wade je bil z 20 točkami prvi strelec Miamija, imel pa je tudi odločilno vlogo v zadnjih minutah tekme.

Heat so po dveh zadetih prostih metih Josha Richardsona dobre tri minute do konca povedli za deset (99:109), a se je Washington z delnim izidom 7:0 dobro minuto pred koncem približal na le tri točke zaostanka. 26 sekund pred koncem je trojko za izenačenje zgrešil Tomas Satoransky, zmago gostov je nato s košem potrdil Kelly Olynyk, Bam Adebayo pa je na koncu zadel še dva prosta meta. 

Vrhunci tekme:

Dragić je po včerajšnji ničli proti Bucksom tokrat prispeval devet točk, skok in dve podaji. Zadel je izjemno pomembno trojko ob začetku zadnje četrtine in Miami popeljal v vodstvo (79:81). Dion Waiters je bil z 19 točkami drugi strelec Miamija, Adebayo je tekmo končal z dvojnim dvojčkom (16 točk, 11 skokov). Pri Washingtonu je bil najučinkovitejši Jeff Greeen s 25 točkami. 

V noči na sredo Vročico čaka izjemno pomemben obračun z Orlandom, ki je na lestvici vzhodne konference tik za Miamijem, dva dni za tem, 29. marca, pa še veliki slovenski derbi z Dallasom.

Liga NBA, 23. marec:

Lestvici:

Preberite še:

Goran Dragić
Sportal Slab večer Gorana Dragića, Harden izenačil rekord #video
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić in Dallas doživela še tretji zaporedni poraz #video
Luka Dončić
Sportal Karte na mizi: z Dončićem v olimpijski boj in na domači EuroBasket
Ne spreglejte