SiolNET. Sportal Košarka
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jugoslavija kljub razpadu ostaja zadnja

1

termometer

Sanje gostiteljev svetovnega košarkarskega prvenstva o velikem finalu Španija - ZDA so se že v četrtfinalu razblinile kot milni mehurček. Počili so ga disciplinirani Francozi.

Glavna tema zadnje četrtfinalne tekme svetovnega prvenstva ni zmaga Francije, temveč poraz Španije. Zmage aktualnih evropskih prvakov nad tretjimi s slovenskega EuroBasketa v teoriji resda ne bi mogli označiti za senzacijo, a ob dejstvu, da so "galski petelini" na svetovno prvenstvo pripotovali brez prvega zvezdnika Tonyja Parkerja in še nekaterih pomembnih košarkarjev, Španci pa so kot domačini rekrutirali vse razpoložljive sile zlate generacije na čelu z bratskim tandemom Gasol in v skupinskem delu Francoze odpihnili s kar 24 točkami razlike, je razplet sredinega sosedskega obračuna v Madridu vendarle precejšnje presenečenje.

Španci so sanjali o velikem finalu z Združenimi državami Amerike, zdaj so ostali celo brez boja za odličja. V zadnjih devetih letih bo domače prvenstvo zanje šele drugo veliko tekmovanje, na katerem bodo ostali brez koraka na zmagovalni oder.

"Nemogoče? Ne, ne poznamo!"

"V Franciji besede 'nemogoče' ne poznamo. Vedel sem, da lahko premagamo Špance, a le z izjemno disciplinirano igro," je bil po uspehu zadovoljen francoski selektor Vincent Collet, ponosen na kolektivni duh evropskih prvakov, ki so do španskega skalpa prišli po zaslugi izjemno čvrste obrambe, popolne prevlade v skoku ter z modro igro v napadu, kjer sta imela glavno besedo Thomas Heurtel in Boris Diaw.

Zdaj Francoze čaka Srbija. "Ohranimo hladne glave. Da, za nami je izjemna zmaga. Vsi smo uživali, a prvenstva s tem še zdaleč ni konec. Srbijo smo na tem turnirju že premagali. Zdaj bo zanesljivo težje," razmišlja Collet, svojevrstni Napoleon na košarkarski klopi.

Ko se že prvi dan vidiš v finalu …

In medtem ko so Francozi – mimogrede, na že drugem zaporednem velikem tekmovanju so v četrtfinalu izločili gostitelje (lani na EuroBasketu Slovenijo) – veselo poskakovali, so Španci nemočno zrli vsak v svojo točk. Tudi kakšna solza je pritekla. Hladna prha je zalila tudi navijače, ki so v sosedih videli lahko premagljivo oviro. A so se ušteli … "Priznajmo si, vsi smo sanjali o preboju v finale. Igralci, zveza, navijači. Zdaj smo ostali brez zaključnega dela. Šokanten večer. Francozi so nas ugnali zaradi odlične mentalne pripravljenosti. Vedo, kaj želijo," je z glavo zmajeval selektor Juan Orenga.

"Res je, vsi smo se že pred prvo tekmo videli v velikem finalu," pa priznava izkušeni Juan Carlos Navarro, ki je Francozom čestital za vrhunsko pripravo na tekmo. "Težko se je sprijazniti s takšnim porazom," je dodal eden od vodilnih mož nekdanjih evropskih prvakov.

Pau Gasol: Bolečina, razočaranje …

"To je boleče. Izjemno razočaranje," občutkov ni skrival niti Pau Gasol, ki je lani izpustil EuroBasket v Sloveniji, se zdaj vrnil v izbrano vrsto in sanjal o velikem uspehu pred domačimi navijači. "Veliko smo si obetali. Ne le to, do te tekme smo igrali vrhunsko. Ob tem sem se spomnil olimpijskih iger leta 2004 v Atenah. Tudi takrat smo gladko premagovali tekmece, nato pa klonili v četrtfinalu. A takšna je pač košarka," je dejal Gasol, ki je razloge za poraz iskal predvsem v nemoči pod obema obročema in slabem strelskem večeru.

Ob tem se seveda poraja vprašanje, ali je bila to Gasolova zadnja tekma za izbrano vrsto. S pravim odgovorom po velikem šoku še ni postregel. "Najraje bi igral do 50. leta starosti, saj je to za košarkarja največja čast. A obenem vselej govorim, da nikoli ne veš, kdaj boš igral zadnjo tekmo. Ne glede na vse pa je dejstvo, da prihajajo mlajši igralci. Za prihodnost se ne gre bati," je dodal dolgoletni član LA Lakers, ki se je letos preselil v Chicago.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin