Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 6. 2011,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Krka

Torek, 7. 6. 2011, 22.05

8 let

Kljub nalivu Krka usahnila

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Uniona Olimpije so dobili drugo zaporedno tekmo velikega finala državnega prvenstva in bodo v četrtek v Stožicah lovili šestnajsto zvezdico.

Močno deževje je pred tretjo tekmo velikega finala dvignilo vodostaj Krke in poskrbelo tudi za manjši električni mrk ter krajšo zamudo. Močna je bila tudi košarkarska Krka, a le na začetku tekme in nato v krajših segmentih. V ključnih trenutkih je usihala in Olimpiji dovolila, da je po pravi blamaži minuli četrtek in srečni zmagi po sobotni drami v Stožicah vknjižila drugo zmago, kar pomeni, da bo v svojem novem domu naskakovala vrnitev na državni vrh.

Izbranci trenerja Aleksandra Džikića so tekmo odprli podobno kot že minuli četrtek in si hitro priborili občutno premoč. Znova je bil razpoložen kapetan Jure Balažič, medtem ko pa so njegovi soigralci izkoriščali prednost pod košem. Po trojki Eda Muriča (po dolgem času se je na drugi strani, torej v ekipi Olimpije, v tekmovalni opremi pojavil njegov brat Dino) je Krka že v deseti minuti vodila z enajstimi točkami prednosti (21:10). Trener Miro Alilović je zato še pred koncem prve četrtine dodobra prevetril peterko, na klop skupaj z Ožboltom, ki je še edini kazal znake napadalne razpoloženosti, potegnil še tri njegove soigralce, na parketu pa izmed članov prve peterke pustil le Vlada Ilievskega, ki je bil znova daleč od evropske ravni. Njegova poteza je kmalu obrodila prve sadove. Še v dvanajsti minuti so gostitelji vodili z rezultatom 25:15, sledil pa je hladen ljubljanski tuš. V središčno vlogo je stopil nekdanji član Krke Jaka Klobučar, ki je v dveh minutah in pol brez zgrešenega meta dosegel kar 13 točk. S tem je prispeval levji delež k delnemu rezultatu 18:0, ki je tehtnico nagnil na ljubljansko stran (33:25). ''Zmaji'' so okrepili svoje položaje v obrambi, izrinili novomeške centre in delo oteževali tudi strelcem z razdalje. Sami so na drugi strani iz trinajstih poskusov zadeli kar devet metov za tri točke.

Da pa se Ljubljančani na odmor vendarle ne bi odpravili s preveliko prednostjo, je s petimi zaporednimi točkami v zadnjem delu druge četrtine poskrbel Dušan Đorđević (32:39). Njegovemu zgledu so po prihodu iz slačilnice sledili tudi prerojeni soigralci. Prvi koš v drugem delu je sicer pripadel Kennyju Gregoryju, nanj pa so gostitelji odgovorili z osmimi zaporednimi točkami (40:41) in dvignili na noge tokrat razprodano dvorano Leona Štuklja, ki je dajala derbiju prave ritme. Ob slednjih je Đorđević v 25. minuti rezultat izenačil (42:42), kmalu zatem pa je Krka po daljšem času znova prevzela vodstvo. A za popoln preobrat je imela Krka to pot premalo moči in navdiha. Čeprav so imeli nemalo težav pri razvijanju svoje igre, za nameček pa si je v 28. minuti Ožbolt lažje poškodoval še komolec, so namreč ''zmaji'' znova strnili svoje vrste in si predvsem po zaslugi Gorana Jagodnika do konca tretjega dela tekme priigrali sedem točk naskoka (52:45).

Branjenja priigranega kapitala so se košarkarji Uniona Olimpije v zadnjem delu lotili nadvse modro. V napadu so se izogibali brezglavim akcijam in zgledno sodelovali, v obrambi pa s čvrsto igro na meji osebnih napak Dolenjce silili v samostojne akcije. Vseeno recept ne bi deloval tako učinkovito, če ljubljanski košarkarji ne bi prevladovali tudi v skoku. Kljub vsemu si v večjem delu zadnje četrtine niso priigrali prednosti, ki bi jim omogočala povsem mirno končnico. Tri minute pred koncem je imela Krka pri rezultatu 57:62 kar dvakrat priložnost, da se povsem približa Alilovićevi vrsti. Nespretnost je na drugi strani s trojko kaznoval Damir Markota (57:65), tako da je Krki preostal zgolj še popoln juriš in igra taktičnih osebnih napak. Pri tem niso imeli pretirane sreče, tako da so Novomeščani še pred zadnjimi sekundami nemočno dvignili roke.

Ne spreglejte