Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2019,
12.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Natisni članek

Zlatorog Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Gašper Vidmar Alen Omić Klemen Prepelič Košarkarska tržnica

Petek, 2. 8. 2019, 12.50

4 leta, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (29. 7.–4. 8.)

Košarkarska tržnica: Miller, Lawal, Lessort ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Quincy Miller | Quincy Miller in Željko zagorac bosta znova tekmeca v ligi ABA. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Quincy Miller in Željko zagorac bosta znova tekmeca v ligi ABA.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pestro dogajanje na košarkarski tržnici. Tudi ta teden za vas spremljamo prestope, nove pogodbe …

Čančar in Dončić
Sportal Okrepljena slovenska kolonija v ligi NBA

Znanec iz regije odslej v Zagrebu

Quincy Miller je novi član zagrebške Cibone. Med hrvaške prvake ta 208 centimetrov visoki krilni center prihaja iz Bamberga. Pred tem je igral za Maccabi. Izkušnje v ligi ABA pa si je nabiral kot član beograjske Crvene zvezde. Zanjo je igral v sezoni 2015/16.

Gani Lawal | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Veliki popotnik v Novem mestu

Pri novomeška Krki, ki bo eden od treh slovenskih predstavnikov v ligi ABA,  so našli odgovor na odprto centrsko vprašanje. Na Dolenjsko prihaja 30-letni in 206 cm visoki Američan nigerijskih korenin Gani Oladimeji Lawal. Gre za košarkarja z bogato kilometrino in izkušnjami tako iz Evrope kot tudi Azije in ZDA. Gre za popotnika, ki je v desetletju zamenjal kar 20 klubov. Leta 2010 so ga na NBA naboru izbrali Phoenix Suns, za katere pa je zaigral samo enkrat. V sezoni 2011/12 se je prvič podal v Evropo in nato tam igral za številne ekipe (Zielona Gora, Choral de Roanne, Virtus Roma, Riga, Trabzonspor, Sassari, Cantu, Milano, Panathinaikos …), potoval pa je tudi v azijske in klube iz ameriške razvojne lige. Nazadnje je igral za filipinski Meralco Bolts.

Kristaps Porzingus
Sportal Nekdanji "zmajček" prevzema Latvijo

Kanadski reprezentant med Baski

Španski evroligaš Baskonia iz Vitorie je v svoje vrste pripeljal kanadskega reprezentančnega branilca Nika Stauskasa. 25-letni branilec iz province Ontario prihaja v Evropo z zajetno severnoameriško popotnico. V študentski košarki je igral za Michigan, v ligi NBA pa nato za Sacramento, Philadelphio, Brooklyn, Portland in Cleveland. V pretekli sezoni je nastopil na 68 tekmah in v povprečju dosegal 6 točk na tekmi. Baski si obetajo precej več.

Lessort pod bavarskim košem

Bayern iz Münchna je pripeljal močno centrsko okrepitev. To je Mathias Lessort, ki prihaja iz Unicaje in je podpisal enoletno pogodbo. V pretekli sezoni je bil izbran v drugo peterko evropskega pokala. Zdaj nekdanjega člana Crvene zvezde čaka evroligaški izziv.

Quincy Acy prihaja v Evropo. | Foto: Getty Images Quincy Acy prihaja v Evropo. Foto: Getty Images

Acy ima dovolj ameriškega potepanja

Po igranju za kar sedem moštev lige NBA in kratki kitajski avanturi se 201 cm visoki ameriški krilni center Quincy Acy pri 28 letih podaja v Evropo. Na seznam igralcev ga je dodal Maccabi iz Tel Aviva, za katerega je to četrta okrepitev. Pred njim so se za sodelovanje z izraelskim prvakom, ki ga bo še naprej vodil Ioannis Sfairopoulos, odločili Elijah Bryant, Othello Hunter in Nate Wolters.

Timofej Mozgov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Mozgov se vrača v Evropo

Himki je ubil tri muhe na en mah. S prihodom Timofeja Mozgova je dobil izkušnje, višino in domačnost. Dolgoletni ruski reprezentant še tretjič prihaja v Himki, s katerim bo igral v evroligi.  Nazadnje je bil član ruskega kluba leta 2011, odtlej pa si je košarkarski kruh služil v ligi NBA. V predzadnji sezoni je igral za Brooklyn Nets, medtem ko pa je v zadnjem letu počival zaradi poškodbe kolena.

Šenčur: prihajata Rogelj in Rotar

Na upokojitev Miljana Pavkovića so se v Šenčurju odzvali z angažiranjem dveh slovenskih košarkarjev. Vrste gorenjskega prvoligaša sta okrepila Andraž Rogelja in Tjaž Rotar. 24-letni Rogelj je začel pri Parkljih, kasneje je igral v Portorožu, na Polzeli, zadnjo sezono pa je bil pri Winterthuru eden najboljših igralcev v drugi švicarski ligi. Leto starejši Rotar je Jeseničan, ki pa je nazadnje igral za Hopse.

Dejan Jakara
Sportal Kot najmlajši v slovenski ligi sanja o evroligi

McCollum še naprej za Portland

Ameriški košarkarski zvezdnik CJ McCollum je po pisanju ameriškega ESPN podaljšal pogodbo s Portland Trail Blazers za tri sezone, novo sodelovanje pa mu bo prineslo 100 milijonov dolarjev. Novico je potrdil tudi McCollum, ki se je odzval prek Twitterja in zahvalil za čestitke soigralca Jusufa Nurkića in drugih.

Tadej Ferme | Foto: Sportida Foto: Sportida Ferme se vrača

Po dveh sezonah na Primorskem se v Rogaško Slatino vrača nekdanji kapetan Tadej Ferme. 27-letni branilec je v minuli sezoni kljub nekoliko manjši minutaži v ABA Ligi 2 dosegal 6,4 točke na tekmo, v Ligi Nova KBM pa 8,4 točke, 1,6 skoka in 1,9 asistence.

S Primorsko je osvojil pet lovorik: državno prvenstvo, 2x Pokal Spar, Superpokal Slovenije in ABA Ligo 2. S Košarkarskim klubom Rogaška je podpisal enoletno pogodbo.

Po Fonu, Vujasinoviću in Leliću je Ferme četrta okrepitev Rogaške pred začetkom sezone 2019/20. Veljavni pogodbi imata še Božak in Durnik, k članski ekipi bosta pridružena tudi Sivka in Čevizović.

Helios pripeljal novega organizatorja igre

Potem, ko so Helios Sunsi v ponedeljek v svoj roster dodali 23-letnega slovenskega krilnega centra Milana Kovačevića, so dan pozneje dobili še okrepitev na položaju organizatorja igre. Gre še za leto mlajšega hrvaškega košarkarja Krešimirja Radovčića, ki je v lanski sezoni igral za hrvaški Zabok.

Za 22-letnim in kar 196 cm visokim organizatorjem igre je uspešna sezona, v kateri je v 1. ligi naših južnih sosedov v povprečju dosegal po 15,7 točke, 3,8 asistence in 3,2 skoka.

V Ljubljani ameriški organizator

Igro ekipe Cedevite Olimpije bo na položaju organizatorja igre kreiral še en ameriški košarkar. To je Ryan Boatright, ki je v minuli sezoni nosil dres ekipe Texas Legends in Unicaje.Gre za starega znanca parketov v ligi ABA, ki je v tekmovalni sezoni 2016/17 že nosil dres takratne zagrebške Cedevite, z Ljubljančani pa je 26-letni organizator igre podpisal enoletno pogodbo. "Zelo vesel sem, da sem se pridružil temu moštvu, in da sem postal del Cedevite Olimpije. Komaj čakam, da prispem v Ljubljano, in da se pripravljalno obdobje začne. Veselim se nove sezone in možnosti, da spišemo zgodbo o uspehu. Zahvaljujem se za zaupanje," je ob podpisu pogodbe povedal Američan.

Prepelić in Omić skupaj proti Olimpiji?

Kmalu naj bi bilo konec ugibanj o tem, kje bo svojo košarkarsko pot nadaljeval Klemen Prepelić, za katerega naj v Realu ne bi bilo več prostora. Več španskih medijev, med njimi tudi Marca, zatrjujejo, da se bo preselil v Joventut. V klubu iz Badalone bi tako združil moči z nekdanjim klubskim in reprezentančnim soigralcem Alenom Omićem. Joventut bo v novi sezoni igra tudi v EuroCupu, kjer mu je žreb namenil skupino z ljubljansko Olimpijo.

Bosta Klemen Prepelič in Alen Omić združila moči? | Foto: Vid Ponikvar Bosta Klemen Prepelič in Alen Omić združila moči? Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji evropski klubski prvak sicer gradi močno ekipo. V tem prestopnem roku sta klub iz Badalone ob Omiću okrepila tudi Nikos Zisis in Kerem Kanter, sicer brat bolj znanega Enesa.

Sergio Rodriguez | Foto: Sportida Foto: Sportida Uradno: Sergio Rodriguez tri leta v Milanu

Trenerski maček Ettore Messina je po vrnitvi v Evropo dočakal veliko okrepitev. Namigovanja o enem največjih prestopov poletja so se uresničila. Sergio Rodriguez je podpisal triletno pogodbo z italijanskim evroligašem AX Armani Exchange Olimpia iz Milana. Izkušeni 33-letni branilec, ki bo letos izpustil svetovno prvenstvo na Kitajskem, je pred tem igral za Estudiantes, Portland, Sacramento, New York, Real, Philadelphio in nazadnje za CSKA.

Vidmar je dobil novo konkurenco

Ob koncu preteklega tedna je kapetan slovenske reprezentance Gašper Vidmar podpisal pogodbo z italijanskim prvakom. Kmalu zatem pa je beneški Reyer naznanil novo okrepitev. Tudi v tem primeru na centrskem položaju. Vidmarjev soigralce in tekmec za minute na parketu je postal 28-letni Francesco Pellegrino, ki je do sedaj igral za videmski GSA Amici.

Mornar pripeljal Američana

Črnogorski predstavnik v ligi ABA Mornar je pripeljal novo okrepitev. V njihovih vrstah bo igral Američan Darington Hobson, ki je bil v pretekli sezoni v Italiji in za Torino igral odlično. V Eurocupu je v povprečju dosegal 15 točk in 10 skokov na tekmo, v italijanskem prvenstvu pa je njegova statistika znašala 12.7 točke, 5,1 skoka in 4,3 asistence na tekmo.

31-letni krilni košarkar je bil leta 2010 kot 37. izbran na naboru lige NBA, a je za Milwaukee Bucska zaigral le na petih tekmah.

Špan Sanon | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sanon ostaja v Stožicah

Medtem ko je že lep čas znano, da se bodo iz Zagreba v Ljubljano skupaj z blagovno znamko Cedevita in trenerjem Slavenom Rimcem preselili tudi Edo Murić, Filip Krušlin in Andrija Stipanović, pa je športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović potrdil, kdo iz slovenskega partnerja v košarkarski fuziji desetletja ostaja v zmajevem gnezdu. Na pripravah namreč pričakujejo ukrajinskega reprezentanta Issufa Sanona ter Slovenca Davida Kranja in Petra Vujačića. "Začeli bodo pripravljalno obdobje, potem pa bomo videli, ali bi bilo dobro, da gredo na posojo, ali bodo ostali s člansko ekipo," pravi Bečirović, ki je z večino "staroselcev" s pogodbami že našel skupni jezik za prekinitev sodelovanja.

Nov obraz v Domžalah

Domžalski Helios je v svoje vrste iz ljubljanskuh Parkljev pripeljal 23-letnega Milana Kovačevića. Gre za nekdanjega mladinca Slovana, ki je igra tudi za Grosuplje in Sežano. "Milana smo si že nekaj časa želeli videti v naših vrstah. Bil je eden najboljših posameznikov v 2. SKL, zdaj pa je prav, da dobi priložnost še ligo višje. Gre za še enega nadarjenega igralca, v katerem vidimo ogromno potenciala. Igra z glavo, razume košarko in vem, da se bo hitro vklopil v naš sistem," je novinca pozdravil trener Domžalčanov Dejan Jakara.

Niels Giffey se ne bo selil. | Foto: Getty Images Niels Giffey se ne bo selil. Foto: Getty Images

Niels Giffey ali berlinska večna zvestoba

Tyler Cavanaugh, Marcus Eriksson in Makai Mason so novi člani berlinske Albe. Ob trenerju Aitu Garcii Renesesu jih tam čaka tudi Niels Giffey, ki je z berlinskim klubom podpisal novo pogodbo. Nemški reprezentant, ki je junija dopolnil 28 let, je ob tem tudi igralec z najdaljšim stažem v Albi. Sprva je sicer igral za Lichterfelde, a se je že leta 2008 preselil v Berlin. Vmes ga je pot vodila v ZDA, kjer je igral za univerzo Connecticut, nato pa se je leta 2014 vrnil v Albo.

LeDay iz Pireja v Kaunas

Ameriški center Zach LeDay se kot močna okrepitev iz pirejskega Olympiacosa seli v Žalgiris iz Kaunasa. Z Litovci je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. Gre za košarkarja, ki je v pretekli sezoni navdušil predvsem s predstavo proti Budućnosti, na kateri je vknjižil statistični indeks 42 (28 točk, osem skokov ter po dve asistenci in blokadi).

Roko Leni Ukić | Foto: ABA liga Foto: ABA liga

Ukić ostaja v Franciji

Izkušeni hrvaški branilec Roko Leni Ukić bo kariero nadaljeval pri francoskem prvoligašu Antibes Sharks. Na francoski jug se seli iz Pariza, kjer je v zadnji sezoni igral za tamkajšnji Metropolitans. V dolgoletni karieri je 34-letni Dalmatinec igral še za domači Split, Baskonio, Barcelono, rimski Virtus, Toronto, Milwaukee, Fenerbahče, Panathinaikos, Cedevito, Varese, AEK in Cantu.

Iz druge avstrijske igre v Zlatorog

Pri Zlatorogu pospešeno sestavljajo igralsko zasedbo za novo sezono. Na položaju krilnega centra bo v Treh lilijah igral 201 cm visoki Jaka Štembergar. Prihaja iz celovškega Koša, s katerim je igral v drugi avstrijski ligi. Pred tem je bil član ljubljanske Ilirije.  

Gašper Vidmar
Sportal Vidmar ostaja v Benetkah
Ne spreglejte