Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
23.05

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Natisni članek

KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija liga ABA

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 23.05

2 leti, 5 mesecev

LIGA ABA, 6. KROG

Košarkarji Olimpije in Krke razveselili navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Cedevita Olimpija : JL Bourg, Eurocup | Olimpija je Igokei nasula 101 točko. | Foto Grega Valančič/Sportida

Olimpija je Igokei nasula 101 točko.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V šestem krogu lige ABA je Cedevita Olimpija gostovala v Aleksandrovcu pri Igokei in prišla do lepe zmage s 101:83. Tudi Krka je razveselila svoje navijače, ko je v dvorani Leona Štuklja s 87:70 premagala novinca v ligi, SC Derby. Za konec kroga je Crvena zvezda v ponedeljek premagala Mego.

S tretjo zmago v jadranski sezoni je Olimpija zdaj je 50-odstotno uspešna, na računu ima namreč še tri poraze. V soboto je močno popravila vtis z zadnjega jadranskega srečanja pred tednom dni, ko je doma izgubila proti Budućnosti, je pa zato pred dnevi po EuroCupu premagala Bourge.

Odločilna tretja četrtina

Odločilna je bila predvsem tretja četrtina (28:13) in izboljšanje skoka (26:24) po zelo slabi prvi četrtini v tej prvini igre.

Ljubljančani so bili v prvem delu igre v skoku povsem nebogljeni, Igokea je to bitko dobila s kar 14:1, od tega 9:0 v napadu, s čimer je srbski predstavnik prihajal do številnih priložnosti iz drugih napadov.

Vrhunci tekme:

Vseeno so domači prvo četrtino dobili "le" s 25:20, v drugi pa so varovanci Jurice Golemca, ki se je med minutami odmora nekajkrat pošteno razjezil, strnili vrste in vzpostavili ravnotežje tudi pod obema košema. Po trojki Jacoba Pullena so Ljubljančani povedli za štiri (42:38), na odmor pa so odšli s +5.

Vse bolj učinkovit napad

Cedevita Olimpija je vse bolje zapirala prostor pod košem, v napadu pa je bila vse bolj učinkovita, kar se je hitro pokazalo tudi na semaforju. Po košu in izkoriščenem prostem metu Jake Blažiča je prednost narasla na deset točk, po zabijanju slovenskega reprezentanta ter nato še trojki Melvina Ejima pa še na 18 (75:57).

Razlika je bila po treh četrtinah 20 točk, Ljubljančani pa se niti v zadnji četrtini niso ustavili. Po trojki z ogromne razdalje Luke Rupnika je prednost znašala +28 (89:61), s čimer so gosti kljub manjšemu padcu v igri v nadaljevanju zapečatili dve točki na sicer zahtevnem gostovanju.

Kanadčan Melvin Ejim je bil z 22 doseženimi točkami (tem je dodal še sedem skokov) prvi strelec tekme v Laktaših, po 19 sta jih k zmagi zmajev prispevala še Američana Jacob Pullen in Marcus Keene, 16 jih je dodal njun rojak Zach Auguste. Najboljši strelec domače vrste pa je bil Srb Marko Jošilo, ki se je ustavil pri 16 ročkah.

"Igra v obrambi nam je prinesla ta uspeh"

"Čestitke fantom za odlično odigrano tekmo in zmago na vedno težkem gostovanju v Laktaših. Igra v obrambi nam je prinesla ta uspeh, še posebej to velja za drugi polčas, saj smo začeli igrati bolj agresivno in bolje zapirali skok. Posebej v prvi četrtini smo imeli precej težav z obrambnim skokom. Obramba ni bila slaba, slabša je bila energija na skoku. Ko smo razpoloženi v napadu, nas je zelo težko ustaviti, saj imamo zelo kvalitetne igralce, ki odlično napadajo, toda brez igre v obrambi ne bi prišli do te zmage. Igokei želim vse najboljše, mi pa gremo naprej," je po tekmi povedal trener Olimpije Jurica Golemac.

Zadovoljen je bil tudi prvi strelec tekme Melvin Ejim: "Za nami je dobra tekma, na kateri smo igrali odlično. V drugi četrtini se je domačinom odprlo, zato smo morali nekoliko prilagoditi naš način igre. Igrali smo ekipno košarko, dobro skakali za odbitimi žogami in si uspeli ustvariti priložnosti za zadete mete."

Olimpijo naslednja tekma lige ABA čaka v soboto, 6. novembra, ko bo doma pričakala Split, vmes pa jo v sredo čaka še obračun v evropskem pokalu proti turškemu Bursasporu.

Novomeščani do pomembnih točk

Sprva zelo čvrst dvoboj je Krka hitro obrnila v svoj prid po nekaj uspešnih serijah v prvem polčasu, črnogorsko zasedbo držala na varni razliki ter se dokopala do pomembnih točkah v dvoboju s sicer po lestvici sodeč enakovrednim tekmecem. Krka (3-3) je na lestvici s tretjo domačo zmago, v gosteh nanjo še čaka, ujela Studentski centar (3-3) in se po točkah izenačila tudi s Cedevito Olimpijo.

Novomeški košarkarji so v prvi četrtini predvsem po zaslugi trojke Luke Lapornika za konec delnega izida 11:0 hitro prišli do zajetne prednosti proti črnogorski zasedbi. Slednja se je mučila predvsem v napadu, kjer ni našla odprtih metov po zaslugi gibljive obrambe domačih.

Na prvi odmor med četrtinama je slovenski predstavnik odšel s prednostjo +9, v drugi pa so gosti uspeli priti na vsega štiri točke razlike, nato pa je Rok Stipčević z dvema zaporednima trojkama prednost domačinov povišal na 12 točk. To so kasneje Novomeščani še oplemenitili. Po trojki Lapornika so povedli za 15 (42:27), po lepem prodoru Stipčevića ob izteku časa pa še na 19 za izid polčasa 50:31.

Čeprav so se gosti nekoliko približali v uvodu v tretjo četrtino, so imeli Novomeščani tudi na to odgovor, prednost pa hitro znova povišali na udobnih +21. V zadnji del so krkaši krenili s 17 točkami prednosti, čas pa je bil vseskozi zaveznik domačih, ki so imeli precej težav ob pritisku črnogorske ekipe po celotnem igrišču.

Studentski centar se je približal na 12 točk, nato pa sta Miha Škedelj in Temple Gibbs z metom v zadnji sekundi oziroma s trojko vzpostavila 17 točk naskoka in dokončno strla odpor gostov.

Pri domačih je bil vnovič najboljši posameznik Stipčević z 22 točkami in osmimi asistencami, še pet drugih košarkarjev pa je vpisalo dvomestno število točk. Pri gostih je 17 točk dosegel Kyle Vinales.

Košarkarji Krke se bodo v naslednjem krogu lige Aba v ponedeljek, 8. novembra, pomerili s Cibono.

Cedevita Olimpija : JL Bourg, EuroCup, Jaka Blažič, Edo Murić
Sportal Po prepiranju in analiziranju dobili pravi odgovor
Cedevita Olimpija : JL Bourg, Eurocup
Sportal Olimpija v Stožicah do druge evropske zmage

Liga ABA, 6. krog:

Sobota, 30. oktober:
Igokea : Cedevita Olimpija 83:101 (61:81, 48:53, 25:20)
Jošilo 16, Waller 15, Robinson III 13; Ejim 22, Keene in Pullen po 19, Auguste 16

Borac : Partizan 68:86
Gregor Glas (Partizan) je v nekaj manj kot 13 minutah dosegel 2 točki in dodal še 2 skoka.

Krka : SC Derby 87:70 (68:51, 50:31, 21:12)
Stipčević 22, 8 asistenc, Lapornik 15, Kosi in Macura po 13; Vinales 17, Tišma 16

Nedelja, 31. oktober:
FMP : Zadar 83:76

Budućnost : Mornar 85:69

Split : Cibona 77:76
Nejc Barič (Split) je v slabih 24 minutah dosegel 6 točk in jim dodal 4 asistence.

Ponedeljek, 1. november:
Crvena zvezda : Mega 81:67

Lestvica:

1. Partizan           6 tekem - 12 točk
2. Budućnost                  6 - 11
3. FMP                            6 - 11
4. Crvena zvezda           6 - 11
5. Cedevita Olimpija    6 - 9
6. Cibona                        6 – 9
7. Igokea                        6 – 9
8. Krka                           6 - 9
9. SC Derby                 6 - 9
10. Borac                         6 - 8
11. Mega                       6 - 8
12. Zadar                       6 - 7
13. Split                         6 - 7
14. Mornar                    6 - 6

Ne spreglejte