Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
3. 11. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Edo Murić Jurica Golemac Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 3. 11. 2021, 4.00

2 leti, 5 mesecev

Pred gostovanjem Cedevite Olimpije v Turčiji

Jasno je, kaj bi radi prinesli iz Turčije

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Cedevita Olimpija : JL Bourg, EuroCup, Jaka Blažič, Edo Murić | Košarkarji Cedevite Olimpije bodo v Turčiji iskali pot do tretje zmage v EuroCupu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo v Turčiji iskali pot do tretje zmage v EuroCupu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Danes je čas za novo evropsko zgodbo košarkarjev Cedevite Olimpije, ki so uspešno vstopili v sezono. V prvih dveh krogih EuroCupa so preskočili obe oviri, zdaj bi radi še turško.

Cedevita Olimpija : JL Bourg, Eurocup
Sportal Košarkarji Olimpije in Krke razveselili navijače

Da je slovensko občinstvo lačno dobre klubske košarke, je jasno že nekaj časa. Lačno je evropske košarke in zlasti uspehov. Cedevita Olimpija je tisti paradni konj, ki bi lahko ob takšnem nadaljevanju spet pritegnil več ljubiteljev tega športa v Stožice.

Za zdaj gre četi Jurice Golemca dobro, četudi se ji je v ligi ABA zgodil spodrsljaj (FMP), ki so ga popravili pretekli konec tedna v Laktaših pri Igokei. Bosanski predstavnik je na domačih tleh na primer premagal evroligaško Crveno zvezdo, Olimpija pa je bila v soboto uspešna s kar 101:83.

Ljubljančani s tremi zmagami in prav toliko porazi zasedajo peto mesto. Nekako je jasno, da bodo povsem na vrhu Partizan, Crvena zvezda in Budućnost, Cedevita Olimpija pa bi jim lahko mešala štrene.

Stavijo na Američane

Zato pa so zmaji stoodstotno uspešni v EuroCupu. V prvem krogu so na gostovanju premagali Gran Canario, ki v kakovostnem španskem prvenstvu zaseda odlično tretje mesto, prejšnji teden v Stožicah pa še francoski Bourg. Danes je pred njimi tretji preizkus v Bursi, kjer se bodo ob 18. uri pomerili s turškim predstavnikom.

Jurica Golemac kuje taktiko za zmago proti Bursasporju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jurica Golemac kuje taktiko za zmago proti Bursasporju. Foto: Grega Valančič/Sportida

Bursaspor igra na začetku sezone v valovih. V domačem prvenstvu je po šestih tekmah zgolj pri dveh zmagah, a je na primer premagal evroligaški Fenerbahče. V Evropi je po dveh krogih pri enem skalpu, do katerega je prišel na gostovanju v Benetkah pri Umana Reyer Venice. Za zmago s 70:62 je bil z 18 točkami najboljši strelec Derek Needham, ki je v pretekli sezoni igral za Mornar iz Bara. Proti Olimpiji se na primer na nobeni tekmi ni pretirano izkazal, kar pomeni, da Ljubljančani imajo orožje, s katerim ga lahko zaustavijo.

A Needham ni najnevarnejši igralec za koš Cedevite Olimpije. Allerik Freeman v turškem prvenstvu v povprečju dosega kar 20,3 točke, v EuroCupu pa je po dveh tekmah pri 12,5 točke. Najboljši strelec je bil tudi v zadnjem krogu turškega prvenstva, v katerem je Bursa proti Galatasarayju izgubila s 84:99, Američan pa je prispeval 24 točk.

Edo Murić Cedevita Olimpija - Gran Canaria (Eurocup)
Sportal Čuti odgovornost do ljudi, zato brez izgovorov

Dve zmagi iz pretekle sezone dober temelj

Olimpiji gre na roko tudi tradicija iz prejšnje sezone, v kateri sta se moštvi v EuroCupu dvakrat pomerili. Obe tekmi sta moštvi odigrali v dvorani Tofasa in na obeh je zmago slavil slovenski klub. Na prvi je bil uspešnejši s kar 104:88, na drugi pa s 97:80.

"V EuroCupu nobeno gostovanje ni lahko. Bursa igra odlično košarko, to lahko potrdita zmaga nad evroligašem Fenerbahčejem in uspeh na gostovanju pri Venezii. Gre za zelo nadarjeno ekipo, ki igra agresivno in fizično košarko, glavni trener pa nas odlično pozna. Hkrati ima veliko discipline v igri, saj vsak igralec ve, kaj mora početi. Če se želimo nadejati pozitivnega rezultata, bomo morali nadzorovati skok v obrambi in ob njihovih ostrostrelcih igrati dobro individualno obrambo," je recept za zmago razkril trener Olimpije.

Jacob Pullen (levo) se je izkazal za dobro okrepitev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jacob Pullen (levo) se je izkazal za dobro okrepitev. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Zagotovo je pred nami zahtevna tekma, sploh ob dejstvu, da so se povsod v dvorane lahko vrnili navijači. V Bursi bo v tej sezoni veliko težje zmagati, vsaj v primerjavi s preteklo sezono. Turčija je znana po tem, da so dvorane polne, obenem pa so navijači glasni. Bursa je sestavila zelo močno ekipo, ki se dviguje v formi. Naši tekmeci so premagali Fenerbahče, v EuroCupu pa v gosteh premagali še Venezio. Torej gre za zelo dobro ekipo. Mi napredujemo v igri, v Bursi pa želimo dati vse od sebe, da zabeležimo novo zmago, hkrati pa želimo znova pokazati nekaj več in nadgraditi svojo igro," pa je pred današnjim obračunom povedal Edo Murić, ki se je izkazal na zadnji evropski tekmi, na kateri je bil z 21 točkami najboljši strelec ob zmagi z 91:79 proti Bourgu.

Ne spreglejte