Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2022,
15.02

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

6

Natisni članek

Karlo Matković Vasilje Micić Mario Hezonja Philadelphia 76ers Liga NBA James Harden Jan Rebec Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Yogi Ferrell Aleksander Sekulić KK Krka Novo mesto Miha Cerkvenik Olympiacos Tyler Dorsey Real Madrid Sergio Rodriguez Košarkarska tržnica

Nedelja, 24. 7. 2022, 15.02

1 leto, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 18. JULIJ−24. JULIJ

Dončićev Dallas okrepitev našel v Olympiacosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

6

Tyler Dorsey | Tyler Dorsey (levo) je novi soigralec Luke Dončića. | Foto Reuters

Tyler Dorsey (levo) je novi soigralec Luke Dončića.

Foto: Reuters

Spet je tu nov teden in z njim novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Dosedanji košarkar grškega Olympiacosa iz Pireja Tyler Dorsey je za dve sezoni podpisal pogodbo s severnoameriškim moštvom lige NBA, Dallas Mavericks. V teksaški ekipi je prvi zvezdnik Slovenec Luka Dončić.

Zdaj 26-letnega Dorseyja so leta 2017 na naboru NBA izbrali pri Atlanta Hawks, v ligi NBA pa je igral tudi za Memphis. V dveh sezonah je v severnoameriškem prvenstvu odigral 104 tekme, v povprečju je dosegal po 6,7 točke.

Američan, ki ima po novem tudi grško državljanstvo, je v Evropi igral za Maccabi in Olympiacos, s katerim je minulo sezono v grškem prvenstvu osvojil dvojno krono. V evroligi je v povprečju dosegal po 11,4 točke in 2,5 skoka na tekmo.

Nov center pri Cedeviti Olimpiji

Ljubljanski košarkarski klub Cedevita Olimpija je sporočil, da je sklenil pogodbo s centrom Karlom Matkovićem. Ta je aprila 2019 že podpisal profesionalno pogodbo s takratno zagrebško Cedevito, nato pa kot posojen igralec nastopal za Beograd in Mego. Zdaj je sklenil prvo pogodbo s Cedevito Olimpijo.

Karlo Matković se iz Mege seli v dres Cedevite Olimpije. | Foto: Nik Moder/Sportida Karlo Matković se iz Mege seli v dres Cedevite Olimpije. Foto: Nik Moder/Sportida

Matković, 208 centimetrov visoki 21-letnik, rojen v Livnu v Bosni in Hercegovini, ki pa v članski konkurenci igra za Hrvaško, je svojo prvo profesionalno pogodbo podpisal s takratno zagrebško Cedevito, zdaj pa bo prvič, odkar se je leta 2019 zgodila združitev Cedevite in Olimpije, branil barve ljubljanskega kolektiva.

"Veseli smo, da se nam bo v Ljubljani po treh sezonah, ki jih je kot posojen igralec lahko izkoristil za pridobivanje prepotrebnih izkušenj, pridružil Karlo Matković. Karlo je del Cedevite Olimpije, v zadnjih dveh sezonah pa je v Megi dokazal, za kako nadarjenega košarkarja gre, in vsi pričakujemo, da bo pod budnim očesom našega strokovnega štaba v Ljubljani še bolj napredoval," je povedal športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović.

"Končno je Karlo pristal med nami v Cedeviti Olimpiji. Zelo srečni smo, da se nam bo pridružil. Gre za igralca, ki ima zelo velik potencial, je pa hkrati tudi hvaležen in mlad igralec z veliko mladostne energije, ki jo bo prenesel na vso ekipo. Zagotovo bo z nami napredoval in nam pomagal, da dosežemo svoje cilje. Zagotovo se bo vklopil v naš sistem hitre in energične igre z veliko skoki in kontaktom," pa je prihod mladega centra pospremil glavni trener Jurica Golemac.

Se pa Melvin Ejim, ki je v zadnji sezoni igral za Cedevito Olimpijo, vrača k Unicaji, s katero se je dogovoril za enoletno sodelovanje.

Žiga Samar je podpisal štiriletno pogodbo z berlinsko Albo. | Foto: Vid Ponikvar Žiga Samar je podpisal štiriletno pogodbo z berlinsko Albo. Foto: Vid Ponikvar

"Žiga Samar, dobrodošel v Berlinu!"

Slovenski košarkar Žiga Samar, ki je konec junija sodeloval na naboru lige NBA, kjer pa ni bil izbran, ima nov klub. Enaindvajsetletni slovenski košarkar, ki je v prejšnji sezoni organiziral igro Fuenlabrade, bo kariero nadaljeval v Nemčiji pri berlinski Albi. Jeseničan bo tako v prihajajoči sezoni prvič okusil igranje v evroligi, kar bo zagotovo naslednji veliki korak pri njegovem razvoju.

Z Berlinčani je podpisal štiriletno pogodbo.

Samar je v pretekli sezoni branil barve španske Fuenlabrade, kjer je v močni španski ligi nosil ogromno odgovornost. Tako kot Dončić se je tudi Samar kot perspektivni mladi košarkar pridružil vrstam Real Madrida, kamor se je preselil leta 2017.

Pri 19 letih je svoj talent uspešno kazal in kalil pri Zamori, v zadnji sezoni pa je uspešno stopil v velike čevlje organizatorja igre pri Fuenlabradi, kjer je v povprečju dosegal 7,6 točke, 2,7 skoka in 4,7 asistence ter eno ukradeno žogo na tekmo. Samarja so sicer pred podpisom pogodbe z berlinsko Albo med drugim povezovali s prestopom v Valencio in Baskonio.

Micić podaljšal zvestobo Anadolu Efesu

MVP zadnjih dveh zaključnih turnirjev evrolige košarkar Anadolu Efesa Vasilje Micić je bil v tem poletju eden bolj opevanih košarkarjev na tržnici, zdaj pa je s turškim klubom podaljšal sodelovanje vsaj še za eno sezono. Za usluge srbskega košarkarja so se med drugim zanimali tudi klubi v ligi NBA, a je bila zadeva toliko bolj zapletena, saj ima čez lužo pravice nad Micićem še vedno Oklahoma City Thunder, ki pa Srba ni želela kar tako izpustiti iz rok. Srb je v prejšnji sezoni evrolige v povprečju dosegal 18,2 točke, 4,6 asistence in 2,7 skoka na tekmo, z Anadolu Efesom pa se je veselil tudi dveh naslovov v evroligi.

Vasilje Micić ostaja v Turčiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vasilje Micić ostaja v Turčiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hezonja k Realu

Hrvaški košarkar Mario Hezonja je novi član madridskega Reala, s katerim je sklenil dvoletno sodelovanje. 27-letnega košarkarja so s prestopom iz Unica iz Kazana k Realu povezovali že maja, a je takrat celotno zadevo zanikal, zdaj pa se bo res preselil v Madrid. Hezonja je po Sergiu Rodriguezu in Đananu Musi tretja okrepitev ekipe, ki jo bo v prihodnji sezoni vodil Chus Mateo. V prejšnji sezoni je v dresu Unicsa v povprečju v ligi VTB dosegal 18,7 točke, 7,2 skoka in 3,1 asistence.

Mario Hezonja se seli k Realu. | Foto: Vid Ponikvar Mario Hezonja se seli k Realu. Foto: Vid Ponikvar

James Harden ostaja pri Philadelphii, a po sezoni lahko odstopi od pogodbe

Eden od zvezdnikov severnoameriške košarkarske lige NBA James Harden ostaja pri Philadelphia 76ers. Kot poročajo ameriški mediji, sta se klub in Harden dogovorila za dveletno podaljšanje. Dvaintridesetletnik bo prejel 68,6 milijona dolarjev (67,2 milijona evrov) ter možnost, da po sezoni 2022/23 odstopi od pogodbe in si poišče drugo ekipo.

Pri Philadelphia Inquirer so zapisali še, da je Harden pred tem zavrnil ponudbo v višini 47,4 milijona dolarjev (46,4 milijona evrov) za prihajajočo sezono.

Olimpijski prvak z reprezentanco ZDA se je Philadelphii pridružil februarja po nekaj več kot letu dni pri Brooklyn Nets, a je z ekipo v končnici kmalu izpadel. Pred tem je desetkratni igralec tekme zvezd All-Star več kot osem sezon igral za Houston Rockets.

Harden je dejal, poroča ESPN, da želi Philadelphii dati priložnost, da z denarjem zgradi ekipo, ki se je sposobna boriti za naslov prvaka. Ekipe v ligi NBA se morajo sicer držati omejitve plač.

Sekulić uradno v Rusijo

Potem ko so ruski športni mediji o tem pisali že prejšnji teden, je slovenski selektor Aleksander Sekulić tudi uradno postal ruskega prvoligaša Lokomotiv Kubana.

42-letni Sekulić je na čelu Lokomotiva zamenjal Srba Branka Maksimovića, ki je moštvo po decembrski razrešitvi Jevgenija Pašutina vodil do četrtega mesta v ruski ligi VTB. Od leta 2017 je deloval v Nymburku, leta 2020 pa se je kot glavni trener usedel na selektorsko klop slovenske reprezentance, ki jo je lani popeljal do četrtega mesta na olimpijskih igrah, kot pomočnik selektorja Kokošova pa je leta 2017 osvojil tudi zlato odličje na evropskem prvenstvu. Kot trener je med drugim deloval še pri Sixt Primorski, Krki in Slovanu.

Aleksander Sekulić se iz Češke seli v Rusijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleksander Sekulić se iz Češke seli v Rusijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ekipa Lokomotiv Kuban je v pretekli sezoni ruskega prvenstva v rednem delu osvojila četrto mesto, kar je bil tudi končni izplen v izločilnih bojih, kjer je Lokomotiv v polfinalu najprej klonil proti CSKA-ju, v seriji za tretje mesto pa je bil boljši Unics iz Kazana.

Yogi Ferrell ostaja v Ljubljani

Po Edu Muriću, Alenu Omiću in Zoranu Dragiću je Cedeviti Olimpiji uspelo zadržati še enega od nosilcev igre iz sezone 2021/22. V slovenski prestolnici ostaja tudi ameriški organizator igre Yogi Ferrell, ki se je zmajem pridružil sredi prejšnje sezone in takoj postal eden od ključnih členov slovenskih državnih, pokalnih in superpokalnih prvakov, obenem pa ljubljenec navijačev ljubljanskega kolektiva.

Yogi Ferrell ostaja član Cedevite Olimpije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Yogi Ferrell ostaja član Cedevite Olimpije. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Zadovoljen sem, da bom še naprej del Cedevite Olimpije in da bom znova združil moči z Edom, Zoranom in Alenom ter vsemi ostalimi fanti, ki so ostali v Ljubljani od prejšnje sezone ali so se nam in se nam še bodo pridružili to poletje. Verjamem, da bomo v novo sezono vstopili visoko motivirani, da popravimo rezultat iz prejšnje sezone in da bodo vsi navijači še naprej uživali v naših dobrih predstavah in borbenih igrah. Komaj čakam, da se začne nova sezona," je ob podaljšanju pogodbe s Cedevito Olimpijo povedal Ferrell.

Jan Rebec iz Šenčurja v Banja Luko

Jan Rebec, nekdanji košarkar obeh najuspešnejših slovenskih klubov, Olimpije in Krke, je zapustil vrste Šenčurja in se preselil k Borcu v Banja Luko, tretjeuvrščeni ekipi lanskega bosanskega prvenstva in lige Aba 2. Osemindvajsetletni slovenski branilec je tretja okrepitev banjaluškega moštva, poroča spletna stran BHbasket.

Rebec je v svoji karieri poleg dresov že omenjenih klubov nosil še drese Pivke, Ajdovščine, Šentjurja in LTH Castings Škofje Loke. V lanski sezoni je za Šenčur dosegel povprečno 12,5 točke in zbral 3,2 skoka in 3,8 asistence.

Cerkvenik s Krko podpisal dolgoročno pogodbo

Miha Cerkvenik, ki je zadnji dve leti igral v ljubljanski Iliriji, je nova okrepitev novomeške Krke. Dvajsetletnik je s Krko sklenil dolgoročno pogodbo, so sporočili iz novomeškega kluba.

Miha Cerkvenik se iz Ilirije seli h Krki. | Foto: Vid Ponikvar Miha Cerkvenik se iz Ilirije seli h Krki. Foto: Vid Ponikvar

V prejšnji sezoni je Cerkvenik v slovenskem državnem prvenstvu beležil po 11,4 točke, 3,8 skoka in 1,7 podaje na tekmo.

"Tudi v novi sezoni želimo slediti naši viziji: Krka je klub, ki daje priložnost mladim nadarjenim igralcem. Verjamemo, da bo Cerkvenik ponujeno maksimalno izkoristil in prav v Novem mestu naredil velik korak naprej v karieri," je ob prihodu novinca dejal direktor kluba Jure Balažić.

Bo Tyler Dorsey kmalu spet član ekipe v NBA? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo Tyler Dorsey kmalu spet član ekipe v NBA? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dorsey nič več za Olympiacos, naslednji korak liga NBA?

Košarkar Tyler Dorsey ni več član Olympiacosa, so danes sporočili iz grškega kluba. Šestindvajsetletni košarkar je že dlje časa na radarju lige NBA, natančneje, želeli naj bi si ga pri Dallas Mavericks in tega naj bi si želel tudi on. Zdaj je, kot kaže, tik pred tem, da se bo zares vrnil v ZDA. 

Grško-ameriški košarkar, ki je v ligi NBA nazadnje igral v sezoni 2018/19, je v začetku poletja v Dallasu opravil zasebni trening, na katerem je, kot vse kaže, prepričal vodstvo kluba, ki naj bi bilo zdaj tik pred tem, da 196 centimetrov visokemu branilcu ponudi možnost sodelovanja. Dorseyja je leta 2017 kot 41. na naboru lige NBA izbrala Atlanta, v sezoni 2018/19 je na 104 tekmah v rednem delu sezone v povprečju dosegal 6,7 točke, 2,3 skoka in 1,3 asistence na tekmo. Nato se je odpravil v Evropo, kjer je dve leti branil barve Maccabija iz Tel Aviva, zatem se je lani avgusta pridružil Olympiacosu, s katerim se mu je zdaj tudi uradno iztekla pogodba, ki je klub in košarkar ne bosta obnovila.

Dennis Tunstall okrepil Domžalčane

Za Helios Suns je pogodbo podpisal 25-letni in 206 centimetrov visoki ameriški center Dennis Tunstall, je v sporočilu za javnost zapisala domžalska košarkarska ekipa. Američan je v prejšnji sezoni igral za Zlatorog iz Laškega. V ligi Nova KBM je dosegal povprečno 12,5 točke in 10,2 skoka na tekmo, z drugo najboljšo povprečno valorizacijo v državnem prvenstvu − 21,4, poroča STA.

"Veseli me, da se vračam v Slovenijo, kjer sem se že v prejšnji sezoni dobro znašel. Ponosen sem na priložnost, ki me čaka v Domžalah. Po najboljših močeh bom pomagal novi ekipi do uresničitve zastavljenih ciljev," je za klubsko spletno stran dejal Tunstall.

Rodriguez se vrača k Realu

Španski košarkar Sergio Rodriguez se je vrnil v vrste Real Madrida, s katerim je podpisal enoletno pogodbo. Šestintridesetletni košarkar je dres španskega kluba nosil že v letih 2010−2016, v katerih je osvojil tudi evroligo. V zadnjih treh sezonah je nosil dres milanske Olimpie, pred tem je igral tudi v ligi NBA, med drugim je nosil dres Portlanda, Sacramenta, New Yorka in Philadelphie.

Preberite še:

Dallas Dončić
Sportal Kritika na račun Dončića: Ni pokazal zanimanja
Vanja Černivec
Sportal Slovenka, ki je v Chicagu in Londonu spisala zgodovino in podrla vse mejnike
Ne spreglejte